23.1 C
Drama
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠέθανε η Φώφη Γεννηματά

Πέθανε η Φώφη Γεννηματά

Δεν άντεξε η Φώφη Γεννηματά πέθανε σήμερα 25 Οκτωβρίου στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλευόταν από τις 12 Οκτωβρίου με συμπτώματα ατελούς ειλεού και όπως έγινε γνωστό παρουσίασε υποτροπή η βασική της νόσος. Η κατάσταση της υγείας της Φώφης Γεννηματά επιδεινώθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Δύο εβδομάδες μετά την εισαγωγή της στον «Ευαγγελισμό», η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και προσωπικότητα της κεντρικής πολιτικής ζωής της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, έχασε τη μάχη. Απεβίωσε σε ηλικία 56 ετών, νικημένη από τον καρκίνο.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» ανέφερε:

«Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μ.μ. στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» απεβίωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».

Έχοντας να αντιμετωπίσει τον καρκίνο –νόσο που είχε αντιμετωπίσει το 2008 αλλά επανήλθε με δριμύτητα και την ανάγκασε να αποσυρθεί ξαφνικά από την κούρσα των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, η Γεννηματά έδωσε επί ημέρες μάχη στον 10ο όροφο του «Ευαγγελισμού».

Όμως η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας –λίγες ώρες αργότερα θα άφηνε την τελευταία της πνοή. Η Φώφη έδωσε για χρόνια γενναία μάχη με τον καρκίνο, ο οποίος είχε πάρει και τους δύο γονείς της ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς είχε φύγει από τη ζωή σε ηλικία 55 ετών, η Κάκια Γεννηματά είχε πεθάνει στα 54 της.

Η πρώτη κακή διάγνωση ήρθε το 2008, η Φώφη το πάλεψε και όχι μόνο. Βγήκε νικήτρια, μεγάλωσε την οικογένειά της, έγινε υπουργός και πολιτικός αρχηγός, καταφέρνοντας να ανατάξει την κλονισμένη παράταξή της. Τελικά ο καρκίνος την χτύπησε ανελέητα.

Βιογραφικό:

Η Φωτεινή (Φώφη) Γεννηματά (Αμπελόκηποι Αθηνών, 17 Νοεμβρίου 1964 – Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2021), ήταν Ελληνίδα πολιτικός.

Είναι πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής από το 2017 και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015. Είναι βουλευτής της Β3 Αθηνών από το 2015. Επίσης, ήταν επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (2015-2019) και της Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης (2014-2019).

Επιπλέον, έχει χρηματίσει υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς (2003-2007), υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών (2011-2012) στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ του Λουκά Παπαδήμου, καθώς και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας (2013-2015), στην κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ του Αντώνη Σαμαρά.

Γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους της Αθήνας το 1964 και είναι κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1987, ενώ το 1986, προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα. Σε ηλικία 51 ετών ήταν ήδη πρόωρα συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, κάτι για το οποίο έχει δεχτεί κριτική. Η σύνταξη αυτή είναι σε αναστολή γιατί σήμερα έχει την ιδιότητα της βουλευτή.

Έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει τρία παιδιά. Πρώτος σύζυγος της Φώφης Γεννηματά ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας η εταιρεία του οποίου το 1994 ανέλαβε από την Κτηματολόγιο Α.Ε. να υλοποιήσει το για πρώτη φορά συντασσόμενο ελληνικό κτηματολόγιο. Παντρεύτηκαν όταν η Φώφη ήταν 22 ετών και απέκτησαν μαζί μία κόρη. Ο δεύτερος σύζυγός της είναι ο Ανδρέας Τσούνης τον οποίο παντρεύτηκε το 2003. Ο Α. Τσούνης είναι οδοντίατρος και ο οποίος εργαζόταν στο νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ερρίκος Ντυνάν από το οποίο παραιτήθηκε το 2014 τη χρονιά που αυτό πέρασε στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς. Μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν γιο.

Το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Πολιτική σταδιοδρομία

Την περίοδο 1982-87 συμμετείχε στη φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ του ΠΑΣΟΚ.

Βουλή των Ελλήνων

Το 2000, εξελέγη Βουλευτής Α΄ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής. Παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002, όπου και ανέλαβε Υπερνομάρχης.

Στις εκλογές του Μαΐου του 2012, εξελέγη Βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ. Παρέμεινε έως τις 19 Μαΐου 2012.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, εξελέγη Βουλευτής Β΄ Αθηνών, θέση στην οποία παραμένει και σήμερα. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, επανεξελέγη στη Β’ Αθηνών.

Στις εκλογές του 2019, επανεξελέγη Βουλευτής, στην περιφέρεια Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών με το Κίνημα Αλλαγής.

Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς

Το 2002 εξελέγη Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς, θέση στην οποία επανεξελέγη το 2006. Την περίοδο 2003-07 διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος. Το 2007 παραιτήθηκε από την θέση της προέδρου της Υπερνομαρχίας, για να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, με απόφαση του Αρείου Πάγου που εξέτασε τη νομιμότητα της υποψηφιότητάς της, η Γεννηματά αποκλείστηκε από την εκλογική διαδικασία λόγω κωλύματος, καθώς δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις εκλογές κατά την προβλεπόμενη διάρκεια της θητείας της.

Κυβερνητικές θέσεις

Μετά τις εκλογές του 2009, επιλέχθηκε από τον τότε νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, για τη θέση της Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ανέλαβε καθήκοντα στις 7 Οκτωβρίου 2009. Παρέμεινε έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2010.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2010, ανέλαβε Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Παρέμεινε έως τις 11 Νοεμβρίου 2011.

Στις 11 Νοεμβρίου 2011, ανέλαβε Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών. Στις 27 Μαρτίου 2012, παραιτήθηκε από το αξίωμα της Υπουργού, στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, για να αναλάβει Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Με τον ανασχηματισμό της 25ης Ιουνίου 2013 της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, επιλέχθηκε για το αξίωμα της Αναπληρώτριας Υπουργού Εθνικής Άμυνας, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τις επόμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Τον Ιούνιο του 2015, εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 51,7%, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στις 30 Αυγούστου 2015, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, συμμετείχε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που σχηματίστηκε από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), την Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) και πλαισιώθηκε από διάφορες Κινήσεις Πολιτών στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Τον Ιούλιο του 2017 η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους. Το καλοκαίρι του 2017, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι, αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στη δημιουργία του κόμματος.

Στις 12 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, μεταξύ εννέα υποψηφίων. Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, διεξήχθη και δεύτερος γύρος μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Νικητής αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, με 56,75% των ψήφων.

Στις 28 Νοεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το όνομα του Κινήματος Αλλαγής. Στις 2 Δεκεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, αποτελούμενο από τους Σταύρο Θεοδωράκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιώργο Παπανδρέου και την ίδια.

Με πληροφορίες από το wikipedia.org

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

4 × 5 =

spot_img
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας