8.1 C
Drama
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣυναγερμός για το Δημογραφικό: Η Ελλάδα θα είναι η γηραιότερη χώρα της...

Συναγερμός για το Δημογραφικό: Η Ελλάδα θα είναι η γηραιότερη χώρα της Ευρώπης το 2030

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για το Δημογραφικό με την Ελλάδα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις να γίνεται στο τέλος της δεκαετίας που διανύουμε η γηραιότερη χώρα στην Ευρώπη.

Συναγερμό στις αρχές προκαλεί η πρόβλεψη ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε η Ελλάδα θα είναι η γηραιότερη χώρα στην Ευρώπη λαμβάνοντας τα θλιβερά αυτά πρωτεία από την Ιταλία. Η αρνητική αυτή προοπτική του Δημογραφικού για την Ελλάδα αναμένεται, μάλιστα, να αποτυπωθεί και από την απογραφή που είναι σε εξέλιξη.

«Η χώρα γερνάει και γερνάει γρήγορα για δύο κυρίως λόγους» επισήμανε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου:

Κάνουμε λιγότερα παιδιά και αυτό δεν οφείλεται στις δυσκολίες της τελευταίας δεκαετίας. Το ποσοστό γονιμότητας μειώνεται εδώ και δεκαετίες, έπεσε κάτω από το όριο του 2.1 που απαιτείται για να διατηρηθεί ο πληθυσμός σταθερός (εκτός μεταναστευτικών ροών) στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και σήμερα βρίσκεται στο 1.4 με προοπτικές μικρής μόνο ανάκαμψης.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με μία ιδιαίτερα ευχάριστη εξέλιξη. Ζούμε παραπάνω! Εδώ και πάνω από ένα αιώνα, το προσδόκιμο της επιβίωσης στις αναπτυγμένες χώρες και στην Ελλάδα αυξάνεται κατά αρκετά περισσότερο από ένα χρόνο ανά δεκαετία. Τα νούμερα είναι ασύλληπτα σε όρους ιστορικού χρόνου.

«Τι σημαίνουν αυτοί οι δύο παράγοντες μαζί; Ότι γινόμαστε λιγότεροι και γηραιότεροι. Το 2030 αναμένεται να ξεπεράσουμε την Ιταλία, παίρνοντας τον τίτλο της πιο γερασμένης χώρας στην ΕΕ. Η ηλικιακή πυραμίδα, στην Ελλάδα, είναι αντεστραμμένη εις βάρος των νέων» τόνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat και οι προβολές των δημογραφικών τάσεων στην ΕΕ είναι αποκαλυπτικά καθώς δείχνουν ότι στην Ελλάδα εδώ και τέσσερις δεκαετίες μειώνεται ο αριθμός των φοιτητών και μαθητών, μειώνεται ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός και παράλληλα αυξάνεται ο ηλικιακός μέσος όρος του καθώς οι μισοί Έλληνες είναι άνω των 50 ετών.

Τα 5 μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Εργασίας προχωρά σε πέντε βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος του Δημογραφικού που το Newsbomb.gr έχει αναδείξει με σειρά ρεπορτάζ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα μας από την εξέλιξη αυτή.

Στην προώθηση εναλλακτικών μορφών φύλαξης παιδιών μέσα από το νέο πρόγραμμα “νταντάδες της γειτονιάς”, που θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ και παρέχει οικονομική ενίσχυση για τη φύλαξη βρεφών από δύο μηνών έως 2,5 ετών είτε εντός της οικογενειακής εστίας είτε στο σπίτι πιστοποιημένου παιδαγωγού-φροντιστή, που επιλέγεται από ειδικό μητρώο, σε περιοχές που δεν υπάρχουν βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Στη δημιουργία μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, με δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης, θα μπορούν εργαζόμενες μητέρες να αφήνουν βρέφη και νήπια σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους φύλαξης μέσα στις επιχειρήσεις που δουλεύουν και σε πρώτη φάση μπορούν να καλυφθούν 2.500 μικρά παιδιά.

Στη χρηματοδότηση της δημιουργίας 50.000 νέων θέσεων για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και την παράλληλη προώθηση της δημιουργίας 150 νέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στη στήριξη -επίσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης– με στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης σε μητέρες που μένουν εκτός αγοράς εργασίας, προκειμένου να φροντίσουν το παιδί τους και, στη συνέχεια, δυσκολεύονται να επανέλθουν στη δουλειά τους, λίγες ημέρες πριν ανακοινώθηκε ένα τέτοιο ειδικό πρόγραμμα για 10.000 νέες θέσεις εργασίας στο οποίο οι άνεργες μητέρες θα έχουν προνομιακή μεταχείριση.

Και τέλος, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, «μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τη νέα γενιά και τη σχετική παρέμβαση για τις επικουρικές συντάξεις των νέων από εδώ και στο εξής, βάζουμε φρένο στην υπερβολική έκθεση του συστήματος στο δημογραφικό κίνδυνο. Με τους ατομικούς κουμπαράδες οι επικουρικές συντάξεις της νέας γενιάς θωρακίζονται απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο, ενώ, ταυτόχρονα, διασφαλίζονται υψηλότερες συντάξεις για τους νέους. Το νέο σύστημα θα ισχύσει γι’ αυτούς που εισέρχονται στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 και, εφόσον το επιθυμούν, για τους νέους κάτω των 35 ετών».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

δεκαεφτά + πέντε =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας