21.5 C
Drama
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Στέφανος Γεωργιάδης

«Το Επιμελητήριο δίνει προτάσεις και λύσεις στα αρμόδια Υπουργεία»

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας – Μέλος Δ.Ε. Κ.Ε.Ε

«Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχει δοθεί πολύ μεγάλη στήριξη σε επιχειρήσεις και πολίτες κατά την περίοδο της Πανδημίας που δεν έχει προηγούμενο. Αλλά η στήριξη αυτή είναι αναγκαίο να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου, λόγω των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και τις πληθωριστικές πιέσεις» δηλώνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης. Αναφέρεται στις συναντήσεις που είχε σε παραγωγικά Υπουργεί και με την ιδιότητα του μέλους της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Τονίζει ότι το Επιμελητήριο Δράμας δίνει προτάσεις και λύσεις στα αρμόδια Υπουργεία. Τέλος υπογραμμίζει ότι είναι έντονες οι οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

– Σειρά συναντήσεων το διάστημα από 4 – 6 Μαΐου σε παραγωγικά Υπουργεία κύριε Γεωργιάδη και με την ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Τι επαφές είχατε στην Αθήνα;
– Αρχικά σας ευχαριστώ για το βήμα που μου δίνετε, να ενημερώσω τους αναγνώστες της εφημερίδας σας, για μια σειρά από συναντήσεις εργασίας που πραγματοποίησα στην Αθήνα, σε μια σειρά από Υπουργεία, για σημαντικά ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα και φυσικά την περιοχή μας. Πρώτα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά στο Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης & Τροφίμων, στην συνέχεια με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση, μετά με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπεύθυνο για το ΕΣΠΑ κ. Γιάννη Τσακίρη καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Δυστυχώς η αβεβαιότητα μεγαλώνει καθημερινά, όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται»

– Μπορείτε να μας αναφέρετε τα θέματα που συζητήσατε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης;
– Η πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση ήταν με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, στην οποία εκτός από εμένα συμμετείχαν και οι συνάδελφοι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Τρικάλων & Αρκαδίας, όλοι μέλη της θεματικής επιτροπής πρωτογενούς τομέα & αγροτικών θεμάτων της ΚΕΕΕ, καθώς επίσης συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας. Το κυρίαρχο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε την επίλυση του προβλήματος στις πληρωμές των έργων στο πρόγραμμα ΠΑΑ CLLD /Leader, σε σχέση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπάρχει μια απαράδεκτη καθυστέρηση με υπαιτιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ τόσο όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο όσο και την ανετοιμότητα στο πληροφοριακό σύστημα του. Αυτό έχει αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των επενδυτών, των Αναπτυξιακών εταιρειών αλλά και των δημόσιων έργων των ΟΤΑ και αρκετών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Ζήτησα την άμεση παρέμβαση του Υπουργού κ. Γεωργαντά. Οφείλω να αναγνωρίσω ότι με άμεσες ενέργειες του προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεσμεύτηκε ότι το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα θα είναι έτοιμο, ενώ ταυτόχρονα θα έχει ολοκληρωθεί και το θεσμικό πλαίσιο, ώστε 15 Μαΐου 2022 να έχουν την δυνατότητα οι Αναπτυξιακές εταιρείες στην χώρα, να αναρτήσουν τα έτοιμα προς πληρωμή έργα, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσουν οι πληρωμές εντός του τρέχοντος μήνα. Είμαι επίσης υποχρεωμένος να υπενθυμίσω, ότι πάλι με θεσμική παρέμβαση μου σε όλα τα επίπεδα, λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, η Αναπτυξιακή Δράμας πήρε εξαίρεση και πλήρωσε τα μέχρι τότε έτοιμα έργα δραμινών επενδυτών, αν θυμάμαι καλά 13 στον αριθμό, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα η οποία ακόμη περιμένει τον ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώσει. Η παρέμβαση μου αυτή ήταν τεκμηριωμένη με τεχνικά ικανά στοιχεία & σε συνεργασία πάντα με τον διευθυντή της ΑΝΕΔ Δράμας. Τα υπόλοιπα θέματα αφορούσαν το Ταμείο Ανάκαμψης και την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, όπου θα ενταχθεί σχεδόν το σύνολο των ειδών και ποικιλιών, το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027 που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα διότι περιλαμβάνει και το νέο Leader, η χρηματοοικονομική στήριξη με χαμηλότοκο δανεισμό των αγροτικών επιχειρήσεων ώστε να μπορούν να προμηθευτούν τα αγροεφόδια πέρα από την προχρηματοδότηση με την τραπεζική κάρτα, πράγμα που ενδιαφέρει και τους εμπόρους αγροεφοδίων, οι οποίοι ουσιαστικά έχουν μετατραπεί σε χρηματοδότες των αγροτών. Αναφερθήκαμε επίσης στα χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής από τις φυσικές καταστροφές εκτός ΕΛΓΑ, την πρόσκληση για το υπομέτρο 8.1 και 8.2 για την δάσωση και αγροδάσωση καθώς και πολλά άλλα που αφορούν διάφορες καλλιέργειες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε σύνδεση με την εμπορία και μεταποίηση των προϊόντων, ειδικότερα λόγω του κινδύνου από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

– Στο Υπουργείο Ανάπτυξης συναντήσατε τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση και τον Υφυπουργό κ. Τσακίρη. Τι συζητήθηκε;
– Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Παπαθανάση, η συζήτηση αφορούσε τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Είναι γνωστό πως τα υψηλά κίνητρα που προσφέρει, η απλούστευση των διαδικασιών αξιολόγησης και η ένταξη των επενδυτικών σχεδίων με μείωση του χρόνου υπαγωγής τους είναι πολύ σημαντικά. Καταθέσαμε πρόταση για την αύξηση της ποσόστωσης των κτιριακών παρεμβάσεων στο κόστος της επένδυσης καθώς και για τις διαδικασίες χρηματοδότησης που θα βοηθήσουν στην βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και θα προσελκύσουν νέα επενδυτικά σχέδια στην περιοχή μας. Όπως μας ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης και είναι ιδιαίτερα θετικό, σύντομα θα έχουμε τις πρώτες προκηρύξεις των ειδικών καθεστώτων, οπότε οι επιχειρήσεις μας θα πρέπει να προετοιμάζονται με την ωρίμανση των επενδυτικών τους σχεδίων και την υποβολή των προτάσεων τους. Επίσης δίνω ένα νέο, το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει την Περιφέρεια, ότι υπήρξε σημαντική τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού ότι οι Περιφέρειες και οι υπηρεσίες τους πρέπει να επιταχύνουν στην ολοκλήρωση αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στον προηγούμενο Αναπτυξιακό νόμο, ώστε να έχουν το δικαίωμα να δεχτούν προτάσεις στον νέο νόμο. Όπως αντιλαμβάνεστε τα νέα έργα, μέχρι 1 εκ ευρώ, δεν θα μπορούν να υποβληθούν αν δεν τελειώσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης και ένταξης των έργων που εκκρεμούν. Με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το Νέο ΕΣΠΑ κ. Γιάννη Τσακίρη η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα σημαντική και με ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός. Αυτό είναι ότι οι προκηρύξεις των προγραμμάτων στο νέο ΕΣΠΑ θα ισχύουν με το καθεστώς του Γενικού Απαλλακτικού κανονισμού, που σημαίνει ότι ο περιορισμός του καθεστώτος De- minimis των 200.000 € μέγιστο ποσό επιδότησης για την τριετία, δεν θα υφίσταται πλέον για τα περισσότερα προγράμματα. Αυτό ήταν αίτημα όλων των Επιμελητηρίων της χώρας λόγω της παρατεταμένης κρίσης λόγω της Πανδημίας αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία που έχει εκτινάξει το κόστος ενέργειας και πρώτων υλών. Επίσης ο κ. Τσακίρης μας ενημέρωσε ότι το νέο ΕΣΠΑ είναι με απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και οι πρώτες προκηρύξεις δράσεων του ΕΠΑνΕΚ 2021-2027, θα ανακοινωθούν στο τέλος του καλοκαιριού. Να πω επίσης ότι στις προαναφερθείσες συναντήσεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης ήταν και ο συνάδελφος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας με τον οποίο συνεργάζομαι στα πλαίσια του θεσμού προωθώντας τα ζητήματα από κοινού όπου χρειαστεί.

«Η θεσμική αναβάθμιση του Επιμελητηριακού Θεσμού είναι επιβεβλημένη»

– Στο Υπουργείο Εργασίας συναντηθήκατε για το φλέγον ζήτημα του συμψηφισμού των οφειλών του ΟΑΕΔ προς τις επιχειρήσεις όσον αφορά την επιδότηση 4-12% του μισθολογικού κόστους;
– Ναι, ήταν μοναδικό θέμα και είναι πραγματικά φλέγον!!!! Αυτό διότι αφορά οφειλές του ΟΑΕΔ προς τις δικαιούχους επιχειρήσεις. Η Συνάντηση με Υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας στην οποία συμμετείχε & ο φίλος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας είχε αντικείμενο την επιτέλους τακτοποίηση της τεχνικής διαδικασίας μεταξύ ΕΦΚΑ-ΑΑΔΕ-ΟΑΕΔ. Η απάντηση που έχουμε είναι ότι μετά και την τελευταία τροπολογία, έχει ετοιμασθεί η σχετική ΚΥΑ που θα δίνει οριστική τεχνική λύση στο πρόβλημα. Αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί ο τρόπος και η ημερομηνία λειτουργίας της πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ. Οφείλω να επισημάνω, ότι οι καθυστερήσεις αυτές τόσο στο θεσμικό πλαίσιο με τις απαραίτητες ΚΥΑ όσο και σε τεχνικά ζητήματα έχουν ταλαιπωρήσει υγιείς επιχειρήσεις πράγμα που δεν έπρεπε να συμβεί. Ειδικά όταν το κράτος έχει κάνει τεράστια βήματα σε ψηφιακές υπηρεσίες.

– Αποδίδουν οι επαφές; Ακούγεται η άποψη των Επιμελητηρίων για διάφορα φλέγοντα ζητήματα;
– Με αυτές τις συναντήσεις, προσπαθούμε σαν Επιμελητήρια, να δίνουμε προτάσεις και λύσεις στα αρμόδια Υπουργεία, με τα οποία έχουμε άριστη συνεργασία, προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης της περιοχής μας. Σε κάποια θέματα έχουμε θετικά αποτελέσματα, ενώ άλλα παραμένουν εκκρεμή. Το σημαντικό είναι ότι μέσα από τον διάλογο και την επιμονή, πάντα με τεκμηρίωση και ρεαλισμό, ο θεσμός των Επιμελητηρίων ως σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης, προσφέρουν σημαντική υπηρεσία, προωθώντας τα θέματα των επιχειρήσεων μελών τους & προτείνοντας λύσεις. Η θεσμική αναβάθμιση όμως του Επιμελητηριακού Θεσμού μέσα από τροποποιήσεις της νομοθεσίας στα πρότυπα άλλων Επιμελητηρίων της Ευρώπης, είναι επιβεβλημένη. Υπηρεσίες όπως οι αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, πιστοποιήσεις επαγγελμάτων, συμβουλευτικές υπηρεσίες καθώς και μια σειρά από ουσιαστικές συμμετοχές σε θεσμικά όργανα της πολιτείας, είναι βασικές αναγκαίες τροποποιήσεις, στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία των φορέων μας. Εξάλλου στους περισσότερους είναι γνωστό ότι τα Επιμελητήρια δεν είναι συνδικαλιστικά όργανα, δεν είναι συντεχνίες και εκφράζουν το σύνολο των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους.

«Φλέγον το ζήτημα του συμψηφισμού των οφειλών του ΟΑΕΔ προς τις επιχειρήσεις»

– Είστε υπεύθυνος Εξωστρέφειας & Διεθνών Σχέσεων της ΚΕΕΕ. Είστε σε μια ιδιαίτερα σημαντική θέση, λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια συγκυρία. Εκεί που είπαμε τελειώσαμε με τα μέτρα για την πανδημία προέκυψε η κρίση στην Ουκρανία και η μεγάλη ακρίβεια. Ειδικά με την ρήτρα αναπροσαρμογής στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Υπάρχει φως στο τούνελ;
– Ακριβώς όπως το είπατε. Μετά την Πανδημία ακολούθησε η εισβολή στην Ουκρανία με έντονες οικονομικές επιπτώσεις. Την στιγμή που η χώρα έβγαινε σταδιακά από την εποχή των μνημονίων, ήρθε δυστυχώς αυτή η παγκόσμια συγκυρία πού δεν μπορείς να κάνεις πάνω από αυτό που αντέχεις ως κράτος. Δυστυχώς η αβεβαιότητα μεγαλώνει καθημερινά, όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, όπως και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, για την οποία επισημαίνω είχε πάρει πολύ καλή πορεία το 2021, ακριβώς μετά την πανδημία, με ρυθμούς ανάπτυξης ιδιαίτερα ικανοποιητικούς. Δυστυχώς η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, οι πληθωριστικές τάσεις και οι συνολικές επιπτώσεις του πολέμου επιβράδυναν αυτήν την καλή πορεία. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχει δοθεί πολύ μεγάλη στήριξη σε επιχειρήσεις και πολίτες κατά την περίοδο της Πανδημίας που δεν έχει προηγούμενο. Αλλά η στήριξη αυτή είναι αναγκαίο να συνεχιστεί σε βάθος χρόνου, λόγω των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και τις πληθωριστικές πιέσεις. Οι επιχειρήσεις και ειδικότερα οι μικρομεσαίες έχουν τεράστιες δυσκολίες. Τα μέτρα στήριξης για το ηλεκτρικό ρεύμα που ανακοινώθηκαν είναι μεν σε θετική κατεύθυνση αλλά πρέπει να συνεχιστούν σε βάθος χρόνου όσο χρειαστεί. Αυτό ανακοινώθηκε ήδη από την κυβέρνηση & ειδικά με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, που πιστεύω προσωπικά ότι δεν θα έπρεπε να υπάρξει, ούτε έπρεπε να είχε ψηφιστεί. Για να τα πάρουμε από την αρχή, η ρήτρα αναπροσαρμογής απαντάται πρώτη φορά στον Κώδικα Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχει ψηφιστεί το 2013, αλλά στην ουσία για τους περισσότερους καταναλωτές είναι πολύ πιο πρόσφατη προσθήκη στο συμβόλαιό τους, ειδικά με την εμπορική πολιτική της πώλησης συμβολαίων χωρίς επεξήγηση των όρων. Δηλαδή τα ψιλά γράμματα όπως έχουν επισημάνει οι περισσότεροι που έχουν συνάψει συμβόλαια. Μπορεί σε μικρές αυξομειώσεις της τιμής τους ηλεκτρικού ρεύματος, η ρήτρα αυτή να λειτουργεί φυσιολογικά επιστρέφοντας ακόμη και χρήματα στον καταναλωτή, όμως σε ενεργειακές κρίσεις όπως αυτή που ζούμε, είναι ο απόλυτος εκτροχιασμός. Αυτό που με προβληματίζει όμως, είναι συνολικά η στάση της ΕΕ στο συγκεκριμένο θέμα. Αν η Ευρώπη έστω και τώρα αποφασίσει επιτέλους να χρηματοδοτήσει με εργαλεία την ενεργειακή κρίση των επιχειρήσεων και πολιτών, τότε θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη η στήριξη, πράγμα που πιστεύω ότι θα συμβεί αργά η γρήγορα αν συνεχιστεί ο πόλεμος, το οποίο φυσικά απεύχομαι. Για ακόμη μια φορά αποδείχτηκε ότι στην ΕΕ, η λανθασμένη πολιτική της ενεργειακής εξάρτησης της από το Ρωσικό Φυσικό αέριο, επιβεβαιώνοντας τους ειδικούς αναλυτές που το είχαν επισημάνει από το 2014 ακόμη, με την εισβολή στην Κριμαία. Ευελπιστώ να υπάρξει άμεσα εφαρμοστέα πολιτική στην ΕΕ, που θα την δώσει αυτοδυναμία ενεργειακή μέσω της ταχύτατης ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την δημιουργία σταθμών αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της νοτιοανατολικής μεσογείου (Κύπρου- Ελλάδας Ισραήλ -Αιγύπτου). Τέλος στην αναφορά μου στην ενεργειακή κρίση θα ήθελα να επισημάνω ότι η επόμενη δύσκολη περίοδος αν συνεχιστεί ο πόλεμος είναι ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας διατροφικής κρίσης με τεράστιες ανθρωπιστικές επιπτώσεις στον τρίτο κόσμο και αυξήσεις στο μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη από Αφρική και Ασία

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Μέσα από την εφημερίδα σας, θα ήθελα να καλέσω όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τον νέο Αναπτυξιακό νόμο ή τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ που θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι, να επικοινωνήσουν μαζί μας και να αξιοποιήσουν την ανταποδοτική μας υπηρεσία πληροφόρησης. Έχουμε αναβαθμίσει την υπηρεσία πληροφόρησης με b2b υποστήριξη με εξειδικευμένο προσωπικό. Μια επικοινωνία του ενδιαφερόμενου με το Επιμελητήριο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο ccidrama@dramanet.gr με τα στοιχεία επικοινωνίας του και θέμα «Επενδυτικά Προγράμματα», αρκεί. Μετά οι υπηρεσίες μας θα κανονίσουν την συνάντηση είτε δια ζώσης, είτε με τηλεδιάσκεψη ώστε να τον πληροφορήσουν και να απαντήσουν στο μέλος μας ή στον νέο επαγγελματία για τα επενδυτικά του σχέδια ή τις ιδέες του ή τις ερωτήσεις του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

δεκαπέντε − 5 =

Δημοφιλή Εβδομάδας