19.8 C
Drama
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤα ευρήματα της Δημοσκόπησης του aftodioikisi.gr για την ΑΜΘ - Δείτε τα...

Τα ευρήματα της Δημοσκόπησης του aftodioikisi.gr για την ΑΜΘ – Δείτε τα στοιχεία για το Ν. Δράμας

Περιφέρεια ΑΜΘ – Παρουσίαση ευρημάτων έρευνας του aftodioikisi.gr

Σε νέα μεγάλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την επιστημονική ομάδα του aftodioikisi.gr, για το χρονικό διάστημα από 28 Απριλίου έως 8 Μαΐου και αφορά στην Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης για τις βουλευτικές εκλογές του 2023, καταγράφεται η στάση και η δυνητική εκλογική συμπεριφορά των κατοίκων της.

Το aftodioikisi.gr για ακόμα μια φορά διεξήγαγε μια αξιόπιστη δημοσκοπική έρευνα και η  εγκυρότητα των αποτελεσμάτων αναδιαμορφώνει τον χάρτη των πολιτικών εξελίξεων.

Μεθοδολογικές παρατηρήσεις

Η έρευνα στόχευσε στην καταγραφή των στάσεων και δυνητικών εκλογικών συμπεριφορών κατοίκων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις βουλευτικές και στις περιφερειακές εκλογές του 2023, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι –κατά δήλωσή τους– στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κλειστό ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε διαδικτυακά από το κοινό αναφοράς κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στα μέσα κοινωνικής. Για τη συμπλήρωσή του χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα πέντε ημερών, από 28 Απριλίου έως 8 Μάϊου 2023.

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 960 ερωτηματολόγια, δείγμα το σταθμίστηκε ως προς την δηλωθείσα ψήφο στις εκλογές του 2019.

Πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές του 2023

Ως προς την πρόθεση ψήφου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2023, η έρευνα κατέγραψε σημαντική μείωση του ποσοστού της ΝΔ και μικρότερη μείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ, εξελίξεις που οδηγούν στην εκτίμηση ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων θα είναι ελαφρώς μικρότερη από αυτήν που καταγράφηκε στις εκλογές του 2019 (και η οποία έφτασε τις 13% υπέρ της ΝΔ). Η μείωση της διαφοράς δείχνει να είναι αποτέλεσμα της συγκριτικά χαμηλότερης συσπείρωσης της ΝΔ (73%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (80%). Και τα δύο κόμματα εμφανίζουν διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ της τάξης του 5%-6%, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να ενισχύεται κατά 20% και να φτάνει στο 14.0%. Σημειώνεται ότι οι εισροές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων από το ένα στο άλλο είναι της τάξης του 6%-8% και αλληλοαναιρούνται.

Τα τρία μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ25) καταγράφονται σε χαμηλά ποσοστά, χαμηλότερα από αυτά που καταγράφονται σε άλλες περιοχές της χώρας. Για την Ελληνική Λύση παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού της σε σύγκριση με το 2019, καθώς το κόμμα εμφανίζει σημαντικές διαρροές και προς το Εθνικό Κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη (το οποίο και μετρήθηκε ως επιλογή έως την επομένη ημέρα της απόφασης του Αρείου Πάγου για τον αποκλεισμό του από τις εκλογές και έφτασε στο 4.0%), και προς την Εθνική Δημιουργία των κ.κ. Τζήμερου και Κρανιδιώτη, η οποία καταγράφεται για πρώτη φορά στις έρευνες του aftodioikisi.gr σε ποσοστό που αντιστοιχεί στο όριο εισόδου στο κοινοβούλιο (3.0%).

Αναφορικά με τις διαφοροποιήσεις ανά δημογραφική ομάδα, παρατηρείται υπεροχή της ΝΔ σε όλες τις κατηγορίες ηλικιών και μόρφωσης, παρότι η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους κάτω των 34 ετών και στους αποφοίτους πανεπιστημίου είναι οριακή και εντός ορίων του σφάλματος. Εκ των υπολοίπων κομμάτων, μόνο το Εθνικό Κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη εμφανίζει διακύμανση από τη μία κατηγορία στην άλλη, με το ποσοστό του να εκτοξεύεται στο 7.0% μεταξύ των ψηφοφόρων ηλικίας 17-34 ετών και στο 10.0% μεταξύ των αποφοίτων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Πίνακας 1. Πρόθεση ψήφου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

*το ποσοστό αντιστοιχεί στη Χρυσή Αυγή για το 2019

Πίνακας 2. Πρόθεση ψήφου ανά δημογραφική κατηγορία στην Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Δημοτικότητα προσώπων που δραστηριοποιούνται πολιτικά στις πέντε εκλογικές περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Η έρευνα κατέγραψε επίσης την πρόθεση σταυροδοσίας για τους υποψηφίους βουλευτές των τριών μεγαλύτερων κομμάτων σε κάθε μία από τις πέντε εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης (Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας). Το ενδιαφέρον εστιάζεται περισσότερο στην κατανομή των τεσσάρων εδρών στις περιφέρειες Έβρου και Καβάλας, όπου στις εκλογές του 2019 η ΝΔ εξέλεξε από τρεις βουλευτές έναντι ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του εκλογικού συστήματος που προέβλεπε την παραχώρηση εδρών ως bonus στον τότε νικητή των εκλογών, τη ΝΔ. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής είναι πιθανό να οδηγήσει στην απώλεια εδρών από τη ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, συναρτήσει βεβαίως και των ποσοστών που θα λάβουν τα δύο κόμματα ανά περιφέρεια. Στις άλλες περιφέρειες, οι τρεις έδρες αναμένεται να κατανεμηθούν από μία σε καθένα από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, όπως και το 2019, πολύ περισσότερο που τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αυξηθούν στις φετινές εκλογές.

Έβρου

Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ καταγράφεται καθαρό προβάδισμα του κ. Δερμεντζόπουλου, ο οποίος και ακολουθείται από τον κ. Κελέτση (41% και 36% των σταυρών της ΝΔ αντιστοίχως). Οι δύο εκλεγμένοι και το 2019 βουλευτές προηγούνται του κ. Δημοσχάκη, ο οποίος είχε πρωτεύσει στις εκλογές του 2019 κερδίζοντας άνω του 40% των ψήφων της ΝΔ (βλ. Πίνακα 3). Καθώς η εκλογή τρίτου βουλευτή της ΝΔ στην περιφέρεια μοιάζει λιγότερο πιθανή, παρά το καταγραφόμενο υψηλό ποσοστό της ΝΔ (>36%), ο ανταγωνισμός μεταξύ των τριών αυτών υποψηφίων θα είναι έντονος. Σημειώνεται επίσης ότι στην περιφέρεια του Έβρου έχει τοποθετηθεί και ο αρχηγός του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης, γεγονός που πιθανώς να περιπλέξει τα της εκλογής των βουλευτών του Έβρου σε περίπτωση που εκείνος επιλέξει να κρατήσει την έδρα στον Έβρο. Δεν παρατηρούνται αξιόλογες διαφορές στα προφίλ των ψηφοφόρων που επιλέγουν καθέναν από τους τρεις υποψηφίους.

Πίνακας 3. % σταυρών επί των ψήφων της ΝΔ για καθέναν υποψήφιο Έβρου

Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την έρευνα, προηγείται με σαφήνεια ο κ. Μαλτέζος, ο οποίος είχε έρθει δεύτερος στις εκλογές του 2019 συγκεντρώνοντας τότε περίπου το 32% των σταυρών του κόμματος. Σήμερα καταγράφεται αρκετά υψηλότερα (περίπου στο 44% των σταυρών) και τον ακολουθεί η κα. Μπέρδου, νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, που φτάνει στο 35% των σταυρών του κόμματος (βλ. Πίνακα 4). Η σημερινή βουλευτής του κόμματος, η κα. Γκαρά, βρίσκεται στην τρίτη θέση λαμβάνοντας μόνο το 20% των σταυρών. Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να κερδίσει περισσότερες από δύο έδρες, ο ανταγωνισμός μεταξύ των τριών προβλέπεται έντονος. Οι τρεις υποψήφιοι εμφανίζουν ορισμένες διαφορές στη σύνθεση των ψηφοφόρων τους, καθώς ο κ. Μαλτέζος έχει μεγαλύτερη απήχηση στους ψηφοφόρους άνω των 55 ετών, η κα. Μπέρδου στους νεότερους ψηφοφόρους και στους πτυχιούχους πανεπιστημίου και η κα. Γκαρά στις ενδιάμεσες ηλικιακές κατηγορίες και στους αποφοίτους λυκείου.

Πίνακας 4. % σταυρών επί των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ για καθέναν υποψήφιο Έβρου

Στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ δεν καταγράφεται υπεροχή κάποιου υποψηφίου, καθώς οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων του κόμματος διασπείρονται σε πολλούς υποψηφίους. Ο κ. Γρηγόραινας και η κα. Μπιλιμπίνη δείχνουν να προηγούνται, ωστόσο λόγω του μικρού δείγματος ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια, η κατανομή είναι απολύτως ενδεικτική (βλ. Πίνακα 5). Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ενδεχόμενο εκλογής βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Έβρου είναι μηδαμινό.

Πίνακας 5. % σταυρών επί των ψήφων του ΠΑΣΟΚ για καθέναν υποψήφιο Έβρου

Ροδόπης

Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ καταγράφεται άνετη υπεροχή του εκλεγμένου και το 2019 βουλευτή κ. Στυλιανίδη, του οποίου η εκλογή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη λόγω και της μεγάλης διαφοράς στη σταυροδοσία και από την προηγούμενη αναμέτρηση (βλ. Πίνακα 6). Δεδομένης της κατανομής των εδρών μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων και στις εκλογές του 2019, θεωρείται βέβαιο ότι η ΝΔ θα λάβει μόνο μία έδρα.

Πίνακας 6. % σταυρών επί των ψήφων της ΝΔ για καθέναν υποψήφιο Ροδόπης

Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται αμφίρροπη μάχη μεταξύ των κ.κ. Χαρίτου και Φερχάτ, οι οποίοι είχαν βρεθεί στις δύο πρώτες θέσεις και στις εκλογές του 2019, με τον κ. Χαρίτου να κερδίζει την έδρα για λίγες δεκάδες ψήφων. Στην έρευνα μετρήθηκαν να λαμβάνουν 31% των σταυρών ο κ. Χαρίτου και 37% ο κ. Φερχατ, ποσοστά ψήφων αντίστοιχα αυτών που είχαν λάβει στις εκλογές του 2019, όταν ωστόσο ο κ. Χαρίτου επικράτησε (βλ. Πίνακα 7). Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει μόνο μία έδρα στην περιφέρεια Ροδόπης, ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο προβλέπεται και πάλι έντονος.

Πίνακας 7. % σταυρών επί των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ για καθέναν υποψήφιο Ροδόπης

Εξίσου αμφίρροπη καταγράφεται η σταυροδοσία και στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, καθώς ο νυν βουλευτής κ. Ιλχάν φαίνεται να συγκεντρώνει το 37% των σταυρών και ο κ. Πεταλωτής, πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ που ωστόσο δεν είχε συμμετάσχει στις εκλογές του 2019 να συγκεντρώνει το 30% των σταυρών (βλ. Πίνακα 8). Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ θα λάβει μία από τις τρεις έδρες της περιφέρειας, ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο υποψηφίων αναμένεται έντονος και μάλλον ανοιχτός. Σημειώνεται στο σημείο αυτό ότι ο κ. Ιλχάν είχε συγκεντρώσει το 80% των σταυρών στην αναμέτρηση του 2019. Δεν είναι εφικτή η ανάλυση της σταυροδοσίας ανά δημογραφικό χαρακτηριστικό για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος.

Πίνακας 8. % σταυρών επί των ψήφων του ΠΑΣΟΚ για καθέναν υποψήφιο Ροδόπης

Ξάνθης

Στην τριεδρική περιφέρεια της Ξάνθης δεν αναμένεται αλλαγή στην κατανομή των εδρών, οι οποίες αναμένεται να μοιραστούν σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια των τριών αυτών κομμάτων των τριών εκλεγμένων βουλευτών του 2019 καθιστά σχετικά προβλέψιμη την εξέλιξη ως προς τα πρόσωπα που θα λάβουν τις έδρες.
Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ καταγράφεται σημαντικό προβάδισμα του βουλευτή κ. Τσιλιγγίρη με 32% των σταυρών, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από αυτό που είχε συγκεντρώσει το 2019 όταν και εκλέχθηκε (28%). Ακολουθεί ο κ. Σαλτούρος με το 22% των σταυρών, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από αυτό που είχε λάβει το 2019, όταν είχε τερματίσει δεύτερος σε σταυρούς στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ (βλ. Πίνακα 9). Σημειώνεται ότι το μέγεθος του δείγματος ψηφοφόρων της ΝΔ στην περιφέρεια Ξάνθης δεν επιτρέπει τη μελέτη των επιμέρους δημογραφικών χαρακτηριστικών των ψηφοφόρων κάθε κόμματος.

Πίνακας 9. % σταυρών επί των ψήφων της ΝΔ για καθέναν υποψήφιο Ξάνθης

Σαφές είναι το προβάδισμα του εκλεγμένου βουλευτή το 2019 και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κ. Ζεϊμπέκ συγκεντρώνει το 37% των σταυρών του κόμματος και μοιάζει να μην απειλείται από τον κ. Γιαννακίδη που τον ακολουθεί συγκεντρώνοντας το 25% των σταυρών (βλ. Πίνακα 10). Η διαφορά στη δυναμική των δύο υποψηφίων παραμένει αντίστοιχη αυτής που καταγράφηκε και στις κάλπες του 2019. Σημειώνεται ότι το μέγεθος του δείγματος ψηφοφόρων της ΝΔ στην περιφέρεια Ξάνθης δεν επιτρέπει τη μελέτη των επιμέρους δημογραφικών χαρακτηριστικών των ψηφοφόρων κάθε κόμματος.

Πίνακας 10. % σταυρών επί των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ για καθέναν υποψήφιο Ξάνθης

Στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, προηγείται επίσης ο σημερινός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μπαράν, ο οποίος συγκεντρώνει το 38% των σταυρών, ποσοστό αντίστοιχο εκείνου που είχε συγκεντρώσει και το 2019. Ακολουθείται σε μεγάλη απόσταση από τον κ. Βουρβουκέλη (24%), ένα νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο του κόμματος (βλ. Πίνακα 11). Η εκλογή του κ. Μπαράν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, δεδομένης της ισοκατανομής των τριών εδρών μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται και πάλι πάντως ότι η εκτίμηση για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Ξάνθης είναι ενδεικτική λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος.

Πίνακας 11. % σταυρών επί των ψήφων του ΠΑΣΟΚ για καθέναν υποψήφιο Ξάνθης

Δράμας

Στην τριεδρική περιφέρεια της Δράμας, η κατανομή των εδρών μεταξύ των κομμάτων είναι δεδομένη και θα παραμείνει η ίδια με αυτήν του 2019, όταν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μοιράστηκαν από μία έδρα. Παρότι οι εκλεγμένοι βουλευτές και των τριών κομμάτων έχουν υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα και βρίσκονται στα ψηφοδέλτια, στην περίπτωση της ΝΔ η επανεκλογή του σημερινού βουλευτή δεν είναι βέβαια λόγω της παρουσίας δυναμικής νέας υποψηφιότητας. Στα άλλα δύο κόμματα, στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, το προβάδισμα των εκλεγμένων του 2019 μοιάζει να είναι ευρύ.
Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ καταγράφεται έντονος ανταγωνισμός μεταξύ του εκλεγμένου το 2019 βουλευτή κ. Μπλούχου, ο οποίος συγκεντρώνει το 28% των σταυρών, σύμφωνα με την έρευνα, και ενός νέου υποψηφίου, του κ. Τάσσου, ο οποίος συγκεντρώνει το 38% (βλ. Πίνακα 12). Σημειώνεται ότι ο κ. Μπλούχος συγκέντρωσε άνω του 45% των σταυρών του κόμματος το 2019, ωστόσο σε εκείνη την αναμέτρηση δεν αντιμετώπισε τους ίδιους συνυποψηφίους του.

Πίνακας 12. % σταυρών επί των ψήφων της ΝΔ για καθέναν υποψήφιο Δράμας

Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σαφές προβάδισμα του σημερινού βουλευτή του κόμματος κ. Ξανθόπουλου, ο οποίος λαμβάνει το 45% των σταυρών (βλ. Πίνακα 13). Ο κ. Ξανθόπουλος δείχνει να αυξάνει σημαντικά την επίδοσή του, καθώς το 2019 είχε λάβει το 32% των σταυρών του κόμματος, μια τάση που δείχνει να του εξασφαλίζει την επανεκλογή.

Πίνακας 13. % σταυρών επί των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ για καθέναν υποψήφιο Δράμας

Και στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ μοιάζει σαφής η υπεροχή της εκλεγμένης το 2019 βουλευτή κας. Κεφαλίδου, η οποία συγκεντρώνει το 36% των σταυρών του κόμματος, αφήνοντας αρκετά μακριά τον κ. Νικολαϊδη με μόλις 19% των σταυρών (Πίνακας 14). Σημειώνεται ότι η κα. Κεφαλίδου είχε αφήσει στη δεύτερη θέση τον κ. Νικολαϊδη και στις κάλπες του 2019 με μικρότερη ωστόσο διαφορά από αυτήν που καταγράφεται στην παρούσα έρευνα. Υπογραμμίζεται και πάλι ότι η αποτύπωση των σταυρών των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για τους υποψηφίους του κόμματος είναι απολύτως ενδεικτική δεδομένου του μικρού δείγματος ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στο ήδη περιορισμένο δείγμα ψηφοφόρων της περιφέρειας Δράμας.

Πίνακας 14. % σταυρών επί των ψήφων του ΠΑΣΟΚ για καθέναν υποψήφιο Δράμας

Καβάλας

Στην τετραεδρική περιφέρεια της Καβάλας, μοιάζει βέβαιη η ανακατανομή των εδρών από τρεις για τη ΝΔ και μία για τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύο έδρες για καθένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, λόγω της αλλαγής του εκλογικού συστήματος.
Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ καταγράφεται σαφές προβάδισμα του κ. Παναγιωτόπουλου, ο οποίος είχε πρωτεύσει και στις εκλογές του 2019 στο ψηφοδέλτιο του κόμματος με αρκετά μικρότερο ποσοστό σταυρών πάντως (70% των σταυρών σύμφωνα με την παρούσα έρευνα 40% των ψήφων της ΝΔ που είχε συγκεντρώσει το 2019) (βλ. Πίνακα 15). Δεν είναι καθαρή η δεύτερη θέση, η οποία θα οδηγήσει και στην εκλογή στις φετινές εκλογές, καθώς οι κ.κ. Λαζαρίδης και Πασχαλίδης συγκεντρώνουν το 28% και 24% των σταυρών. Το 2019, οι δύο αυτοί υποψήφιοι είχαν λάβει την τρίτη και τη δεύτερη θέση αντιστοίχως, συγκεντρώνοντας περίπου το 30% των σταυρών ο καθένας τους. Η πρόβλεψη της δεύτερης θέσης είναι δυσχερής και αναμένεται να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που θα κρατήσει ο κ. Παναγιωτόπουλος έναντι των δύο υποψηφίων, καθώς στην 4εδρική αυτή περιφέρεια, οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν έως και δύο υποψηφίους.

Πίνακας 15. % σταυρών επί των ψήφων της ΝΔ για καθέναν υποψήφιο Καβάλας

Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται υπεροχή της εκλεγμένης το 2019 βουλευτή κας. Ελευθεριάδου, η οποία συγκεντρώνει το 44% των σταυρών του κόμματος, ποσοστό ελαφρώς πιο
υψηλό από αυτό που είχε συγκεντρώσει στις κάλπες του 2019. Για τη δεύτερη θέση στη σταυροδοσία, η οποία μοιάζει πιθανό να οδηγήσει και στην κατάκτηση δεύτερης έδρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η έρευνα δείχνει πιθανότερο να κατακτηθεί από τον κ. Καρασάββογλου, νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. Πίνακα 16). Ο κ. Εμμανουηλίδης, ο οποίος είχε τερματίσει δεύτερος στο ψηφοδέλτιο του 2019 με 30% των σταυρών περίπου φαίνεται να βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα αυτήν τη φορά. Το μέγεθος του δείγματος ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα δεν επιτρέπει την ανάλυση των προτιμήσεων για τα πρόσωπα σε επίπεδο διαφορετικών δημογραφικών κατηγοριών.

Πίνακας 16. % σταυρών επί των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ για καθέναν υποψήφιο Καβάλας

Η αποτύπωση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για τους υποψηφίους του κόμματος είναι επίσης απολύτως ενδεικτική δεδομένου του μικρού δείγματος ψηφοφόρων του κόμματος στο ήδη περιορισμένο δείγμα ψηφοφόρων της περιφέρειας Καβάλας. Οι σταυροί του κόμματος φαίνονται να συγκεντρώνονται γύρω από τον κ. Παπουτσή, ο οποίος είχε πρωτεύσει και στις εκλογές του 2019, και τον κ. Παπά. Ο ανταγωνισμός μεταξύ τους δεν έχει πάντως ιδιαίτερη σημασία, καθώς η πιθανότητα εκλογής βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Πίνακας 17. % σταυρών επί των ψήφων του ΠΑΣΟΚ για καθέναν υποψήφιο Καβάλας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

τέσσερα × 5 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας