Θ. Ξανθόπουλος: Η αυταρχική διαχείριση της κυβέρνησης ενισχύει αντιεμβολιαστικές απόψεις και θέτει σε κίνδυνο εργασιακά δικαιώματα – Να μην προχωρήσει η κυβέρνηση εν κρυπτώ σε αλλαγές στη δικαιοσύνη που θέτουν σε κίνδυνο τη δικαστική ανεξαρτησία
«Ένα μείζον θέμα, αυτό του υποχρεωτικού εμβολιασμού, έρχεται με τροπολογία της τελευταίας στιγμής.
Τα μείζονα θέματα απαιτούν όμως μείζονα σοβαρότητα και ουσιαστική συζήτηση γιατί είναι θέματα πειθούς και έχουν σχέση με την δημόσια υγεία και την αυτοδιάθεση του πολίτη», τόνισε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του ν/σ για το νέο Οργανικό Νόμο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ασκώντας κριτική στις προβλέψεις της επίμαχης τροπολογίας, ο κ. Ξανθόπουλος, σημείωσε χαρακτηριστικά:
– Ναι στο στόχο όχι στο τρόπο.
Σε ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικός εμβολιασμός.
Η Επιτροπή Βιοηθικής λέει όμως ότι η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει με κλιμακούμενες πρωτοβουλίες.
– Ιδιοτελής η σκέψη σας να επιβάλλεται οριζόντια ποινές για όσους αρνούνται, χωρίς να εξαντλήσετε τα μέτρα.
Πού είναι η ευνομούμενη πολιτεία που πείθει τους πολίτες και αντιμετωπίζει τους φόβους τους;
– Οι αστυνομικές λογικές και η αυταρχική διαχείριση τροφοδοτούν και ενισχύουν τις αντιεμβολιαστικές απόψεις και την άρνηση.
Μια πολιτεία που νομοθετεί με το «πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι» δεν είναι πειστική.
– Μια χαραμάδα να ανοίξετε ενάντια στην εργασία, αυτή θα γίνει χάσμα από τις δυνάμεις που επιθυμούν να την εκμεταλλευτούν.
Τίθενται έτσι σε κίνδυνο βασικά τα εργασιακά δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.
Για την έκθεση της Κομισιόν σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα ο κ. Ξανθόπουλος παρατήρησε ότι:
-O τομέας της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι χώρος σύγκλισης και συναίνεσης. Το υπό ψήφιση ν/σ για το Ελεγκτικό Συνέδριο συγκεντρώνει τη θετική στάση όλης της αντιπολίτευσης
– Παρά το κλίμα συναίνεσης όμως που δείχνουμε, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση προχωρά κατά προτεραιότητα, ερήμην των ενδιαφερόμενων, δικαστικών ενώσεων, δικηγόρων κ.α, σε αλλαγές στο δικαστικό χάρτη της χώρας και τις προαγωγές των δικαστών. Σας εφιστούμε την προσοχή και σας λέμε να μην προχωρήσει η κυβέρνηση εν κρυπτώ, σε αλλαγές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την δικαστική ανεξαρτησία.
– Η έκθεση κάνει επίσης αναφορά σε καθυστερήσεις όσον αφορά την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης καθώς και σε προβλήματα στον έλεγχο και τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων.
Επισημαίνει επίσης ελλείψεις στην καταπολέμηση της υψηλής διαφθοράς. Αυτά τα θέματα δεν περιποιούν τιμή στη χώρα και πρέπει να αντιμετωπισθούν, κατέληξε.