8.7 C
Drama
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΠάττυ Κωνσταντινίδου

Πάττυ Κωνσταντινίδου

«Το ΠΑΣΟΚ δίνει αγώνα πατριωτικό, με προοδευτικό πρόσημο»

«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, απέναντι στις δύο αποτυχημένες πολιτικές επιλογές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοδοξεί να γίνει ένας τρίτος αξιόπιστος, εναλλακτικός πόλος» υπογραμμίζει η Γραμματέας Ν.Ε. Δράμας Πάττυ Κωνσταντινίδου. Δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δίνει έναν πατριωτικό αγώνα με προοδευτικό πρόσημο ενώ κατηγορεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για αναξιοπιστία. Αναφέρει τέλος ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταδικάζει απερίφραστα την Ρωσική εισβολή και είναι με τον Ουκρανικό λαό, όμως πρέπει για αυτά τα μεγάλα ζητήματα να υπάρχει εθνική συνεννόηση.

Γραμματέας Ν.Ε. Δράμας ΠΑ.ΣΟ.Κ-ΚΙΝ.ΑΛ

– Εκρηκτική η κατάσταση κυρία Κωνσταντινίδου. Η ένταση με την γειτονική Τουρκία κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Γιατί κατά την άποψή σας τραβάει το σκοινί ο γείτονας;
– Ο Ερντογάν λόγω των πολύ σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τουρκία και τις δημοσκοπήσεις να τον εμφανίζουν να χάνει την πρωθυπουργία, κοιτάζει προς το εξωτερικό για σωσίβιο. Όσο οι εκλογές του 2023 πλησιάζουν, η ρητορική του Τούρκου προέδρου μπορεί να γίνει όλο και πιο αδιάλλακτη, ενώ δείχνει πως είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να μη χάσει την εξουσία. Ο Τούρκος πρόεδρος μέσα εθνικιστικές κορώνες προσπαθεί να αντλήσει ψήφους. Γνωρίζει επίσης πως όσο συνεχίζεται ο πόλεμος της Ουκρανίας, η διαπραγματευτική δύναμη της Τουρκίας αυξάνεται καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν έναν σύμμαχο του μεγέθους της Τουρκίας σε μια τέτοια διεθνή συγκυρία.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνούμε πως η Τουρκία μπορεί να αλλάζει μορφή και κυβερνήσεις αλλά πότε δεν έπαψε κατά βάθος να ασπάζεται τις αναθεωρητικές απόψεις των ακραίων κύκλων της. Από τη δεκαετία του 1970 όταν αμφισβήτησε τα όρια του εθνικού εναέριου χώρου ή της υφαλοκρηπίδας, μέχρι τις «γκρίζες ζώνες» για νησιά και βραχονησίδες, το «casus belli» σε περίπτωση επέκτασης χωρικών υδάτων της Ελλάδας, στην επιθυμία επαναχάραξης της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ έως στη ρητορική της για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τελευταία στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των μεγάλων ελληνικών νησιών αποκαλύπτεται όχι μόνο ο τουρκικός αναθεωρητισμός για το status quo στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή αλλά δείχνει με τον τρόπο που συμπεριφέρεται ότι δεν αποκλείει, αν δεν επιδιώκει, ένα θερμό επεισόδιο.
Με μια διαφορά κατά την γνώμη μου: ως τώρα η πιθανότητα κάποιου θερμού επεισοδίου με τη γείτονα φάνταζε ως «ατύχημα» ή ως «στημένο» από πλευράς Τουρκίας ώστε να φέρει τα δυο μέρη σε διαπραγμάτευση υπό «εποπτεία» Αμερικάνικη, τώρα η ρητορική και οι απειλές τους παραπέμπουν σε «θερμή» σύγκρουση για δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.

– Η ελληνική κοινωνία θα ήθελε να υπάρξει αντίδραση του ΝΑΤΟ αλλά και της ΕΕ. Βλέπουμε παρ’ όλα αυτά πολύ χαλαρές αντιδράσεις….
– Οι εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις προκαλούν ανησυχία και υπενθυμίζουν τις ευθύνες όλων των συμμάχων απέναντι στην Τουρκία. Οι απαράδεκτες δηλώσεις των Τούρκων για αποστρατικοποίηση των νησιών και οι απειλές για την εθνική κυριαρχία μας είναι πέρα από κάθε σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Είναι εθνικό μας καθήκον να παλέψουμε για μία συνολική ευρωπαϊκή απάντηση. Δεν μπορεί να καταπατά συστηματικά το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, εγκλωβισμένη στα αναθεωρητικά της σχέδια, δεν μπορεί να «χαϊδεύεται» και να εξοπλίζεται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η παραβατικότητα δεν μπορεί να υπερισχύσει του διεθνούς δικαίου. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με οικονομικές κυρώσεις και με ένα πανευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων, όπως έχει ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Το ότι παγώνει η πώληση και αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ επειδή πέρασε η σχετική τροπολογία του Κρις Πάπας από τη Βουλή των αντιπροσώπων είναι εξαιρετικά θετικό για μας. Όμως παραινέσεις τύπου «βρείτε τα» του κ. Στόλτενμπεργκ αποκαλύπτουν τον πραγματικό του ρόλο στο ΝΑΤΟ, που βάζει στο ίδιο τσουβάλι τη χώρα μας, που σέβεται το διεθνές δίκαιο, με μια χώρα διεθνή ταραξία που ανάβει συνεχώς φωτιές σε όλη τη ΝΑ Μεσόγειο. Ποια είναι λοιπόν η απάντηση της κυβέρνησης; Δημόσιες σχέσεις σε διεθνές επίπεδο. Για μας παραμένει προτεραιότητα το εμπάργκο όπλων, και είναι το μόνο ισχυρό μήνυμα απέναντι σε έναν αναθεωρητή ηγέτη. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει ΒΕΤΟ στην πώληση όπλων στην Τουρκία από τους εταίρους μας στην ΕΕ, όπως είπε και σε συνέντευξη του ο Πρόεδρος μας.

«Κοινός παρονομαστής ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι η αναξιοπιστία»

– Κυρίαρχο θέμα και οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Αγωνία σε ολόκληρο τον κόσμο. Σας ικανοποιεί η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης;
– Ο Πρόεδρος μας ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι αν η Ευρώπη συνεχίσει να κάνει τα ίδια λάθη που έκανε με τον Πούτιν θα έχουμε και με τον Ερντογάν τα ίδια προβλήματα. Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ρωσική εισβολή και είμαστε με τον Ουκρανικό λαό. Όμως πρέπει για αυτά τα μεγάλα ζητήματα να υπάρχει εθνική συνεννόηση ώστε να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε. Εμείς θέλουμε την εθνική συνεννόηση, αλλά πρέπει να υπάρχει πολιτική αξιοπιστία δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουμε από τον από τον Γερμανό Καγκελάριο, κ. Σόλτς ότι θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία!!!! έπρεπε να προηγηθεί ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

– Την ίδια ώρα έχουμε μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα με την ακρίβεια να κυριαρχεί. Έχει ευθύνες η κυβέρνηση για αυτήν την κατάσταση ή είναι Παγκόσμιο φαινόμενο;
– Η ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ του πληθωρισμού Ιουνίου ύψους 12,1% επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πλέον εκτός ελέγχου. Τα νούμερα μιλούν και η στατιστική δεν λέει ψέματα. Η ακρίβεια άρχισε στην χώρα μας πολύ πριν τον πόλεμο από πέρσι τον Αύγουστο, σίγουρα υπάρχει παγκόσμιο πρόβλημα αλλά:
-Είμαστε η τρίτη ακριβότερη στο ρεύμα στην Ευρώπη μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα.
-Είμαστε η δεύτερη χώρα σε κόστος στην αντλία, ενώ πρώτη είναι η Φινλανδία.
-Είμαστε πρωταθλητές στον πληθωρισμό και μόνο οι χώρες της Βαλτικής και η Σλοβακία μας προσπερνούν λόγω εγγύτητας με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο ΦΠΑ υπεραποδίδει και η Κυβέρνηση εισπράττει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, και αρνείται να μειώσει τους έμμεσους φόρους στα αγαθά πρώτης ανάγκης και τα καύσιμα ώστε να δώσει ανάσα στους πολίτες. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μείωσε τις φορολογικές επιβαρύνσεις στην μεγάλη ακίνητη περιουσία, μείωσε το φόρο στα μερίσματα και αύξησε το αφορολόγητο στις γονικές παροχές μέχρι το εξωφρενικό ποσό των 4,8 εκατομμυρίων ευρώ ανά δικαιούχο στερώντας πόρους που θα μπορούσαν να δοθούν στους ευάλωτους και σε κοινωνικές παροχές και έκανε ένα τεράστιο δώρο στους κατέχοντες.
Την ώρα που η αισχροκέρδεια διαβρώνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση παραμένει αδρανής και ειδικά στον τομέα των τροφίμων, παρατηρείται πλήρης απουσία ελεγκτικών μηχανισμών και δυστυχώς το λογαριασμό πληρώνουν οι πολίτες. Τον Ιούνιο η αυξήσεις στις τιμές ξεπέρασαν το 10% και την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε και δεν θέλει να συγκρουστεί με συμφέροντα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε το χρηματιστήριο ενέργειας και η ΝΔ το συνέχισε. Έλεγε ο κ. Σταθάκης και ο κ. Χατζηδάκης ότι θα μειωθεί η τιμή της ενέργειας, αλλά αυτό που συνέβη είναι ότι τελικά αυξήθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ μιλούν για πλαφόν στην χονδρική τιμή. Η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν για αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι να αποφασίσουν τα δικαστήρια. Το ΠΑΣΟΚ μιλά για πλαφόν στην λιανική τιμή ενέργειας. Να αγοράζει ο καταναλωτής με τιμή Μαΐου 2021 συν 10%. Ως λύση μόνο το πλαφόν στη λιανική τιμή απαντά στην αισχροκέρδεια! Θεωρούμε ότι στην ουσία των λεγόμενων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στηρίζουν με τον ίδιο τρόπο τους ηλεκτροπαραγωγούς. Και μόλις πριν λίγες μέρες άρχισε ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα να ψελλίζει κάτι για πλαφόν στην λιανική τιμή που εμείς προτείναμε εδώ και μήνες.
Καλούμε εδώ και μέρες την κυβέρνηση να δημοσιεύσει αναλυτικό και πλήρη απολογισμό με τον συνολικό αριθμό δικαιούχων για το power pass και το ποσό που χορηγήθηκε ανά κλίμακα ποσού. Τότε θα φανεί ποιος μιλά για την ουσία και ποιος για την επικοινωνία, καθώς η Κυβέρνηση της ΝΔ επένδυσε καλλιεργώντας ψευδείς προσδοκίες διατυμπανίζοντας ότι οι αποζημιώσεις θα αγγίξουν «έως 600 ευρώ» αλλά η πλειοψηφία των δικαιούχων άλλα είδε στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Μείωση φόρων σε καύσιμα και βασικά είδη διατροφής. Επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή της ενέργειας. Άμεση αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Χορήγηση ενός νέου ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Κατασκευή με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης 35.000 νέων κατοικιών, που θα διατίθενται σε νέα ζευγάρια & οικονομικά ασθενέστερους. Ελέγχους στην αγορά για πάταξη της αισχροκέρδειας.

– Και ενώ συμβαίνουν αυτά φουντώνουν τα σενάρια για εκλογές. Πριν λίγες ημέρες ήταν ορατή η πιθανότητα εκλογών τον Σεπτέμβριο. Είστε σε εκλογική ετοιμότητα;
– Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τις εκλογές – μπορεί να γίνουν οποτεδήποτε. Ακόμη και μετά την «διάψευση» εμείς είμαστε σε φάση απόλυτης εξωστρέφειας – κλείσαμε ένα κύκλο με την εκλογή του Πρόεδρου, των Κεντρικών, των Νομαρχιακών και τοπικών μας Οργάνων και προχωράμε πια και σε δράσεις- συνομιλούμε με τους πολίτες και ετοιμάζουμε πανελλαδικά δράσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων. Στη Δράμα ετοιμάζουμε δράση για την ακρίβεια που θεωρούμε πως είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα σήμερα. Χτίζουμε μέρα με τη μέρα μια νέα εμπιστοσύνη με τον κόσμο. Και είμαστε έτοιμοι όποτε και να γίνουν οι εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, απέναντι στις δύο αποτυχημένες πολιτικές επιλογές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοδοξεί να γίνει ένας τρίτος αξιόπιστος, εναλλακτικός πόλος, δίνοντας στη συζήτηση αξιακά και προγραμματικά χαρακτηριστικά, κι όχι προσχηματικά. Για αυτό ζητάμε από τους Δραμινούς να αξιολογήσουν και ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και είμαστε έτοιμοι σα νέα Νομαρχιακή Επιτροπή να τους πείσουμε.

«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τις εκλογές – μπορεί να γίνουν οποτεδήποτε»

– Ως ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται άνοδο ποσοστών στις δημοσκοπήσεις. Εν όψει των εθνικών εκλογών ο πήχης της επιτυχίας ποιος είναι;
– Με την πόλωση να ανεβαίνει θα υπάρξουν πιέσεις που θα ανέβουν όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Η θετική μας διαφοροποίηση, που προκύπτει από τον διαφορετικό πολιτικό λόγο και την διακριτή πολιτική πρακτική και όχι μόνο την άρνηση των δύο άλλων βασικών πολιτικών δυνάμεων. Με καθαρό και σταθερό προσανατολισμό και προοδευτικό λόγο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του 21ου αιώνα και την επεξεργασία ενός προγράμματος πατριωτικής και μεταρρυθμιστικής διακυβέρνησης της χώρας θα τα καταφέρουμε. Ειδικά για τη Δράμα που στις εκλογές του 2019 το ποσοστό μας ήταν στα 12,31% φιλοδοξούμε να το ανεβάσουμε πολύ παραπάνω κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας. Η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες και τα κοινωνικά ερείσματα κερδίζονται με καθαρό προγραμματικό λόγο, με υλοποιήσιμες και εφαρμόσιμες προτάσεις και όχι με λαϊκισμό ή επικοινωνιακά φτιασιδώματα.

– Βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εγκαταλείψει το επιθετικό φλερτ προς το κόμμα σας, καθώς ο Α. Τσίπρας επιμένει στην ανάγκη συγκρότησης κοινού μετώπου εναντίον της Νέας Δημοκρατίας με απώτερο στόχο τον σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης. Υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης;
– Κοινός παρονομαστής ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι η αναξιοπιστία, αν ο λαός τους κλείσει την πόρτα, δεν θα βάλουμε εμείς από το παράθυρο, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη. Και αυτή είναι μία καθαρή θέση. Ξεκαθαρίζουμε πως την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό θα τους επιλέξει ο ελληνικός λαός βάσει των συσχετισμών που θα ορίσει στις επόμενες εθνικές εκλογές και όχι το παρασκήνιο και τα ψευτοδιλήμματα, που βολεύουν τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα. Οι συνεργασίες γίνονται με προγραμματικές συγκλίσεις, με προτάσεις που βελτιώνουν τη ζωή των Ελλήνων και όχι με ανταλλαγή θέσεων εξουσίας. Το να ρωτούν συνεχώς τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ με ποιον θα είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε, είναι μια τακτική που αποσκοπεί στο να προκαλέσουν σύγχυση στους προοδευτικούς ψηφοφόρους.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε το χρηματιστήριο ενέργειας και η ΝΔ το συνέχισε»

– Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Είστε από τα παλιότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ζήσατε τις στιγμές της παντοδυναμίας του Κινήματος αλλά και τις δύσκολες καταστάσεις μετά το 2012. Ποιες οι πρώτες σας εντυπώσεις από την λειτουργία της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής;
-Στόχος είναι να γίνει ένα «πάντρεμα» ανάμεσα σε στελέχη με μακρά διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ και την νέα γενιά. Αυτή τη στιγμή οργανωνόμαστε για να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για εκλογές. Υπάρχει καλό πνεύμα συνεργασία και ενότητας και όλα τα στελέχη της ΝΕ Δράμας έχουν όρεξη για προσφορά. Όλοι και όλες είναι στελέχη που έχουν αποδείξει πως θέλουν και μπορούν να κάνουν την διαφορά, από τους πιο νέους μέχρι τους παλαιότερους. Είμαι σίγουρη πως θα καταφέρουμε να κάνουμε την διαφορά.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Μια παρατήρηση που φανερώνει και το στίγμα της σημερινής κυβέρνησης και το πόσο μακριά είναι τα συμφέροντας της από του απλού εργαζόμενου. Η στάση της στα θέματα προστασίας των εργαζομένων: Στην τριετία από την ανάληψη της διακυβέρνησης το υπουργείο Εργασίας, δια εγκυκλίου, ορίζει ότι με ατομική σύμβαση και πριν την πρόσληψη ο υπάλληλος στον Τουρισμό-Επισιτισμό θα εργάζεται 6ήμερο. Χωρίς προσαύξηση αποδοχών, χωρίς 48ωρο ξεκούρασης. Ιδού τα αποτελέσματα του εργασιακού μεσαίωνα που νομοθέτησε πέρυσι η ΝΔ (ν.4808/21) και προβλέπει την κατάργηση του πενθημέρου, την μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε part-time, ενώ καθιερώνει και την 10ωρη ημερήσια εργασία χωρίς καταβολή υπερωριών. Εμείς δίνουμε έναν αγώνα για να κάνουμε ένα μεγάλο κόμμα που θα αγκαλιάσει τις αγωνίες του ελληνικού λαού και να προστατέψει τις ασθενέστερους. Δίνουμε έναν αγώνα πατριωτικό, με προοδευτικό πρόσημο, αγώνα συνέπειας και κοινωνικής δικαιοσύνης KAI ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ.
Σας ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

15 + δεκατρία =

Δημοφιλή Εβδομάδας