6.9 C
Drama
Τετάρτη, 19 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΣτέφανος Γεωργιάδης

Στέφανος Γεωργιάδης

«Να ανοίξει η αγορά, εφαρμόζοντας τα υγειονομικά μέτρα»

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας – Μέλος Δ.Ε. ΚΕΕ

«Πρέπει για το επόμενο διάστημα να βρούμε την καλύτερη εξίσωση για την πλήρη λειτουργία της αγοράς και την προστασία της υγείας. Μια δύσκολη εξίσωση που όμως με την πρόοδο του εμβολιασμού μπορεί να φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η κλειστή αγορά δεν είναι λύση στο πρόβλημα» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Στέφανος Γεωργιάδης.
Τονίζει ότι το Τραπεζικό σύστημα απουσιάζει από τις πραγματικές ανάγκες της πανδημίας και ζητά ένα σχέδιο επανεκκίνησης για την εστίαση με προγράμματα ρευστότητας και ελαφρύνσεις.
Τέλος αναφέρεται σε στόχους και προτεραιότητες του Επιμελητηρίου Δράμας το επόμενο διάστημα, μεταξύ των οποίων και η λειτουργία της θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων.

– Η αγωνία είναι έκδηλη στην κοινωνία για το που οδηγούνται τα πράγματα με την πανδημία. Φαίνεται πως το μαρτύριο δεν έχει τελειωμό κύριε Πρόεδρε…
– Αναμφισβήτητα το τρίτο κύμα της Πανδημίας, έχει προκαλέσει σοβαρότατα υγειονομικά και κατ΄ επέκταση οικονομικά προβλήματα, λόγω του παρατεταμένου lockdown και της κόπωσης που έχει προκληθεί στην κοινωνία.
Όμως δεν υπάρχουν περιθώρια. Η μάχη που δίνεται από την μια μεριά στις ΜΕΘ και στα εμβολιαστικά κέντρα και από την άλλη στην οικονομία πρέπει να κερδηθεί. Σε αυτό, πρέπει να συμβάλλουμε όλοι.
Ατομικά & συλλογικά. Πολιτεία & κυβέρνηση. Πρέπει για το επόμενο διάστημα να βρούμε την καλύτερη εξίσωση για την πλήρη λειτουργία της αγοράς και την προστασία της υγείας. Μια δύσκολη εξίσωση που όμως με την πρόοδο του εμβολιασμού μπορεί να φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η κλειστή αγορά δεν είναι λύση στο πρόβλημα.

«Πρέπει να υπάρξει σχέδιο ρευστότητας και ελαφρύνσεων αν θέλουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο λουκέτων επιχειρήσεων»

– Τι γίνεται με την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Τελικά η στήριξη είναι ικανοποιητική κύριε Γεωργιάδη;
– Πρώτα θα τοποθετηθώ στην ερώτηση σας λέγοντας ότι καμία στήριξη οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων & των εργαζομένων δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πραγματική λειτουργία της αγοράς σε κανονικές συνθήκες.
Επιπρόσθετα όμως το ποσό που δαπανήθηκε από την κυβέρνηση, για την στήριξη εργασίας και επιχειρήσεων είναι πολύ μεγάλο και πλησιάζει τα όρια των αντοχών της ελληνικής οικονομίας. Περίπου 29 δις στο σύνολο της χώρας.
Ειδικότερα 109 εκατομμύρια αφορούσαν επιχειρήσεις και εργαζομένους στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας μέσω της επιστρεπτέων προκαταβολών, το ΤΕΠΙΧΙΙ, το επίδομα στήριξης εργαζομένων και άλλων εργαλείων χωρίς να περιλαμβάνονται οι μεταθέσεις πληρωμών και οι αναστολές φόρων, δόσεων, ενοικίων κλπ. Αστοχίες και αδικίες υπήρξαν και είναι διαπιστωμένες σε συγκεκριμένους κλάδους τις οποίες σταδιακά και ως Επιμελητήρια εκ του θεσμικού μας ρόλου αναδείξαμε και προωθήσαμε στα αρμόδια υπουργεία προς επίλυση.
Αρκετές από αυτές θεραπεύτηκαν όμως παραμένουν ακόμη προς επίλυση κάποιες από αυτές.
Αυτό που μας απασχολεί βεβαίως είναι η επόμενη ημέρα του ανοίγματος της αγοράς όταν θα μειωθεί αυτή η στήριξη.
Πρέπει να υπάρξει σχέδιο ρευστότητας και ελαφρύνσεων αν θέλουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο λουκέτων επιχειρήσεων ειδικότερα στην εστίαση και το λιανικό εμπόριο.

– Ειδικά για τον κλάδο της εστίασης θα έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη βοήθεια;
– Η εστίαση ως κλάδος έχει ισχυρά πληγεί. Εντός του κλάδου αυτού, υπάρχουν διαφοροποιήσεις, όπως για παράδειγμα όσες επιχειρήσεις δεν είχαν την δυνατότητα πώλησης με delivery ή take away δυστυχώς βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.
Επομένως θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο επανεκκίνησης με προγράμματα ρευστότητας και ελαφρύνσεις.
Καλό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα επιχορήγησης των λειτουργικών δαπανών που ανακοινώθηκε αλλά δεν είναι ικανοποιητικό σε ύψος. Μόνο 500 εκ. ευρώ και με προϋποθέσεις που εξαιρεί τις επιχειρήσεις που δεν έχουν προσωπικό. Θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ενίσχυση και στόχευση σε περισσότερες επιχειρήσεις. Υπάρχει ανάγκη.
Επισημαίνω επίσης ότι όπως ο κλάδος της εστίασης υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό και δεν πρέπει να περιοριζόμαστε.
Θα αναφέρω το λιανικό εμπόριο, τις τουριστικές επιχειρήσεις και όσες δραστηριοποιούνται γύρω από την εστίαση και τον τουρισμό γενικά, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, τις επιχειρήσεις που ήταν συνδεδεμένες με τα μυστήρια της εκκλησίας όπως γάμων-βαπτίσεων και πολλές άλλες που έχουμε καταγράψει και προωθήσει προς τα αρμόδια υπουργεία ώστε να ενταχθούν σε ενισχύσεις.

«Το Τραπεζικό σύστημα απουσιάζει από τις πραγματικές ανάγκες της πανδημίας»

– Ως μέλος της Διοίκησης στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων έρχεστε πολύ συχνά σε επικοινωνία με διάφορα κυβερνητικά στελέχη. Τι κλίμα εισπράττετε για τις προθέσεις τους σε αυτήν την δύσκολη περίοδο;
– Όλοι δίνουμε την μάχη αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας. Οι επαφές μας είναι συχνές μέσω τηλεδιασκέψεων ειδικότερα με τα Υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης. Θέλω να επισημάνω ότι υπάρχει άριστη σχέση στην επικοινωνία και κατανόηση.
Υπάρχουν ζητήματα σαφώς που δημιουργούν εποικοδομητική αντιπαράθεση αλλά βρίσκουμε τελικά λύσεις. Θέληση υπάρχει από όλους και αυτό είναι αναμφισβήτητο.
Αυτό που έχουμε όμως συχνά ως διαπίστωση ειδικά το τελευταίο διάστημα είναι ότι οι οικονομικές ενισχύσεις δυσκολεύουν.
Για αυτό προτάσσουμε τις λύση μετατροπής των επιστρεπτέων προκαταβολών σε επιχορηγήσεις καθώς και ρευστότητα μέσω νέων εργαλείων όπως οι μικροπιστώσεις.
Εδώ θέλω να τονίσω για ακόμη μια φορά την απουσία του τραπεζικού συστήματος από τις πραγματικές ανάγκες της πανδημίας. Είναι ακόμη μια φορά κατώτερο των περιστάσεων και είναι κοινή διαπίστωση τόσο της πολιτείας, κυβέρνησης και επιχειρήσεων.

– Πάμε και σε ένα θέμα που έχετε δώσει μάχες κύριε Γεωργιάδη. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις για τον άξονα Δράμας- Αμφίπολης;
– Είναι πολλοί ευτυχώς ακόμη σε αυτόν τον τόπο, που θυμούνται ότι η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατασκευή του άξονα Δράμας Αμφίπολης ανακοινώθηκε από τον ίδιο, στην επίσκεψη του στο Επιμελητήριο ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Ιούλιο του 2017. Τότε παραδώσαμε πλήρες φάκελο αιτημάτων με πρώτο και κυρίαρχο την κατασκευή αυτού του δρόμου. Σήμερα με ημερομηνία 30/12/2020 (έγγραφο 375) έχουμε απόφαση ανάθεσης από τον υπουργό υποδομών τον Κώστα Καραμανλή, για τα τεύχη δημοπράτησης του τμήματος Παλαιοκώμης – Μαυρολεύκης. Επίσης το τμήμα που αφορά την ΠΕ Δράμας έχει ανατεθεί για να ολοκληρωθεί και να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
Θεωρώ ότι είμαστε στην φάση λίγο πριν την δημοπράτηση του τμήματος που προανέφερα ως ξεκίνημα. Είναι πολύ σημαντικό γιατί μέσα σε όλες αυτές τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας έχουν γίνει σημαντικά βήματα με μικρή απόκλιση από το χρονοδιάγραμμα.

«Να υπάρξει σχέδιο επανεκκίνησης για την εστίαση με προγράμματα ρευστότητας και ελαφρύνσεις»

– Τι προγραμματίζετε ως Επιμελητήριο Δράμας το επόμενο διάστημα;
– Πολύ σύντομα θα σας ανακοινώσουμε και επίσημα την λειτουργία της θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Δράμας. Ένα όραμα που είχα από το 2015 ακόμη και έδωσα αγώνα να το υλοποίησουμε.
Τα καταφέραμε. Σε επόμενες συνεντεύξεις θα σας την παρουσιάσουμε και θα σας καλέσουμε να την επισκεφθείτε.
Συνεχίζουμε με την καθημερινή μάχη της αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεων αυτής στις επιχειρήσεις. Είμαστε εδώ παρόντες με το Διοικητικό Συμβούλιο μας, μέσα σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες να προσπαθούμε για την επίλυση των προβλημάτων.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε.
– Να πω ότι όλοι είμαστε όλοι με μεγάλη κόπωση λόγω της πανδημίας. Πρέπει να ανοίξει η αγορά, η οικονομία, εφαρμόζοντας τα υγειονομικά μέτρα για το διάστημα που πρέπει, με ατομική ευθύνη και στήριξη από την κυβέρνηση και την πολιτεία. Καμία στήριξη δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως την λειτουργία της αγοράς και το ξέρουν όλοι αυτό. Η στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης είναι αναγκαία. Δεν είναι απλά ένα μέγεθος και μια αοριστολογία.
Η μικρομεσαία επιχείρηση είναι η βάση της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας. Πρέπει να την στηρίξουμε, να την βοηθήσουμε να μετεξελιγχθεί, να εκσυγχρονισθεί και να συνεργασθεί με άλλες μικρότερες.
Το κριτήριο πλέον μετά την πανδημία που θα χαρακτηρίζει την μικρομεσαία επιχείρηση, δεν θα είναι η βιωσιμότητα της αλλά η ανθεκτικότητα της σε κρίσεις.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × 3 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας