35.9 C
Drama
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΣτέργιος Ηλιόπουλος

Στέργιος Ηλιόπουλος

«H δηµοτική αρχή δεν µπορεί να διαχειρισθεί ούτε τα ελάχιστα»

Επικεφαλής παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράµας» – Μέλος Δ.Σ. ΔΕΥΑΔ

«Θα συνεργαστούµε µέσα στο δηµοτικό συµβούλιο µε προτάσεις και διάλογο για το πως µπορεί να αλλάξει η πόλη και τα χωριά µας, για τον πολιτισµό, για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώµατα, για την οικολογία, τα δικαιώµατα των ζώων, για τη δηµιουργία αντιφασιστικού µετώπου και τη θωράκιση της δηµοκρατίας» υπογραµµίζει ο Επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράµας» Στέργιος Ηλιόπουλος.
Τονίζει ότι ο Δήµος µας έχει ανάγκη από έργα ουσίας, που θα προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες.
Τέλος ως µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου της ΔΕΥΑΔ και σχετικά µε τις πολλές διακοπές νερού δηλώνει ότι το πρόβληµα στην ΔΕΥΑΔ είναι πολυσύνθετο και απαιτείται µια άλλη οργάνωση και λειτουργία.

– Βιώσαµε µια διαφορετική πραγµατικότητα λόγω του κορονοϊού κύριε Ηλιόπουλε. Κυριολεκτικά ανατράπηκαν όλα αυτήν την περίοδο…
– Αυτό που ανατράπηκε είναι οι βεβαιότητες που επικρατούσαν ως λύσεις στην λεγόµενη εποχή της «κανονικότητας».
Η «κανονικότητα» είναι πως έχουµε ένα κράτος διαλυµένο, υπερπλήρες σε προσωπικό που δεν χρειάζεται (π.χ ΜΑΤ, ιερωµένοι, µετακλητοί µε αδρές αµοιβές κτλ), ένα κράτος που το λυµαίνονται µεγαλοεργολάβοι, µεγαλοεπιχειρηµατίες, µεγαλοεκδότες και ταυτόχρονα ένα κράτος ελλιπές σε υποδοµές, σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, εργάτες καθαριότητας κτλ.
Αποδείχθηκε πως χρειαζόµαστε ένα κράτος περισσότερο κοινωνικό, αλληλέγγυο, ισχυρό και αποτελεσµατικό στην υπηρεσία των αναγκών των πολιτών του. Αποδείχθηκε πως χρειαζόµαστε µία ισχυρή δηµόσια δωρεάν υγεία που βλέπει τον κάθε άνθρωπο σύµφωνα µε τις ανάγκες του και όχι σύµφωνα µε τα χρήµατα που έχει να διαθέσει για να γιατρευτεί.
Αποδείχθηκε πως το καπιταλιστικό σύστηµα και ο νεοφιλελευθερισµός δεν µπορούν να διαχειριστούν τέτοιες ανθρωπιστικές κρίσεις γιατί είναι εστιασµένοι στο ατοµικό κέρδος και στην επικράτηση του ισχυρότερου.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει ένα κίνηµα αντίδρασης των λαών της Ευρώπης εναντίον όλων αυτών που έρχονται»

– Ο κορονοϊός κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Αύξηση κρουσµάτων και αβεβαιότητα για τη συνέχεια. Τι έγινε λάθος και χάθηκε ο έλεγχος; Πώς είδατε την αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση του κορονοϊού;
– Το λάθος που έγινε είναι πως η κυβέρνηση έβαλε τα κέρδη των επιχειρηµατικών οµίλων πάνω από την υγεία του λαού. Μεγάλες επιχειρήσεις λειτούργησαν χωρίς να τηρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Ποιά ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης λοιπόν:
•Τα πλοία των εφοπλιστών φεύγουν από τα µεγάλα λιµάνια της χώρας υπερπλήρη, χωρίς να τηρούν τους κανόνες πληρότητας (παρότι αυτοί αυξήθηκαν προκλητικά εν µέσω πανδηµίας στο 80 έως 85%).
• Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς άνθρωποι συνωστίζονται αφού µειώθηκαν τα δροµολόγια σε Μετρό και ΗΣΑΠ και ο στόλος κυρίως των λεωφορείων είναι λειψός για να καλύψει τις ανάγκες. Όχι µόνο δεν τηρούνται οι αποστάσεις αλλά ο κόσµος είναι όρθιος και στοιβάζεται σαν σαρδέλες,
• Τα νοσοκοµεία της χώρας έχουν ακόµα τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισµό. Οι χιλιάδες ΜΕΘ και προσλήψεις που υποσχέθηκαν οι Μητσοτάκης και Κικίλιας περιορίστηκαν σε µερικές δεκάδες και εκατοντάδες αντίστοιχα και το προσωπικό των νοσοκοµείων «κρούει» των κώδωνα στου κινδύνου σε περίπτωση νέας έξαρσης του ιού. Την ίδια στιγµή τα χειροκροτήµατα έµειναν στα µπαλκόνια ενώ γιατροί και νοσηλευτές περιµένουν ακόµα να πληρωθούν τις υπερωρίες τους. Οι «ήρωες» µάλιστα καλούνται να δώσουν το νέο πόλεµο ακόµα µε ελλείψεις σε βασικά µέσα όπως µάσκες και γάντια!
• Τα σύνορα της χώρας άνοιξαν χωρίς να υπάρχουν στις πύλες εισόδου έλεγχοι και τα απαραίτητα µοριακά τεστ.
• Οι µεγαλοξενοδόχοι πήραν «τσουβάλια» επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές αλλά οι εργαζόµενοι στον τουρισµό στην συντριπτική τους πλειοψηφία καλούνται να ζήσουν µε 534 ευρώ το µήνα και αυτά τα εισπράττουν µε καθυστέρηση!
• Οι χώροι εστίασης γέµισαν πεζοδρόµια και ελεύθερους χώρους στο όνοµα της τήρησης των αποστάσεων αλλά το µόνο που έµεινε από το συγκεκριµένο µέτρο είναι τα επιπλέον τετραγωνικά δηµόσιου χώρου που καταπατήθηκαν
• Τα πρωτόκολλα- «λάστιχο» που εφάρµοσαν οι κυβερνώντες το τελευταίο διάστηµα στον τουρισµό, σύµφωνα µε τα συµφέροντα των µεγαλοξενοδόχων, των αεροπορικών εταιρειών και των εφοπλιστών και πολλών άλλων µεγαλοεπιχειρηµατιών, σήµερα ενισχύουν το δεύτερο κύµα της πανδηµίας και αυξάνουν σε καθηµερινή βάση τα κρούσµατα.

– Την επιδηµία θα ακολουθήσει µεγάλη οικονοµική κρίση, κατά πολλούς µεγαλύτερη του 2008. Τι χαρακτηριστικά εκτιµάτε ότι θα έχει;
– Το µόνο σίγουρο είναι ότι ο κορονοϊός θα περάσει, αλλά η παγκόσµια οικονοµική κρίση που ο κορονοϊός επέτεινε στο έπακρο θα συνεχιστεί. Πιθανότατα η ύφεση θα υπερβεί σε ένταση και διάρκεια την ύφεση του 2009. Το θέµα είναι ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν αυτή την κρίση. Αν θα είµαστε πάλι εµείς τα συνήθη υποζύγια όπως φαίνεται και από την απόφαση του Eurogroup που προβλέπει όρους και δεσµεύσεις, δηλαδή νέα µνηµονιακά µέτρα. Δυστυχώς δεν υπάρχει ένα κίνηµα αντίδρασης των λαών της Ευρώπης εναντίον όλων αυτών που έρχονται. Αντιθέτως υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόµενο εθνικιστικό ρεύµα που δηµιουργεί εντάσεις που µπορεί να φτάσει εύκολα και σε εµπόλεµες καταστάσεις.

– Ο δήµος πώς λειτούργησε αυτήν την περίοδο;
– Όπως λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια. Έχει αποδείξει αυτή η δηµοτική αρχή πως δεν µπορεί να διαχειρισθεί ούτε τα ελάχιστα. Να σας θυµίσω τον τρόπο µε τον οποίο αντιµετώπισε την έλλειψη συσσιτίου προς τους άπορους εξαιτίας της απόφασης του Μητροπολίτη να σταµατήσει η Εκκλησία αυτή την παροχή. Έπρεπε να περάσει πάνω από ένας µήνας που οι άποροι έµειναν χωρίς σίτιση και στο τέλος να ακολουθήσει τις προτάσεις µας. Πάντως είναι πολύ καλοί επικοινωνιακά. Δράσεις που γίνονται παντού στην Ελλάδα όπως π.χ το ΤΕΒΑ το αναδεικνύουν ως δική τους πρωτοπορία. Ενώ υπάρχουν χρήµατα που θα ανακουφίσουν τους συµπατριώτες µας που έχουν ανάγκη αυτοί συνεχίζουν µε αµφιβόλου ποιότητας υπερτιµηµένες δράσεις προσδοκώντας να αυξήσουν εκλογική πελατεία.

– Ο κορονοϊός έφερε αλλαγές στον χώρο διεξαγωγής της Λαϊκής. Σας βρίσκει σύµφωνο η συζήτηση για µόνιµη µεταφορά της λαϊκής αγοράς στον χώρο της Ανάπλασης;
– Όπως θυµάστε ήµασταν οι πρώτοι που θέσαµε το ζήτηµα της µεταφοράς της λαϊκής αγοράς από τον χώρο της 19ης Μαΐου. Είχαµε ζητήσει να ξεκινήσει η διαβούλευση µε όλους τους εµπλεκόµενους φορείς και να πάµε σχεδιασµένα σε µία λύση. Μάλιστα προτείναµε ως λύση τον χώρο των βαρέων οχηµάτων στην ανάπλαση και καταθέσαµε αρχιτεκτονική πρόταση πως πρέπει ναι είναι οι πάγκοι ώστε να υπάρχει ουσιαστικό και αισθητικό αποτέλεσµα. Με το σχέδιο που είχαµε καταθέσει υπερκαλύπτουµε τις υπάρχουσες θέσεις και ταυτόχρονα µε λιγοστά χρήµατα µπορούµε να δηµιουργήσουµε τις απαραίτητες υποδοµές ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης. Δυστυχώς η δηµοτική αρχή κάτω από την πίεση των γεγονότων µετέφερε µέρος της λαϊκής στην ανάπλαση χωρίς να φροντίσει για όλα τα υπόλοιπα. Έδρασε για άλλη µία φορά µε τον τρόπο που την χαρακτηρίζει. Με προχειρότητα.

«Ο Δήµος µας έχει ανάγκη από έργα ουσίας, έργα υποδοµών που θα προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες»

– Και µε το θέµα των αθλητικών εγκαταστάσεων (Εθνικό, Κολυµβητήριο κτλ) τι γίνεται κύριε Ηλιόπουλε;
– Είναι άλλη µία απόδειξη της προχειρότητας και της επικοινωνιακής πρακτικής της δηµοτικής αρχής. Το κολυµβητήριο έπρεπε εδώ και ένα χρόνο να κλείσει για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες που αφορούν την στατικότητα των κερκίδων και της οροφής. Αντί αυτού η δηµοτική αρχή προσπαθεί να αφαιρέσει ποσό 600.000 που αφορά το κολυµβητήριο και να το περάσει για τις αδειοδοτήσεις των αθλητικών χώρων. Κοροϊδεύει τα παιδιά τους γονείς και τους εργαζόµενους των σωµατείων που δραστηριοποιούνται στο κολυµβητήριο. Κρύβεται πίσω από τις εγκληµατικές ανανεώσεις αδειών που δίνει το κράτος εδώ και χρόνια και ρίχνει στάχτη στα µάτια των πολιτών. Στο Εθνικό νυν Δηµοτικό Στάδιο παίχτηκε άλλη µία θεατρική παράσταση. Ο συµπολίτης µας που έδωσε χρήµατα για να γίνει η µελέτη των νέων κερκίδων τελικά αποδείχθηκε πως πραγµατοποίησε µία προµελέτη. Τα λεφτά που υπήρχαν από την δέσµευση της πολιτείας, τελικά αποδείχθηκε πως δεν είναι πουθενά. Στο τέλος µένουν να πολεµούν µόνο οι άνθρωποι του στίβου σε απαράδεκτες συνθήκες ελπίζοντας πάντα ότι θα εκπληρωθούν οι υποσχέσεις που έχουν λάβει κατά καιρούς. Το «παίζει» καλά το παιχνίδι η δηµοτική αρχή. Από το τάξιµο δεν έχει χάσει ποτέ κανείς.

– Άλλα κοµβικά ζητήµατα που θα αναδείξετε στο Δηµοτικό Συµβούλιο;
– Ο Δήµος µας έχει ανάγκη από έργα ουσίας, έργα υποδοµών που θα προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες. Τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί χρηµατοδοτικές ευκαιρίες και πολλές από τις υποδοµές βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση. Χρειάζεται άµεση παρέµβαση στο υπάρχον κολυµβητήριο αλλά ταυτόχρονα να ξεκινήσουµε τις διαδικασίες για την κατασκευή ενός σύγχρονου κολυµβητηρίου.
Οι παλιές κερκίδες του δηµοτικού σταδίου α καθαιρεθούν και να κατασκευαστούν καινούργιες που θα χρησιµοποιούνται ταυτόχρονα ως κλειστός χώρος εκγύµνασης των αθλητών µας. Η κατασκευή δηµοτικού θεάτρου είναι για εµάς ψηλά στην ιεραρχία δηµιουργίας υποδοµών µετά από την µεγάλη ανάγκη που υπάρχει στην πόλη µας για ένα χώρο πολιτισµού. Είµαστε η µοναδική πόλη στην Περιφέρεια που δεν έχει τέτοιο χώρο. Με την κατασκευή του θα λύσουµε
επίσης ζητήµατα που έχουν προκύψει µε το Ωδείο αλλά θα βοηθήσει επικουρικά και το Φεστιβάλ κινηµατογράφου. Η ανάπλαση της Αγίας Βαρβάρας µετά και την έγκριση της διαχειριστικής µελέτης από το προηγούµενο Δ.Σ είναι επίσης ένα έργο ανάγκης γιατί εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει καµία παρέµβαση. Η δηµιουργία νέων κοιµητηρίων που έχει κολλήσει αλλά και η δηµιουργία αποτεφρωτηρίου νεκρών.
Η δηµιουργία πράσινων σηµείων και των κέντρων ανακύκλωσης και εκπαίδευσης στην πηγή. Η αύξηση της ανακύκλωσης ώστε να µειωθούν τα τέλη που πληρώνουν οι συµπολίτες µας. Πολλά ακόµη µπορούµε να αναφέρουµε αλλά το κυριότερο από όλα είναι «να ανοίξουµε την πόρτα στους πολίτες» ώστε να αποφασίζουν αυτοί για τα µεγάλα και µικρά που τους αφορούν. Να αυξήσουµε την συµµετοχικότητα µέσω των λαϊκών συνελεύσεων γειτονιάς, κοινότητας και του ελέγχου. Να χρησιµοποιήσουµε το «όπλο» των τοπικών δηµοψηφισµάτων. Στις δύσκολες εποχές που ζούµε πρέπει να αυξήσουµε την δηµοκρατία.

«Το πρόβληµα στην ΔΕΥΑΔ είναι πολυσύνθετο»

– Είστε µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου της ΔΕΥΑΔ. Ακούτε και εσείς πολλά παράπονα για τις πολλές διακοπές νερού στην πόλη. Έχετε πληροφόρηση για το πού οφείλονται αυτές οι διακοπές; Θα φέρετε το θέµα στο Δηµοτικό Συµβούλιο;
– Το πρόβληµα στην δηµοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης είναι πολυσύνθετο. Όσο και να προσπαθήσεις να εξηγήσεις τις βλάβες στα έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δεν µπορείς να δικαιολογήσεις τις συχνότατες διακοπές.
Δείχνει ότι δεν υπήρχε σωστός σχεδιασµός από την πλευρά των διοικήσεων τα τελευταία χρόνια. Πρακτικά αυτό που γίνεται είναι τα συνεχή µπαλώµατα σε ένα παλιό δίκτυο µέχρι να δοθεί σε λειτουργία το καινούργιο. Ένα συνεχές ράβε ξήλωνε από το οποίο οι µόνοι που είναι ωφελούµενοι είναι οι εργολάβοι που παίρνουν τα έργα µε αναθέσεις χωρίς εκπτώσεις. Αυτό είναι το µεγάλο ζήτηµα στην ΔΕΥΑΔ. Τα έργα γίνονται µε σχεδιασµό όχι σύµφωνα µε τις ανάγκες των πολιτών αλλά µε το πόσα χρήµατα θα µοιράσουµε δεξιά και αριστερά. Με πολιτικές αποφάσεις των διοικήσεων των τελευταίων χρόνων δεν υπάρχει το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό, δεν υπάρχουν µηχανήµατα, δεν υπάρχει επαρκές µελετητικό τµήµα. Επίσης υπήρχε ένα «κλειστό» Δ.Σ που οι αποφάσεις του αποτελούσαν επτασφράγιστο µυστικό. Δεν είχαµε ενηµέρωση ούτε εµείς που ήµασταν µέλη του δηµοτικού συµβουλίου. Όλα αυτά θα αλλάξουν, δίνουµε υπόσχεση στον δραµινό λαό πως εµείς δεν µπήκαµε στο Δ.Σ της ΔΕΥΑΔ για να κάνουµε δηµόσιες σχέσεις αλλά για να αναδείξουµε τα κακώς κείµενα και να διορθώσουµε καταστάσεις. Θα απαιτήσουµε την είσπραξη των ποσών των µπαταχτσήδων που εκµεταλλεύονται εµπορικά αυτό το αγαθό. Με αυτό τον τρόπο η ΔΕΥΑΔ θα µπορέσει να µειώσει τα τέλη προς τους πολίτες του Δήµου µας. Ταυτόχρονα θα προτείνουµε ένα νέο τρόπο κατανοµής των τελών που θα ανακουφίσει τα λαϊκά στρώµατα και αυτούς που έχουν πραγµατικά ανάγκη βοήθειας. Μεγάλη σηµασία έχει για εµάς και η στελέχωση της ΔΕΥΑΔ µε το απαραίτητο προσωπικό ώστε να υπάρχουν καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

– Ποια η πορεία της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» από εδώ και πέρα;
– Θα συνεχίσουµε να λειτουργούµε µε τον ίδιο τρόπο που λειτουργούµε µέχρι σήµερα. Οι πράξεις µας έχουν αποδείξει ότι συµβαδίζουν µε τα λόγια µας, γιατί δεν είµαστε δέσµιοι του πολιτικού κόστους εκείνες τις στιγµές που πρέπει να αποφασίσουµε µε ποιους θα πάµε. Θα συνεργαστούµε µέσα στο δηµοτικό συµβούλιο µε προτάσεις και διάλογο για το πως µπορεί να αλλάξει η πόλη και τα χωριά µας, για τον πολιτισµό, για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώµατα, για την οικολογία, τα δικαιώµατα των ζώων, για τη δηµιουργία αντιφασιστικού µετώπου και τη θωράκιση της δηµοκρατίας. Θα συνεργασθούµε µε τις δυνάµεις και τους αιρετούς που θέλουν να αντισταθούν σε κάθε αντιδηµοκρατική ρύθµιση, αλλά και στις προϋποθέσεις που επιχειρούν να διαµορφώσουν για την ευκολότερη εφαρµογή της νεοφιλελεύθερης, αντιδραστικής πολιτικής.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Οι δύσκολες µέρες που ζούµε θα περάσουν… Πρέπει όµως να βγούµε πιο δυνατοί και σοφοί από όλα αυτά που µας συµβαίνουν. Να καταλάβουµε πως έχει ηττηθεί ο ατοµισµός. Να καταλάβουµε ότι µόνο µέσω της αλληλεγγύης, της βοήθειας, του νοιαξίµατος για τον συνάνθρωπο µπορούµε να προχωρήσουµε ως ανθρωπότητα.

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας