12 C
Drama
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣενάρια για έκτακτο εφάπαξ βοήθημα πριν από το Πάσχα

Σενάρια για έκτακτο εφάπαξ βοήθημα πριν από το Πάσχα

Οι νέες επιδοτήσεις στο ρεύμα ενεργοποιούνται από τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις την ώρα που η κυβέρνηση περιμένει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που θα δημοσιευθούν αύριο και σε αυτά θα αποτυπώνεται ακόμα ένας μήνας με πολύ υψηλές αυξήσεις κυρίως στο ενεργειακό κόστος.

Όμως μπορεί ο Πρωθυπουργός να προανήγγειλε παράταση του μοντέλου της επιδότησης τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες, ωστόσο καθίσταται αναγκαία μια ειδική παρέμβαση για τους οικονομικά ασθενέστερους, λόγω των μεγάλων αυξήσεων σε ρεύμα- φυσικό αέριο και στις ανατιμήσεις στο «καλάθι της νοικοκυράς».

Όλα δείχνουν ότι θα πάμε σε μία εφάπαξ έκτακτη ενίσχυση χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων και ανέργων με το σενάριο για οριζόντια μείωση έμμεσων φόρων να έχει αποσυρθεί.

Προϋπόθεση πάντως είναι η ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί κονδύλι 100- 200 εκατ. Ευρώ κι ως χρονικό σημείο ασφαλών εκτιμήσεων για την πορεία των δημοσιονομικών δεδομένων θεωρείται η συμπλήρωση του α΄ τριμήνου, τότε πριν από το Πάσχα μπορεί να γίνει η καταβολή αυτού του έκτακτου βοηθήματος, εάν επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο.

Πάντως τα νοικοκυριά θα βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη σε σχέση με τον περασμένο χρόνο ακόμα και αν ο δείκτης energypriceindex.com, δείχνει ότι η λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, κινείται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα νοικοκυριά χρειάζεται να βάζουν το χέρι πολύ πιο βαθιά στην τσέπη.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υποδείκτης της ΕΛΣΤΑΤ για τον ηλεκτρισμό έχει ανέβει 68,23 μονάδες από το Δεκέμβριο του 2020, ενώ τον περασμένο μήνα καταγράφηκε αύξηση 45% σε ετήσια βάση.

Η νέα επιδότηση ενέργειας

Η πρώτη ΚΥΑ αφορά τους αγρότες και στοχεύει στο αναδρομικό «κούρεμα» του αυξημένου κόστους.

Την επιδότηση δικαιούνται όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχές αγροτικής χρήσης που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και συνδέονται στην χαμηλή ή/ και μέση τάση.

Την επιδότηση δικαιούνται επίσης και οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχές μέσης ή/και χαμηλής τάσης που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ξήρανσης αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επιδότηση για όλους τους παραπάνω ισούται με το 80% του συνόλου της ρήτρας αναπροσαρμογής, από τον περασμένο Αύγουστο ως και το Δεκέμβριο.

Συνυπολογιζόμενων τυχόν λοιπών ενισχύσεων, που έχει λάβει το τρέχον και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη, η ενίσχυση αυτή δεν μπορεί να ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.

Οι άλλες δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις αφορούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και σχετίζονται με την επιδότηση ρεύματος για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

Σε ότι αφορά τα νοικοκυριά ορίζεται ότι την επιδότηση δικαιούνται όσοι είναι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μόνο για τους αριθμούς παροχής που αφορούν την κύρια κατοικία τους, σύμφωνα με τη δήλωση στο πεδίο 204 της δήλωσης εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 κατά την τελευταία ημέρα του 2021.

Δικαιούχοι είναι επίσης και οι καταναλωτές που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι δικαιούχοι ειδικών τιμολογίων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ).

Σε ότι αφορά τον Ιανουάριο, στο ποσό των 160 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh) ορίζεται η μοναδιαία επιδότηση από 0 έως 150 κιλοβατώρες και από 151 kWh έως 300 kWh ορίζεται στο ποσό των 120 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh).

Σχετικά με τον Φεβρουάριο η επιδότηση ορίζεται αντιστοίχως στα 150 ευρώ και 110 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh) (με αναγωγή σε ημερολογιακό μήνα 30 ημερών).

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας για τους δικαιούχους ΚΟΤ η επιδότηση φτάνει στα 54 και 51 ευρώ αντιστοίχως, ενώ σε ότι αφορά όσα προαναφέρθηκαν, συνεπάγονται μηνιαίες επιδοτήσεις εως 42 ευρώ και 39 ευρώ αντίστοιχα.

Η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται για Ιανουάριο και Φεβρουάριο στο ποσό των 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh) επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης και ανεξαρτήτως επιπέδου τάσης σύνδεσης της παροχής τους στο δίκτυο ή στο σύστημα.

Το παραπάνω ισχύει για τους μη οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

εννέα − οκτώ =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας