20.4 C
Drama
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΣτέλιος Μελισσινός

Στέλιος Μελισσινός

«Την δηµοκρατική απόφαση του Δηµοτικού Συµβουλίου να κλείσει η ΔΕΚΠΟΤΑ τη στηρίζω µε κάθε τρόπο»

Δηµοτικός Σύµβουλος «Πόλη+ Ζωή» Δήμου Δράµας

«Η παράταξη συνεχίζει µε αισιοδοξία και θα συνεχίσει τη λειτουργία της µε υποβολή επερωτήσεων, µε συµµετοχή, µε σύνεση, µε συνέπεια, µε ιδιαίτερη δυναµική και µε συνεχή και ενδελεχή έλεγχο των αποφάσεων της δηµοτικής αρχής, µε αντικειµενικό σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών της καθηµερινότητας και όχι µόνο» υπογραµµίζει ο δηµοτικός σύµβουλος µε την παράταξη «Πόλη+ Ζωή» Στέλιος Μελισσινός.
Αναφέρεται στην πανδηµία που βρήκε το εθνικό σύστηµα υγείας µε ελλείψεις και εκφράζει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην Οικονοµία λόγω του κορονοϊού. Τέλος χαρακτηρίζει κοµβικής σηµασίας και τα πιο απλά ζητήµατα που αναδεικνύονται σε κάθε Δηµοτικό Συµβούλιο και θέτει ορισµένα θέµατα που θεωρεί ως πολύ σηµαντικά.

– Βιώσαµε µια διαφορετική πραγµατικότητα λόγω του κορονοϊού κύριε Μελισσινέ. Κυριολεκτικά ανατράπηκαν όλα αυτήν την περίοδο…
– Είναι γεγονός ότι από αρχές του έτους που πρωτοεµφανίστηκε ο συγκεκριµένος ιός σε περιοχή της Κίνας και δυστυχώς εκεί έχουν εµφανιστεί τις περισσότερες φορές παρόµοιες περιπτώσεις, κατόρθωσε σε διάστηµα 30 ηµερών να µετατραπεί σε πανδηµία γρίπης και σήµερα να µην υπάρχει σχεδόν κανένα κράτος στον κόσµο που να µην έχει κρούσµατα. Με τον όρο «πανδηµία γρίπης» χαρακτηρίζεται µία επιδηµία µε παγκόσµια εξάπλωση που προκαλείται από ένα νέο ιό της γρίπης που προσβάλλει ένα µεγάλο ποσοστό του πληθυσµού που δεν έχει ανοσία στον ιό. Κατά τον εικοστό αιώνα, υπήρξαν 3 πανδηµίες: η ισπανική γρίπη το 1918 µε 40-50 εκατοµµύρια θύµατα, η ασιατική γρίπη το 1957 µε 2 εκατοµµύρια θύµατα, και η γρίπη του Hong Kong το 1968 µε 1 εκατοµµύριο θύµατα. Στη χώρα µας είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός που ξαφνικά και αστραπιαία εισήλθε στη καθηµερινότητά µας και χωρίς να έχουµε παρόµοια βιωµατική εµπειρία, µετατράπηκε σε πανδηµία. Έτσι ανατράπηκαν όλα, καθόσον η πανδηµία επηρέασε παγκόσµια την κοινωνική, την οικονοµική ζωή, τον τουρισµό, τον αθλητισµό, κλπ, αλλά προπάντων την σωµατική, ψυχική και ψυχολογική υγεία των ανθρώπων, µε κρούσµατα θανατηφόρα και µη, που δυστυχώς εξακολουθούν να αυξάνονται τις τελευταίες ηµέρες µε γεωµετρική πρόοδο. Αναπόφευκτο αποτέλεσµα είναι να επηρεαστεί και η δική µας τοπική κοινωνία, µε πολλές ανατροπές στην καθηµερινότητα. Θα αναφέρω ένα µόνο χαρακτηριστικό παράδειγµα τοπικής ανατροπής το οποίο αφορά τα συσσίτια της Ι.Μ Δράµας που µε τα δικά της πενιχρά µέσα και πόρους, προ κορονοϊού σίτιζε το σύνολο των ωφελουµένων, αλλά λόγω του συγχρωτισµού δε τα συνέχισε και ενώ ο Δήµος παρόλο που χρηµατοδοτήθηκε για αυτό το σκοπό, ανταποκρίθηκε πολύ καθυστερηµένα, καλύπτοντας µόνο το 20% των αναγκών.

«Να τηρούµε τις αποστάσεις, να υλοποιούµε τα µέτρα υγιεινής και να αποβάλουµε τον ωχαδερφισµό»

– Πώς είδατε την αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση του κορονοϊού;
– Η έναρξη της κρίσης του κορονοϊού βρήκε το εθνικό σύστηµα υγείας µε ελλείψεις και όπως συνήθως συµβαίνει στη χώρα µας, η µία κυβέρνηση επιρρίπτει σφάλµατα στην προηγούµενη, λέγοντας ότι παρέλαβε χάος, κοκ µε αποτέλεσµα να την πληρώνει ο λαός και κανείς δεν αναλαµβάνει τις ευθύνες του. Παρόλα αυτά, η αντίδραση ήταν γρήγορη και αποτελεσµατική και έτσι καταφέραµε λόγω της έγκαιρης λήψης µέτρων προφύλαξης, να περιορίσουµε τα κρούσµατα στο ελάχιστο δυνατόν σε σχέση και σύγκριση µε άλλες χώρες. Αυξηθήκαν οι ΜΕΘ, συµπληρώθηκαν ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εξοπλίστηκαν οι Μονάδες Υγείας µε υγειονοµικό υλικό, εκδόθηκαν ευεργετικές πράξεις νοµοθετικού περιεχοµένου, δόθηκαν εντολές πρόληψης µε τηλεοπτικά σποτ, εφαρµόστηκε η τηλεϊατρική, ιδρύθηκαν τηλεφωνικές γραµµές υποστήριξης, αρκετοί επώνυµοι και ανώνυµοι πολίτες προσέφεραν δωρεάν εξοπλισµό και υγειονοµικό υλικό στις Μονάδες Υγείας και το σηµαντικότερο είναι πειθαρχήσαµε σαν λαός. Τώρα όµως που περνάµε τη δεύτερη φάση της πανδηµίας µε την άρση και τον περιορισµό των µέτρων και την κούραση της κοινωνίας, απαιτείται να επιδείξουµε περισσότερη προσοχή και πειθαρχία, ώστε να περιορίσουµε τη διασπορά του ιού.

– Την επιδηµία θα ακολουθήσει µεγάλη οικονοµική κρίση, κατά πολλούς µεγαλύτερη του 2008. Τι χαρακτηριστικά εκτιµάτε ότι θα έχει;
– Χωρίς να είµαι ειδικός σε οικονοµικά θέµατα, µπορώ να εκφράσω την προσωπική µου άποψη. Οι οικονοµικές επιπτώσεις από την πανδηµία, τόσο στο σύνολο της οικονοµίας όσο και στην επιχειρηµατικότητα, είναι δύσκολο να προσδιοριστούν µε ακρίβεια καθώς το φαινόµενο είναι ακόµη σε εξέλιξη και οι πολίτες διακατέχονται από φοβίες και αβεβαιότητες για το µέλλον. Το µέγεθος της κρίσης µπορεί να είναι συγκρίσιµο µε αυτό της µεγάλης ύφεσης του 1929 ή µε την κατάσταση που διαµορφώθηκε µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και αυτής του 2008. Επίσης, εκτιµάται ότι η κρίση, θα διαρκέσει πολλά χρόνια, δεν θα είναι για µερικούς µήνες. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ποσά που συζητιούνται σήµερα ξεπερνούν τα 5 τρις δολάρια για τις ανάγκες διάσωσης της παγκόσµιας οικονοµίας και ήταν αδιανόητα µερικούς µόλις µήνες πριν. Οι επιπτώσεις στην Ελληνική οικονοµία θα είναι από πολύ σοβαρές µέχρι δραµατικές. Η υγειονοµική κρίση πλήττει σχεδόν το σύνολο της ελληνικής οικονοµίας ακόµα και σε τοµείς που δεν είχαν πληγεί από την προηγούµενη δηµοσιονοµική κρίση, όπως ο τουρισµός, οι µεταφορές, οι εξαγωγές κ.ά. διότι συγκριτικά µε άλλα κράτη η χώρα εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από αυτούς τους τοµείς. Σύµφωνα µε αισιόδοξες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανεργία στην Ελλάδα αναµένεται να φθάσει το 20% και το έλλειµµα το 6,4 % του ΑΕΠ, µέχρι τέλους του 2020. Διαπιστώνεται επίσης ότι η κρίση ενδέχεται να επιδεινώσει και πάλι την κοινωνική κατάσταση µεγάλων τµηµάτων του πληθυσµού και να αυξήσει την εισοδηµατική ανισότητα. Η µείωση του εισοδήµατος των πολιτών προκαλεί ανησυχίες για την πληρωµή λογαριασµών και χρεών και υπάρχουν ανησυχίες για τη δυνατότητα αποταµίευσης στο µέλλον. Δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι ένας λαός χωρίς εργασία και µε µισθούς µικρούς που δεν µπορεί να καλύψει τα καθηµερινά δεν µπορεί να είναι αισιόδοξος και σίγουρα διακατέχεται από µια οργή για την εξουσία, µε ότι σηµαίνει αυτό. Πρέπει να αναδείξουµε όµως και τα θετικά της πανδηµίας σε πολλούς τοµείς, όπως πχ την έκρηξη της τεχνολογικής καινοτοµίας, τις εντυπωσιακές πρωτοβουλίες από την κοινωνική οικονοµία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισµό, την τηλεκπαίδευση και τηλεργασία, την επανασύνδεση µε τους δηµόσιους και τους φυσικούς χώρους, την εκτίµηση των µικρών απολαύσεων της καθηµερινότητας, τη µείωση της ατµοσφαιρικής ρύπανσης και εκποµπών αερίων θερµοκηπίου, τη χρήση ποδήλατου µέσα στις πόλεις, τη µείωση των δαπανών των νοικοκυριών κτλ.

«Θα συνιστούσα τη δηµοτική αρχή για ακόµη µία φορά να “εκµεταλλεύεται” τις αντιπολιτεύσεις»

– Ο δήµος πώς λειτούργησε αυτήν την περίοδο;
– H Δηµοτική αρχή ακολουθώντας το πρωτόκολλο αντιµετώπισης της πανδηµίας πλέον των άλλων αποφάσισε, τη χρήση της τηλεδιάσκεψης τόσο στις συνεδρίες των επιτροπών όσο και των δηµοτικών συµβουλίων, πλην του τελευταίου. Το αναγκαίο αυτό µέτρο που ήταν µία λύση ανάγκης, δεν επέτρεψε όµως τις συζητήσεις σε βάθος των θεµάτων και την ανταλλαγή απόψεων για την ορθότητα της απόφασης σε κάθε εισαγόµενο θέµα. Επίσης περιόρισε τον χρόνο των συζητήσεων, απαγόρευσε τα προ ηµερησίας διάταξης θέµατα και κατ’ εµέ ο πρόεδρος θα περίµενα να είναι περισσότερο διαλλακτικός και ιδιαίτερα λόγω της κατάστασης εξαιτίας της πανδηµίας.

– Ο κορονοϊός έφερε αλλαγές στον χώρο διεξαγωγής της Λαϊκής. Σας βρίσκει σύµφωνο η συζήτηση για µόνιµη µεταφορά της λαϊκής αγοράς στον χώρο της Ανάπλασης;
– Το θέµα το χειρίστηκε η Δηµοτική αρχή στηριζόµενη στο πρωτόκολλο αντιµετώπισης της πανδηµίας, µε ένα τρόπο εγωιστικό, δηλαδή µόνη της, παραβλέποντας τις υπόλοιπες δηµοτικές παρατάξεις, χωρίς να φροντίσει µία ευρεία συζήτηση και συστηµατική κουβέντα που θα επέτρεπαν να απορροφηθούν ή να συµβιβαστούν οι όποιες αντίθετες θέσεις και απόψεις, µε αποτέλεσµα να διχαστεί η δραµινή κοινωνία, να διχαστούν οι έµποροι µε τους παραγωγούς και λοιπούς συµµετέχοντας και ένα πρόβληµα που ήταν άµεσα αναγκαίο να επιλυθεί, το µετέτρεψε σε άλυτο πρόβληµα, γεγονός που προσωπικά διαπίστωσα από τις επισκέψεις µου και στις δύο αγορές. Παρόλα αυτά, µας δίνετε πλέον η ευκαιρία να συζητηθεί το θέµα σε δηµόσια διαβούλευση µε τη συµµετοχή όλων των εµπλεκοµένων φορέων και να ακουστούν γνώµες, απόψεις και προτάσεις, προκειµένου ληφθεί από το Δηµοτικό Συµβούλιο µία τελική και ορθολογική απόφαση, αφού συγκριθούν τα πλεονεκτήµατα και τα µειονεκτήµατα για τη µεταφορά της ή µη.
Απαιτείται όµως πλήρη συµµετοχή και όχι σαν αυτή του Φεβρουαρίου 2019, που έλαβε χώρα διαβούλευση µε θέµα την αναδιάρθρωση του παµπάλαιου κανονισµού λειτουργίας της, που ήµασταν παρόντες µόνο 5 από τους φορείς, επί συνόλου 40 και από ένας από το Α.Τ και την Π.Υ Δράµας και ουδείς εκπρόσωπος από τους µικροπωλητές.
Σε κάθε περίπτωση µε τη λήξη της πανδηµίας, το θέµα πρέπει να συζητηθεί και κατά την προσωπική µου άποψη, να ληφθούν υπόψη και παράλληλα θέµατα που αφορούν πχ την αλλαγή των δροµολογίων της αστικής συγκοινωνίας, τις προσβάσεις των ΑΜΕΑ, της διευκόλυνσης κίνησης υπηρεσιακών οχηµάτων (ΕΛΑΣ, ΠΥ), τη σύνταξη εκ νέου του κανονισµού λειτουργίας, την κατασκευή ή όχι µόνιµων εγκαταστάσεων, την εκµετάλλευση της µελέτης της REYCAP για την ανάπλαση της υπόλοιπης οδού της 19ης Μαΐου κ.α.

– Η ΔΕΚΠΟΤΑ δεν έκλεισε αλλά ουσιαστικά θα είναι ανενεργή κύριε Μελισσινέ. Πώς το σχολιάζετε;
– Το θέµα που θέτετε είναι και το βασικότερο πολιτικό ερώτηµα, καθόσον η Δηµοτική αρχή ενώ υπάρχει ειληµµένη απόφαση του Δηµοτικού Συµβουλίου να κλείσει και οι αρµοδιότητές της «να περάσουν» στο Δήµο, τουναντίον δεν υλοποιείτε και γεννάτε άλλη µία ερώτηση: «αλήθεια, κρύβει καµία σκοπιµότητα αυτή η στάση της Δηµοτικής Αρχής;».
Και να κάνω και γνωστό στους αναγνώστες ότι ο Δήµος διοικείται από το Δηµοτικό Συµβούλιο και ο Δήµαρχος έχει την υποχρέωση υλοποίησης των αποφάσεων του. Τη δηµοκρατική απόφαση του Δηµοτικού Συµβουλίου να κλείσει η ΔΕΚΠΟΤΑ τη στηρίζω µε κάθε τρόπο και πιστεύω και οι αντιπολιτευόµενες παρατάξεις που έλαβαν παρόµοια θέση και εξακολουθώ να θεωρώ ότι λειτουργεί ακόµη παράνοµα. Θα ήθελα να κάνω και ένα µικρό σχολιασµό για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις που διοργανώνει τώρα ο Δήµος µέσω της ΔΕΚΠΟΤΑ, για τον αναδροµικό εορτασµό των «ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ», οι οποίες µε το συγχρωτισµό αναπτύσσουν κίνδυνο εξάπλωσης της πανδηµίας στο Δήµο, µε άγνωστα αποτελέσµατα και είµαι αντίθετος.

– Κοµβικά ζητήµατα που θα αναδείξετε στο δηµοτικό συµβούλιο; Ποια θεωρείτε ως κορυφαία ζητήµατα αυτής της περιόδου για τον δήµο;
– Προσωπικά για µένα και τα πιο απλά ζητήµατα που αναδεικνύονται σε κάθε Δηµοτικό Συµβούλιο είναι κοµβικής σηµασίας για το Δήµο, όπως από µία απλή εισήγηση για διαγράµµιση µίας διάβασης πεζών, πχ στη ΔΕΗ, η οποία προτάθηκε πέραν του εξαµήνου και δεν έγινε ακόµη, µέχρι και την κατασκευή ενός νέου κολυµβητηρίου, καθόσον όλα έχουν σχέση µε τη βελτίωση της καθηµερινότητας των δηµοτών. Παρόλα αυτά, χωρίς να τα κατονοµάσω ως κορυφαία και να τα ιεραρχήσω, σας αναφέρω µερικά κοµβικά ζητήµατα, όπως παρακάτω: Η µεταφορά ή µη της λαϊκής αγοράς, η πραγµατοποίηση της Ονειρούπολης, η κατασκευή νέων κερκίδων του εθνικού σταδίου, η κατασκευή νέου κολυµβητηρίου, η επαναλειτουργία του υπάρχοντος κολυµβητηρίου, η επαναλειτουργία του ΚΔΑΥ, η ενεργειακή αναβάθµιση των δηµοτικών κτιρίων, η κατασκευή οδικών κόµβων, η αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, η δηµιουργία µίας ενιαίας τράπεζας πληροφοριών αναξιοπαθούντων δηµοτών, η χορήγηση πιστοποιητικών πυρασφαλείας στις σχολικές µονάδες, η συνεργασία µε την ΠΕ Δράµας προκειµένου πιεστεί η κυβέρνηση για την κατασκευή του επαρχιακού δρόµου Δράµας-Αµφίπολης και της εθνικής οδού Δράµας-Καβάλας και όχι Καβάλας-Δράµας, όπως ανακοινώθηκε, η αγορά του στρατοπέδου «ΑΝΔΡΙΚΑΚΗ» και η περαιτέρω αξιοποίησή του, η µεθόδευση εξόφλησης των χρεών των δηµοτών προς το Δήµο και τη ΔΕΥΑΔ µε ευνοϊκούς όρους, η αξιοποίηση του προϋπολογισµού για µελέτες καθόσον το 100% περίπου είναι αναξιοποίητος, η χρηµατοδότηση για έργα όταν και αυτός ο προϋπολογισµός είναι αναξιοποίητος, στο 90% περίπου, η συχνότερη πλύση των κάδων απορριµµάτων κτλ.

– Και η πορεία της παράταξης «Πόλη + Ζωή» από εδώ και πέρα;
– Η παράταξη συνεχίζει µε αισιοδοξία και θα συνεχίσει τη λειτουργία της µε υποβολή επερωτήσεων, µε συµµετοχή, µε σύνεση, µε συνέπεια, µε ιδιαίτερη δυναµική και µε συνεχή και ενδελεχή έλεγχο των αποφάσεων της δηµοτικής αρχής, αφουγκραζόµενη των προβληµάτων των δηµοτών, µε αντικειµενικό σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών της καθηµερινότητας και όχι µόνο.
Η ανανέωση του ψηφοδελτίου που έγινε το 2019 µπορεί να µην απέδωσε τα αναµενόµενα στις εκλογές, αλλά είναι η καλλίτερη παρακαταθήκη για τις επόµενες εκλογικές διαδικασίες. Βρέθηκαν νέα στελέχη ικανά τα οποία µε το συνεχές ενδιαφέρον που επιδεικνύουν και σε συνεργασία µε το υπάρχον δυναµικό θα προχωρήσει η παράταξη για ότι καλλίτερο για το Δήµο. Και να τονίσω ότι υπάρχει µεταξύ µας, φοβερή ψυχική επαφή, όπως λέµε εµείς στο στρατό.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Κύριε Φυλακτέ, µία κρίση µπορεί να σε βυθίζει αν δεν τη δώσεις τη δυνατότητα και αν δεν είσαι ικανός να την εκµεταλλευτείς και να τη µετατρέψεις σε ευκαιρία. Δηλαδή µπορεί µεν να σε δηµιουργήσει προβλήµατα, αλλά µπορεί ταυτόχρονα να σε λύσει άλλα, αρκεί να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις.
Αυτό προς το παρόν δε διαφαίνεται από τη δηµοτική αρχή. Επίσης θα συνιστούσα τη δηµοτική αρχή για ακόµη µία φορά να «εκµεταλλεύεται» τις αντιπολιτεύσεις, γιατί όλοι µας έχουµε ένα κοινό στόχο και σκοπό, τη βελτίωση της καθηµερινότητας των δηµοτών και όχι µόνο. Επίσης να υπενθυµίσω τους συνδηµότες µου ότι η µάσκα είναι εργαλείο και να την φοράµε σωστά και όπου πρέπει και όλοι να επιδεικνύουµε την ατοµική ευθύνη που απαιτεί αυτή η πρωτόγνωρη σε όλους κατάσταση και να αποφεύγουµε τις συναθροίσεις, να τηρούµε τις αποστάσεις, να υλοποιούµε τα µέτρα υγιεινής και να αποβάλουµε τον ωχαδερφισµό.
Τέλος, µε την ευκαιρία της προσεχούς εορτής της Κοιµήσεως της Θεοτόκου, εύχοµαι όλοι να έχουµε την Παναγία, τη Θεά Μητέρα, την Υπέρµαχο Στρατηγό οδηγό στην πορεία της ζωής µας. Χρόνια πολλά σε όσους και όσες εορτάζουν.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας