10.4 C
Drama
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Σοφία Τσακιρίδου

«Ο Δήμος Δράμας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, υπάρχει όμως και ένα συγκριτικό μειονέκτημα. Η υποτονική του διοίκηση»

Υγιεινολόγος
Msc Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Δ.Υ. Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Δράμας – Π.Α.Μ.Θ.
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος «Επανεκκίνηση για τη Δράμα»

Η Σοφία Τσακιρίδου είναι γέννημα θρέμμα Δραμινή, μεγαλωμένη εντός του αστικού ιστού σε μια γειτονιά όχι τόσο αναβαθμισμένη, στην περιοχή του Σταθμού της Δράμας. Οι γονείς της γεννήθηκαν στη Δράμα και νοιώθει περήφανη ως εγγονή, Ελλήνων προσφύγων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, εκείνων των Ελλήνων που μετέτρεπαν, την κάθε δυσκολία σε μια ευκαιρία, για την επιβίωση και πρόοδο τους.
Είναι παντρεμένη και έχει δύο ενήλικα παιδιά τα οποία μετά το τέλος των σπουδών τους επέστρεψαν και εργάζονται εδώ.
Εργάζεται στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, στην Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ως Υγιεινολόγος, με μεταπτυχιακό τίτλο από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και πολλά χρόνια ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων, ενώ αυτό που καθόρισε σημαντικά την αλληλεπίδρασή της με τους συμπολίτες της ήταν εργασία της ως ελεύθερη επαγγελματίας.
Με την ιδιότητά της συμμετείχε ως μέλος ομάδων έργου της Π.Α.Μ.Θ, σε διασυνοριακά προγράμματα, στον σχεδιασμό και σύνταξη διακηρύξεων για το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών, με πιο γνωστές δράσεις (Via Egnatia, Συνέργεια, Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας και κορυφαία όλων την ΔραμΟινογνωσίας).

– Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα κοινά;
– Συνήθως ως ενασχόληση με τα κοινά σκεφτόμαστε το πεδίο της πολιτικής. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.
Εδώ και χρόνια συμμετέχω στα κοινά ως ιδρυτικό μέλος του Φιλανθρωπικού – Πολιτιστικού συλλόγου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας, στον οποίο για 20 χρόνια αποτελούσα μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του κατά τα πρώτα 17 του χρόνια.
Επίσης παρέχω εθελοντικά, εκπαιδεύσεις σε σωματεία και φορείς που εμπλέκονται με την προσφορά συσσιτίων και διανομής τροφίμων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Είμαι μέλος της τριμελούς επιτροπής Υγείας & Ασφάλειας των εργαζομένων της Π.Ε Δράμας.
Ο άνθρωπος οφείλει σε κάθε ηλικία, να ασχολείται με τα κοινά ώστε να είναι συνυπεύθυνος για τις δράσεις που επηρεάζουν τη ζωή του. Δε νοείται να «νίπτει τας χείρας του».

«Δεν μπορεί να ανακοινώνονται μεγαλόπνοα σχέδια για το μέλλον: όταν ο Δήμος Δράμας παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στον τομέας της καθαριότητας, του πρασίνου και του ελλιπούς φωτισμού κεντρικών και μη σημείων…»

– Γιατί τώρα στην πολιτική;
– Δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής μας είναι η κλιματική κρίση και ο ατομικισμός. Μαζί με τους πάγους που λιώνουν, λιώνει και η αίσθηση Χρέους απέναντι στο σύνολο, τα κοινωνικά και συλλογικά αντανακλαστικά μας.
Έτσι προβληματισμένη με την αδιαφορία, την στασιμότητα και την ανοχή της μετριότητας αλλά και εισπράττοντας έναν ανεξήγητο θυμό και αγανάκτηση από τους γύρω μου, ένιωσα πιο έτοιμη από ποτέ να ασχοληθώ με τα του Δήμου της Δράμας, θέματα.
Πολλοί πιστεύουν πως ένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος συμμετέχει στα κοινά του Δήμου με την ιδιότητα του πολιτικού, αλλά εγώ μόνο την ιδιότητα του πολίτη φέρω και ως Πολίτης πιστεύω, πως εκείνος, που θέλει να φέρει ευθύνη για το μέλλον του τόπου του, πρώτα διαμορφώνει την προσωπικότητά του και στην συνέχεια απευθύνεται στους πολλούς, με επίγνωση και διάθεση να δράσει, ώστε να δυναμώσει την φωνή τους.
Έτσι με πλήρη επίγνωση και συναίσθηση της πραγματικότητας σήμερα, αποφάσισα να στηρίξω τον Γιώργο Παπαδόπουλου στην διεκδίκησή του για τον Δήμο της Δράμας.

– Γιατί με τον Γιώργο Παπαδόπουλο;
– Θέτω κι εγώ στον εαυτό μου, αυτή την ερώτηση για να επαναπροσδιορίζω τον στόχο μου, αυτή την περίοδο.
Συνεργάστηκα μαζί του όταν αυτός υπηρετούσε από την θέση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, σε μια πολύ δύσκολη εποχή , αυτή της πανδημίας, όπου ο Γιώργος κατάφερε πολλά.
Δεν έλλειψε ούτε μία ώρα, ούτε μία ημέρα από το γραφείο του, προσπαθώντας να διαχειριστεί την κρίση με το βάρος της ευθύνης που έφερε η ιδιότητά του.
Χαρακτηριστικό του γνώρισμα, είναι η ικανότητά του να διαχειρίζεται κρίσεις, να αναζητά και να δίνει άμεσα λύσεις, σε προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει όταν οι άλλοι δυσκολεύονται.
Η επίλυση προβλημάτων ξέρετε είναι δεξιότητα. Η επίλυση προβλημάτων είναι επιτυχία.
Στο… γιατί με τον Γιώργο… έχω πολλά να πω, απλά δηλώνω δεν φοβάμαι για την επιλογή μου, γιατί ο αρχηγός της παράταξης μας, αν και όντας πολιτικός τα τελευταία σχεδόν 30 χρόνια, δεν κινείται σε ζώνη άνεσης και δεν φοβάται το πολιτικό κόστος για να ρισκάρει όταν οι άλλοι απλά, δημιουργούν προσδοκίες στον κόσμο.

«Μπαίνω στην πολιτική γιατί είμαι προβληματισμένη με την αδιαφορία, τη στασιμότητα και την ανοχή της μετριότητας»

– Πως σχολιάζετε τον μεγάλο αριθμό υποψήφιων στις Δημοτικές Παρατάξεις;
– Δεν έχω την εμπειρία προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων και δεν γνωρίζω ούτε καλά καλά, την διαδικασία για την προσέγγιση ψηφοφόρων.
Αυτό που γνωρίζω είναι όμως, ότι σε μια περιοχή σαν την δική μου, υπάρχουν 7 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι διαφορετικών παρατάξεων και ειδικότερα στην μικρή μου γειτονιά, 6 υποψήφιοι. Οι περισσότεροι της δικής μας παράταξης, οι περισσότεροι όμως, νέοι άνθρωποι άξιοι, έντιμοι και ικανοί που ο καθένας έχει προσφέρει στον τομέα του, όλοι με αγάπη για τον τόπο και όραμα για το μέλλον του.
Αυτό γεννά ελπίδα και δεν σε αφήνει να κάνεις δεύτερες σκέψεις, γιατί τους γνωρίζεις καλά.
Ελπίζεις πως όποιος εκλεγεί, από όποια παράταξη κι αν είναι, θα συναινεί για το καλό, θα συμβάλει θετικά στην λήψη αποφάσεων που θα αποβλέπουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής!
Διαφορετικά μας αξίζει αυτό που ζούμε.

– Τι έχετε να πείτε για την υπάρχουσα κατάσταση και τα προβλήματα του Δήμου Δράμας;
– Όταν γεννιέσαι, μεγαλώνεις, δημιουργείς, προσφέρεις και εργάζεσαι σε αυτό τον τόπο σε συνδυασμό με το ότι κουβαλάς μισό αιώνα και πλέον στην πλάτη σου, σημαίνει ότι έχεις δει πολλά και ακόμη περισσότερα έχεις να πεις.
Όχι απαραίτητα αρνητικά σχόλια και παρατηρήσεις, γιατί έτσι θα αδικούσα κάθε προσπάθεια που προσέδωσε θετικό πρόσημα σε αυτή την πόλη και την πήγε όσο μπροστά μπορούσε! Όχι όμως και τόσο μπροστά, όσο της αξίζει!
Δεν μπορώ να μην αναφέρω την καλή συνεργασία κατά καιρούς, που είχα, με αιρετούς και συναδέλφους υπηρεσιών της διοίκησης του Δήμου.
Ο Δήμος Δράμας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τόσο από την θέση του όσο από την ιστορία και πολιτιστική του κληρονομιά, υπάρχει όμως και ένα συγκριτικό μειονέκτημα. Η υποτονική του διοίκηση.
Μια διοίκηση που στερείται ανθρώπινο δυναμικό, δεν χρησιμοποιεί στο μέγιστο βαθμό τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει, δεν δημιουργεί τουριστικές υποδομές, δεν αναδεικνύει τον τόπο, δεν δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησής για τους νέους με αποτέλεσμα να ερημώνουν τα χωριά και η πόλη, χωρίς να υπάρχει προοπτική ανακοπής αυτής της τάσης.
Όσο για την καθημερινότητα στην πόλη και στα χωριά, κάθε ημέρα τόσα χρόνια με την ιδιότητα του ανθρώπου που προστατεύει την Δημόσια Υγεία επισκέπτομαι κάθε γειτονιά, περιοχή και χωριό και γνωρίζω από «πρώτο χέρι», τα προβλήματα και τις αστοχίες που υπάρχουν χωρίς να αντιμετωπίζονται. Προβλήματα που πρώτα καλούνται οι πολίτες να αντιμετωπίσουν και μετά προσφεύγουν στην υπηρεσία μας.
Τότε αναρωτιέμαι, είναι η πόλη μας που φταίει;
Οι πολίτες της; οι πολιτικοί της; Οι νόμοι του κράτους; Η παραβίαση αυτών; Η ατιμωρησία; Ή η ατομική μας ευθύνη; Η ευθύνη των πολιτικών;
Αναρωτιέμαι αυτοί που αποφασίζουν γιατί δεν έρχονται στην θέση μας και δεν αφουγκράζονται τις ανάγκες μας;
Ποιο ρόλο τους έδωσαν οι πολίτες με την ψήφο τους και τους επέλεξαν;

– Αν κάνατε μία ιεράρχηση των προτεραιοτήτων ποια θα ήταν αυτή;
– Δεν μπορεί να ανακοινώνονται μεγαλόπνοα σχέδια για το μέλλον:

• όταν παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα ο τομέας της καθαριότητας, του πρασίνου και του ελλιπούς φωτισμού κεντρικών και μη σημείων, της πόλης.
• όταν η πλατεία «Ελευθερίας», κεντρικό σημείο αναφοράς της πόλης μας, είναι γεμάτη από περιττώματα περιστεριών και έχει να καθαριστεί μήνες ενώ τα περισσότερα πλακάκια στο δάπεδο της, είναι σπασμένα από χρόνια,
• όταν ο μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων συντροφιάς (κυρίως σκύλων), δεν αντιμετωπίζεται, όπως προβλέπει ο Νόμος, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις των Δήμων και δημιουργούνται προβλήματα από την επιθετικότητά τους στους επαγγελματίες και τους πολίτες,
• όταν η περιοχή του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας, συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων, που διαμορφώθηκε μετά από μελέτη του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης και του καθηγητή Αρχιτέκτονα Δημητρίου Φατούρου, πήρε το πρώτο βραβείο στο Αμβούργο, ως καλύτερη μελέτη για την αξιοποίηση τουριστικού χώρου στην Ευρώπη και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία σημαντική και επιστημονικά καθοδηγούμενη παρέμβαση, αναδιαμόρφωσης του και εκτίναξης της τουριστικής του δυναμικής,
• όταν ο δημοτικός κήπος με την υφιστάμενη του κατάσταση, είναι αφιλόξενος για τους επισκέπτες και περαστικούς.

Πραγματικά υπάρχουν προβλήματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας, όπως τα ασφαλή πεζοδρόμια και οι χώροι παρκαρίσματος στο κέντρο, που είναι κι αυτά δείγματα πολιτισμού, γιατί έτσι σεβόμαστε τα άτομα ΑΜΕΑ που μετακινούνται, τους επαγγελματίες της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της.
Υπάρχουν προβλήματα που έχουν αναδειχθεί σε κάθε τοπική κοινότητα και μάλιστα έχουν υποδειχθεί και οι λύσεις σε συνεργασία με τους τοπικούς υποψηφίους.
Μπορεί όμως όλα τα παραπάνω κι άλλα περισσότερα που δεν ανέφερα, η παράταξή μας «Επανεκκίνηση για τη Δράμα» και ο επικεφαλής της, Γιώργος Παπαδόπουλος που τα γνωρίζει και τα έχει ορίσει ως προτεραιότητες όταν κληθεί να αναλάβει τον Δήμο, να σηκώσει την ευθύνη αλλά και το φορτίο επίλυσής τους. Μπορεί και θα είναι εκεί για να προσφέρει χωρίς να χαριστεί σε κανένα!

– Γιατί οι πολίτες να επιλέξουν την «Επανεκκίνηση για την Δράμα»;
– Γιατί η παράταξή μας και οι άνθρωποι που την πλαισιώνουμε, έχουμε μεράκι και όραμα για την Δράμα.
Γιατί θέλουμε να αποκτήσει Brand Name η Δράμα στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Χωρίς να είναι ο Δήμος επιχείρηση, αλλά με την στρατηγική ανάπτυξης σαν να είναι, πρέπει να ορίσουμε το όνομά της, ένα σύμβολό της ή και έναν συνδυασμό αυτών, ώστε να αποκτήσει μόνιμη ταυτότητα αξίας, που αντέχει στο χρόνο. Σε μια εποχή που τα πάντα κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, το ελάχιστο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθούμε ώστε να μην μεγαλώνει το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό χάσμα μεταξύ άλλων πόλεων της Περιφέρειας μας τουλάχιστο.
Είναι στο χέρι μας να Επανεκκινήσουμε την Δράμα και μπορούμε όλοι μαζί.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι πόλεις έχουν ανάγκη να ξαναγεννιούνται, να αναπτύσσονται και να προσαρμόζονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Χωρίς ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα, προοδευτική κατεύθυνση και όραμα δεν μπορεί μια πόλη να ξεπεράσει τα όρια της και να αναπτυχθεί.
Για αυτό οι πόλεις που ξεχωρίζουν παγκοσμίως είναι αυτές που διαθέτουν ηγεσία με όραμα, με ιδεολογικό πρόσημο και πολιτική, εν συναίσθηση και ευαισθησία, με πολλές δυναμικές γυναίκες σε καίριες θέσεις, όπως ανάλογα είναι και ο Γιώργος Παπαδόπουλος και όπως σκοπεύει να πορευτεί, αν εκλεγεί.
Αυτοί οι δήμαρχοι σε αυτές τις πόλεις αλλάζουν τον κόσμο.

– Γιατί να ψηφίσουν Σοφία Τσακιρίδου οι δραμινές / δραμινοί;
– Σε μία χώρα που καλείται να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές αυτή την εποχή, οφείλει ο κάθε πολιτικός αλλά και ο κάθε πολίτης να σεβαστεί το λιγότερο την πόλη του, να την αγαπήσει να την κανακέψει και να την προστατέψει σαν να είναι παιδί του, σαν να είναι ζωντανό κομμάτι της ζωής του. Έτσι βλέπω την πόλη μου, την πόλη που ζούνε τα παιδιά μου, οι συγγενείς, οι φίλοι, συνάδελφοι και γείτονές μου. Κομμάτι της ζωής μας αλληλένδετο με αυτή, που δίνει και παίρνει αν εσύ πρώτα το πράξεις. Κι εγώ θέλω να το πράξω.
Θέλω να κοιτάξω κατάματα το μέλλον του τόπου μου και να δημιουργήσουμε όλοι μαζί, εκείνες τις συνθήκες ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Να γίνουμε συμμέτοχοι και όχι απλοί παρατηρητές.

– Για τι δεσμεύεστε;
– Δεσμεύομαι το Λιγότερο, πως η προαγωγή και προστασία της Δημόσιας Υγείας – της υγείας των συμπολιτών μου, και η θωράκιση κάθε κοινωνικής δομής του δήμου της Δράμας αποτελεί προτεραιότητα μου, αδιαπραγμάτευτη!
Δεσμεύομαι για μια αναμέτρηση μεταξύ όλων των υποψηφίων μου, που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και εύχομαι καλή δύναμη σε όλους στον αγώνα!

«Κι ό,τι έχει σημασία σ’ έναν αγώνα δεν είναι η ιδεολογία, παρά ο ρυθμός της ιδιοσυγκρασίας του ανθρώπου που αγωνίζεται».

(Ν. Καζατζάκης)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

έξι − 2 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας