Επαναλειτουργία Covid κλινικής στο νοσοκομείο Δράμας χωρίς ασφαλείς συνθήκες για γιατρούς, εργαζόμενους και πολίτες-Παραμένει ελάχιστο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό-Κατάθεση αναφοράς της επιστολής των γιατρών της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου.
Ο βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατέθεσε αναφορά την ανακοίνωση των Ιατρών της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Δράμας, με την οποία καταγγέλλουν ότι η σχεδιαζόμενη επαναλειτουργία κλινικής covid στο νοσοκομείο θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού όσο και των Δραμινών πολιτών. Προειδοποιούν μάλιστα ότι αν επαναλειτουργήσει τελικά η κλινική covid, την αποκλειστική ευθύνη για ότι συμβεί θα έχουν όαοι λαμβάνουν τις αποφάσεις ενώ επιφυλάσσονται για κάθε νόμιμη ενέργεια τους.
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου ήταν και παραμένει σε τραγική κατάσταση δεδομένου ότι από τους πέντε υπηρετούντες ειδικούς ιατρούς η μία τελεί υπό παραίτηση και ένας πάσχει από σοβαρό νόσημα. Αυτή η υποστελέχωση έχει ως αποτέλεσμα οι εφημερίες (ας υπενθυμίσουμε καθημερινές) της Παθολογικής Κλινικής (ας υπενθυμίσουμε 52 κλινών δύναμης) εκτελούνται από έναν ειδικό ιατρό, ο οποίος «μπαινοβγαίνει» στα ΤΕΠ Covid και στα ΤΕΠ παθολογικής με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ παράλληλα έχει υπό την ευθύνη του την Παθολογική Κλινική και την Κλινική ύποπτων Covid-19 και όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε διακυβεύεται η ασφάλεια του ιδίου αλλά κυρίως των ασθενών του.
Στην ίδια ανακοίνωση οι γιατροί, υπενθυμίζουν τις «εφιαλτικές συνθήκες πολέμου» που έζησε η παθολογική κλινική τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 καθώς και ότι ι ειδικοί γιατροί δεν παίρνουν τα ρεπό που ορίζει ο νόμος ενώ ούτε λόγος να γίνεται για τις κανονικές άδειες του έτους 2020 και 2021.
Το θέμα προέκυψε, σύμφωνα με τους γιατρούς της παθολογικής κλινικής Δράμας, μετά την άρνηση Νοσοκομείων Καβάλας και Σερρών να δεχτούν την τελευταία εβδομάδα ασθενείς με Covid-19 λοίμωξη, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν δικαιολογείται από την πληρότητα την οποία δηλώνουν και τον ορισμό τους ως Covid Νοσοκομεία.
Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την τακτική του «βλέποντας και κάνοντας», πορεύεται χωρίς σχέδιο και οργάνωση στην διαχείριση και του τρίτου πανδημικού κύματος του κορωνοϊού στη χώρα μας. Λίγους μόλις μήνες μετά το δεύτερο κύμα που χτύπησε με σφοδρότητα πολλές περιοχές της Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων και την Δράμα, όπου καταγράφηκαν περισσότεροι από 300 θάνατοι, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για ενίσχυση των δομών του ΕΣΥ και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Ο βουλευτής καταθέτοντας αναφορά την επιστολή των γιατρών, ζητά από τον υπουργό Υγείας, ενημέρωση για το ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, έστω και εκ των υστέρων, ώστε να ενισχυθεί η δημόσια υγεία και να εφαρμοσθεί κάποιο στοιχειώδες σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας στα νοσοκομεία της Κεντρικής και Αν. Μακεδονίας-Θράκης που ασφυκτιούν ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή και η ασφάλεια των εργαζομένων και των πολιτών.