7.6 C
Drama
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτα «σκαριά» κοινή είσπραξη φόρων και εισφορών

Στα «σκαριά» κοινή είσπραξη φόρων και εισφορών

Στα «σκαριά» κοινή είσπραξη φόρων και εισφορών

Σχέδιο από κοινού είσπραξης φόρων και εισφορών των μισθωτών επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εκείνο το οποίο σχεδιάζουν στην κυβέρνηση είναι η ταυτόχρονη είσπραξη κάθε μήνα τόσο των φόρων μισθωτών υπηρεσιών όσο και ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών και εργατικών).

Στόχος είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών, η οποία δεν είναι τόσο υψηλή όσο της εισπραξιμότητας του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Αρμόδια στελέχη υπενθυμίζουν στο Capital.gr πως το συγκεκριμένο μέτρο αποτελούσε παλιά μνημονιακή υποχρέωση, η οποία, όμως, μεταφερόταν από τη μία αξιολόγηση στην άλλη, χωρίς ουδέποτε μέχρι σήμερα να έχει γίνει κάποια σχετική πρόοδος.

Ωστόσο η παρούσα κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανακινήσει το θέμα και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες προεργασίες μεταξύ υπουργείου Εργασίας και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ενώ έχει ενταχθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς χρειάζεται η χρηματοδότηση του τεχνικού κομματιού του.

Το σχέδιο

Πιο αναλυτικά, εκείνο το οποίο σχεδιάζεται είναι να συγκεντρώνονται σε έναν ενιαίο δημόσιο «κουμπαρά» τόσο οι φόροι όσο και οι εισφορές επί των μικτών αμοιβών των μισθωτών και, έτσι, να πάψει η έως τώρα διάκριση, σύμφωνα με την οποία οι φόροι συλλέγονται από την ΑΑΔΕ ενώ οι εισφορές από τον e-ΕΦΚΑ.

Στην περίπτωση της από κοινού είσπραξης φόρων-εισφορών, αμέσως μετά τη συλλογή, ο κάθε φορέας θα εισπράττει αυτό το οποίο του αναλογεί προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του Δημοσίου και του e-ΕΦΚΑ αντίστοιχα.

Επίσης, σε διαφορετικό «λογαριασμό» θα παραμείνουν τα εργοδοτικά χρέη προς την εφορία από τη μία μεριά και τα εργοδοτικά χρέη προς τα Ταμεία από την άλλη.

Επιδίωξη της κυβέρνησης μέσα από ένα τέτοιο μέτρο είναι η αύξηση των εσόδων από εισφορές, καθώς το υφιστάμενο «καθεστώς» είναι πιο «χαλαρό» σε σχέση με εκείνο της είσπραξης φόρων, με συνέπεια να σημειώνεται ορισμένη υστέρηση της είσπραξης των εισφορών.

Βασικό πρόβλημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι σήμερα σε διαφορετικό χρόνο εισπράττονται οι φόροι μισθωτών υπηρεσιών και σε διαφορετικό χρόνο εισπράττονται οι εισφορές.

Συγκεκριμένα, οι φόροι μισθωτών υπηρεσιών, π.χ. του Φεβρουαρίου, πρέπει να καταβληθούν στο τέλος του μηνός, μαζί με τη μισθοδοσία.

Ωστόσο οι εισφορές των μισθωτών για τον Φεβρουάριο μπορούν, για όσους επιχειρηματίες το επιθυμούν, να πληρωθούν από τις επιχειρήσεις έως το τέλος του επόμενου μήνα, δηλαδή του Μαρτίου.

Εκείνο το οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι η είσπραξη φόρων και εισφορών στον ίδιο χρόνο.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν αυτό σημαίνει πως οι φόροι θα εισπράττονται πιο μετά σε σχέση με το υφιστάμενο «καθεστώς» (π.χ. στα μέσα ή τέλη του επόμενου μήνα, όπως οι εισφορές) ή οι εισφορές πιο πριν (π.χ. στα τέλη του εκάστοτε μήνα μαζί με τη μισθοδοσία και τους φόρους).

Ένα νέο τοπίο

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν στο Capital.gr πως μια τέτοια «ενοποίηση» των μηχανισμών είσπραξης φόρων και εισφορών ανοίγει τον δρόμο για τη λήψη μιας κοινής φορολογικής-ασφαλιστικής ενημερότητας από τις επιχειρήσεις, ως αναγκαίο όρο για την πραγματοποίηση διαφόρων συναλλαγών.

Εξάλλου, αναλυτές σημειώνουν πως η διαδικασία αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω παρεμβάσεις περαιτέρω ελάφρυνσης του συνολικού μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, το οποίο δεν περιλαμβάνει μόνο τις εισφορές, αλλά και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη μείωση των εισφορών των μισθωτών κατά 5 μονάδες το 2020-2023.

Στο διάστημα 2020-2021 έχουν μειωθεί κατά 3,9% μονάδες, ενώ εκκρεμεί ακόμα μία μείωση 0,5 μονάδων στις εισφορές επικουρικής ασφάλισης τον ερχόμενο Ιούνιο. Συνεπώς, θα μείνει ένα ποσοστό 0,6% μέχρι εκπλήρωσης της κυβερνητικής δέσμευσης.

«Παράθυρο» για παράταση στις 72 δόσεις

Το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση των 72 δόσεων για τις κορονο-οφειλές των πληττόμενων επιχειρηματιών εξετάζει ο e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με στελέχη του με τα οποία ήρθε σε επαφή το Capital.gr.

Συγκεκριμένα, εκείνο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να δοθεί περιθώριο για τουλάχιστον μία εβδομάδα, δηλαδή να μπορεί κάποιος οφειλέτης να κάνει αίτηση για τις 72 δόσεις έως τις 7 Μαρτίου, αντί για τις 28 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμη πηγή από το υπουργείο Εργασίας με την οποία συνομίλησε το Capital.gr τάσσεται κατά οποιασδήποτε νέας ρύθμισης οφειλών στα Ταμεία ακόμα και για εκείνους τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν μελλοντικά συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, καθώς οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ.

Ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας νέας παρέμβασης (π.χ. μέσω της αύξησης του ορίου οφειλών), εφόσον κεντρικά η κυβέρνηση αποφασίσει κάτι τέτοιο.

Νέες παρεμβάσεις

Μαζί με το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ, το οποίο κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, την περασμένη εβδομάδα προβλέπονται και τέσσερις διατάξεις που αφορούν τους επιχειρηματίες.

Συγκεκριμένα:

  • Χορήγηση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας με οφειλές έως 100 ευρώ στον e-ΕΦΚΑ.
  • Κατάργηση προεγγραφής μη μισθωτών στον e-ΕΦΚΑ με την έναρξη δραστηριότητας.
  • Επιλογή ασφαλιστικού φορέα για ασφαλισμένους με διπλή ιδιότητα.
  • Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος για τις εταιρείες που έμειναν κλειστές στις 25-26 Ιανουαρίου λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

δεκαεννέα − δεκαοκτώ =

Δημοφιλή Εβδομάδας