Ρεύμα: Ηλεκτροσόκ σε καταναλωτές από αυξημένες χρεώσεις δικτύων
Φωτιά στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος βάζουν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί την κατανάλωση. Οι καταναλωτές ρεύματος όλων των κατηγοριών (νοικοκυριά, βιομηχανία, εμπορικές επιχειρήσεις κ.λπ.) θα κληθούν να πληρώσουν νέες αναδρομικές αυξήσεις για το 2023 συνολικού ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό προκύπτει από την αναθεώρηση του Wacc που ενέκρινε η ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ την περασμένη Πέμπτη τόσο για τον ΑΔΜΗΕ όσο και για τον ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα, για τον ΑΔΜΗΕ το Wacc της τριετίας 2023-2025 αναπροσαρμόστηκε στο 7,51% και του ΔΕΔΔΗΕ για τη διετία 2023-2024 στο 7,66%. Βάσει αυτής της αναπροσαρμογής θα αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω και συγκεκριμένα κατά περίπου 28 εκατ. το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο του ΑΔΜΗΕ για το 2023 και κατά περίπου 32 εκατ. το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ, ποσό που θα επιμεριστεί στους καταναλωτές έπειτα από σχετικές εισηγήσεις των δύο διαχειριστών στη ΡΑΑΕΥ. Οι εισηγήσεις για τις αναδρομικές αυξήσεις των χρεώσεων χρήσης συστήματος μεταφοράς και του δικτύου διανομής αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες, και η ΡΑΑΕΥ προσανατολίζεται στο να εγκρίνει την ανάκτησή τους σε διάστημα τριετίας ή και πενταετίας προκειμένου να περιορίσει τις άμεσες επιβαρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΡΑΑΕΥ δεν ενέκρινε αναθεώρηση του Wacc για τον ΑΔΜΗΕ και το 2022, όπως ζητούσε ο διαχειριστής, από το 6,1% στο 7,7%, επικαλούμενος τη μεταβολή του οικονομικού περιβάλλοντος, τις πληθωριστικές πιέσεις και τους όρους δανεισμού, ζήτημα που για τον ΑΔΜΗΕ παραμένει ανοιχτό. Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ αναμένει να πάρει επισήμως στα χέρια της την απόφαση της ΡΑΑΕΥ για να τοποθετηθεί ως προς το εγκεκριμένο ύψος του Wacc, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι είχε αρχικά αιτηθεί αναπροσαρμογή από το 6,1% στο 8,51% την τριετία 2023-2025.
Οι νέες αυξήσεις στα τέλη χρήσης του δικτύου μεταφοράς και διανομής έρχονται σε συνέχεια αυτών που επεβλήθησαν από τον περασμένο Νοέμβριο για τα δίκτυα μεταφοράς και από την 1η Μαΐου φέτος για τα δίκτυα διανομής. Για κάποιες μάλιστα επιχειρήσεις το κόστος δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ αυξήθηκε από τον Μάιο κατά 1.680,30% και η σχετική χρέωση είναι πολλαπλάσια του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Ιδιοκτήτης μικρού ξενοδοχείου στην Αράχωβα καταγγέλλει στην Κ ότι πριν από τις αυξήσεις του Μαΐου πλήρωνε για το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ 217,57 ευρώ τον μήνα και μετά τον Μάιο πληρώνει 2.958,48 ευρώ τον μήνα! Ο κ. Μπάμπης Ταγλής θέτει μέσω της Κ στη δημοσιότητα τον λογαριασμό του Mαΐου, όπου καταγράφονται κόστος ηλεκτρικής ενέργειας 602,63 ευρώ και κόστος ρυθμιζόμενων χρεώσεων 410,08 ευρώ (αφορά το σύνολο των ρυθμιζόμενων χρεώσεων και όχι μόνο τον ΔΕΔΔΗΕ, που τον συγκεκριμένο μήνα η χρέωση είναι στα 217,57 ευρώ). Στον λογαριασμό του Ιουνίου το κόστος ρεύματος είναι 457,48 ευρώ και το κόστος ρυθμιζόμενων χρεώσεων 3.126,34 ευρώ, αποτέλεσμα της αύξησης της χρέωσης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στις 2.958,48 ευρώ. Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με ωριαίο μετρητή (ψηφιακό) έχουν επιβαρυνθεί με τις μεγαλύτερες αυξήσεις, καθώς η ημερήσια χρέωση χρήσης δικτύου από τα 7,92 ευρώ πριν από τον Μάιο ανέβηκε στα 141,42 ευρώ. Το ζήτημα απασχολεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), οι νομικές υπηρεσίες του οποίου εξετάζουν τρόπους αντίδρασης.
Η ΡΑΑΕΥ ενέκρινε τις νέες αυξήσεις του ρυθμιζόμενου ετήσιου εσόδου ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ που επιβαρύνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τα τέλη δικτύου υπερτριπλασιάστηκαν από τον Μάιο για το σύνολο των επιχειρήσεων μέσης και χαμηλής τάσης. Σύμφωνα με στοιχεία της EBIKEN (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας), με την παλαιά μέθοδο η χρέωση ισχύος ήταν 1,097 ευρώ/kW/μήνα και γίνεται 42 ευρώ/ΚVA/έτος, που ισοδυναμεί με περίπου 3,5 ευρώ/kW/μήνα. Αντιστοίχως, η χρέωση ενέργειας από 0,0028 ευρώ/kWh διαμορφώνεται στα 0,00413 ευρώ/kWh. Είχαν προηγηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο αυξήσεις στα τέλη χρήσης συστήματος του ΑΔΜΗΕ. Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις υψηλής τάσης (ενεργοβόρες βιομηχανίες) η χρέωση συστήματος από 1,963 ευρώ/μεγαβατώρα το 2021 αναπροσαρμόστηκε σε 3,728 ευρώ/μεγαβατώρα, για τις επιχειρήσεις μέσης τάσης από 1,384 ευρώ/μεγαβατώρα σε 3,869 ευρώ/μεγαβατώρα, και για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο χαμηλής τάσης από 6,35 ευρώ/μεγαβατώρα σε 9,78 ευρώ/μεγαβατώρα.
Μόνο από τις αυξήσεις του Mαΐου στις χρεώσεις χρήσης δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει ετησίως 3.750 KWh θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο κόστος της τάξης των 76 ευρώ. Από 98 ευρώ που πλήρωνε πριν, υπολογίζεται ότι θα πληρώνει 174 ευρώ.
Προς το παρόν τουλάχιστον φαίνεται ότι θα αποφευχθεί νέα επιβάρυνση των καταναλωτών από τις ΥΚΩ. Επειτα από σχετική εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ, η ΡΑΑΕΥ αναμένεται να εισηγηθεί στα συναρμόδια υπουργεία τη στήριξη του ειδικού λογαριασμού ΥΚΩ με 90-110 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του 2023 που προβλέπεται στα 37 εκατ. ευρώ και να δημιουργηθεί και ένα μαξιλάρι ασφαλείας της τάξης των 50-60 εκατ. ευρώ.
Οι επιδοτήσεις για τον Αύγουστο
Επιδοτήσεις και για τις καταναλώσεις ρεύματος του Αυγούστου, που κυμαίνονται σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του Ιουλίου ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ. Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η ενίσχυση θα είναι 10 ευρώ/MWh. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Για τις καταναλώσεις του Ιουλίου, η αντίστοιχη επιδότηση ήταν 15 ευρώ/MWh. Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 ευρώ/MWh και απορροφά το σύνολο του αυξημένου κόστους. Για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση ανέρχεται στα 10 ευρώ/MWh. Το πιθανότερο είναι οι επιδοτήσεις να συνεχιστούν και πέραν του Σεπτεμβρίου.