Project για τη Δράμα: Παγκόσμια ημέρα γιορτής της γυναίκας
Δελτίο τύπου:
Η επίσημη καθιέρωση του εορτασμού της Γυναίκας έλαβε χώρα το 1977, οπότε και η 8η Μαρτίου ορίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα εορτασμού για τα δικαιώματα της γυναίκας και τη διεθνή ειρήνη από τον ΟΗΕ.
Ύστερα από την πάροδο 45 ετών, ο εορτασμός της ημέρας αυτής είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.
Οι γυναίκες, παρά το γεγονός ότι έχουν κάνει τεράστια άλματα στην κοινωνική, επαγγελματική και πολιτική ζωή του τόπου τους, εντούτοις δεν έχουν κατορθώσει μέχρι σήμερα να εξασφαλίσουν την απόλυτη ισοτιμία έναντι των ανδρών.
Η επιφόρτισή τους με την ανατροφή των παιδιών, το μοίρασμα του χρόνου τους ανάμεσα στην οικογένεια και την εργασία σε συνδυασμό με την έλλειψη κρατικών και αυτοδιοικητικών υποδομών που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προς όφελός τους, ώστε να λαμβάνουν βοήθεια και να εργάζονται απερίσπαστες, η προκατάληψη ότι υστερούν σε διάφορα επίπεδα αλλά και η ολοένα αυξανόμενη και μάλιστα πρόσφατα έμφυλη βία εναντίον τους, παραμένουν μέχρι σήμερα και λειτουργούν ως τροχοπέδη τόσο στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους αλλά και στην εν γένει πρόοδο και βελτίωση της ανθρώπινης κοινωνίας.
Γυναίκες, μάνες, εργαζόμενες, επαγγελματίες αυταπασχολούμενες, πολιτικοί, σύζυγοι, όποιος και αν είναι ο ρόλος που καλούνται να επιτελέσουν, είναι ξεκάθαρο ότι θα τα κατάφερναν καλύτερα, αν η κοινωνία είχε καταφέρει με τη σειρά της να θεμελιώσει την απόλυτη ισοτιμία τους σε σχέση με το ανδρικό φύλο.
Η ύπαρξη της «ποσόστωσης» στα ψηφοδέλτια, αποτελεί μια τρανταχτή απόδειξη ότι οι γυναίκες στην πολιτική δεν ξεκινούν από την ίδια βάση, αλλά προφανώς, μένοντας αστήρικτες σε πολλαπλά επίπεδα, αποφεύγουν την ενασχόληση με τα κοινά, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους.
Παράλληλα, οι ολοένα αυξανόμενες γυναικοκτονίες και μάλιστα σε δραματικό ποσοστό (17 επίσημα καταγεγραμμένες μέσα στο έτος 2021), αναδεικνύουν με τον πιο σκληρό τρόπο την έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπό τους και το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα κάποιοι επιμένουν να τις αντιμετωπίζουν ως «ασθενές» φύλο.
Ευχή και κοινός τόπος είναι η μέρα της Γυναίκας να σταματήσει να εορτάζεται και μάλιστα άμεσα. Όχι γιατί δεν την τιμούμε.
Όχι γιατί δεν την αναγνωρίζουμε. Αλλά γιατί μόνο σε μια κοινωνία πραγματικής ισότητας, αξιοκρατίας και αξιοπρέπειας, η μέρα αυτή θα έχει χάσει πραγματικά το νόημα του «εορτασμού» της.
Η Δημοτική Παράταξη «Project Για τη Δράμα» εύχεται χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις δυσκολίες της καθημερινότητας και χαιρετίζει τον αγώνα και την προσπάθειά τους για αναγνώριση επαγγελματική και κοινωνική, όπως επίσης και την προσπάθειά τους να συνδυάσουν τη μητρότητα και την εργασία.
Ιδιαίτερα όμως η παράταξή μας δηλώνει ότι βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα σε όσες γυναίκες ασφυκτιούν σε σαθρά περιβάλλοντα βίας και ανισότητας, πράττοντας όσα χρειάζονται προκειμένου να δημιουργηθούν οι καταλληλότερες υποδομές για την υποστήριξή τους.
Χρόνια πολλά σε όλες τις Γυναίκες! Χρόνια πολλά, με ισότητα, ισονομία και δικαιοσύνη!
Η Εκπρόσωπος Τύπου
Βασιλική Κασάπη