19.3 C
Drama
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Θανάσης Σωτηριάδης

Ο Δραμινός φαρμακοποιός που «έβαλε μάτια» σε προϊόντα περιποίησης

Φαρμακοποιός / Ιδιοκτήτης της «Premium Health Products Ltd Bulgaria»
Συνιδρυτής της ΜΚΟ «Οι καλοί άνθρωποι είναι παντού»

Ο Θανάσης Σωτηριάδης σπούδασε φαρμακοποιός στη Σόφια της Βουλγαρίας ώστε να συνεχίσει την οικογενειακή επιχείρηση που λειτουργεί στη Δράμα. Γρήγορα συμπέρανε πως στη γειτονική χώρα ο χώρος των καλλυντικών έχει μέλλον και ασχολήθηκε με την εισαγωγή φαρμακευτικών δερμοκαλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής υψηλής ποιότητας.
Σύντομα δημιούργησε την δική του σειρά προϊόντα υγείας με τον τίτλο «Premium», όμως δεν έμεινε εκεί… πρόσθεσε αυτοκόλλητο με ανάγλυφη Μπράιγ γραφή στην βουλγαρική γλώσσα, ώστε να μπορούν οι τυφλοί συνάνθρωποί μας να «διαβάσουν» τα προϊόντα.
Είναι συνιδρυτής της ΜΚΟ «Οι καλοί άνθρωποι είναι παντού» και σε συνεργασία με το ειδικό σχολείο «Λουί Μπράιγ» της Σόφιας, προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα «φωτεινό» μέλλον στα τυφλά και με σοβαρά προβλήματα όρασης παιδιά!

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς

– Πείτε μας δυο λόγια για εσάς, σε τι οικογενειακό περιβάλλον μεγαλώσατε;
– Γεννήθηκα στην Δράμα, την οποία υπεραγαπώ, από πατέρα φαρμακοποιό και μητέρα νηπιαγωγό! Εξαιρετικοί γονείς και οι δύο, υπεύθυνοι, πάντοτε δίπλα μας, σε εμένα και στον αδερφό μου, καθηγητή της νομικής στο Βερολίνο! Στο πλευρό μας για να μας συμβουλεύσουν, αλλά και να στηρίξουν τις επιλογές μας!

– Σπουδάσατε φαρμακευτική στη Σόφια. Αυτό θέλατε να κάνετε πάντα;
– Ήρθα να σπουδάσω φαρμακευτική πριν χρόνια στην Σόφια, ώστε να συνεχίσω την οικογενειακή μας επιχείρηση, που ήταν όνειρό μου από παιδί! Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου με επιτυχία στο Πανεπιστήμιο της Ιατρικής, τμήμα Φαρμακευτικής το 2002!

– Τελικά μείνατε στη Βουλγαρία, δεν ασχοληθήκατε με την φαρμακευτική αλλά με τις επιχειρήσεις…
– Συνεργάστηκα με πολλές Ελληνικές εταιρίες για χρόνια και κατέληξα στο συμπέρασμα, πως ο χώρος των καλλυντικών και η εξέλιξή του, με εκφράζει και ιδίως στην Βουλγαρία έχει μέλλον! Δεν απέχει άλλωστε από το αντικείμενό μου, την φαρμακευτική! Το φορολογικό καθεστώς ευνοεί τις επενδύσεις, οι δημόσιες υπηρεσίες αναβαθμίζονται καθημερινά και τολμώ να πω, πως λειτουργούν εξαιρετικά σωστά, με σεβασμό στις ανάγκες και τον χρόνο του πολίτη!

– Θεωρείτε πως έχετε ταλέντο στις επιχειρήσεις; Τι είναι τελικά το ταλέντο;
– Τι είναι τελικά το ταλέντο… Δύσκολη ερώτηση… Στην περίπτωσή μου ίσως είναι η αρχή μου να είμαι πάντοτε ειλικρινής προς τους συνεργάτες – πελάτες μας! Δεν εμπορεύομαι ποτέ προϊόντα, που δεν θα εμπιστευόμουν να χρησιμοποιήσω ο ίδιος και η οικογένειά μου ως καταναλωτές! Ίσως πάλι είναι η αγάπη για αυτό που κάνω!

«Η φιλοσοφία μας είναι να εμπορευόμαστε ποιοτικά προϊόντα σε λογικές τιμές και να δημιουργήσουμε έναν συναισθηματικό δεσμό με τους πελάτες μας. Το όνομα της εταιρίας μας θεωρώ, πως μας εκφράζει απόλυτα, “Premium” προϊόντα υγείας»

– Τι είναι η «Premium Health Products Ltd Bulgaria», πως προέκυψε η ιδέα;
– H «Premium Health Products Ltd Bulgaria» είναι σχετικά νέα εταιρία στην βουλγαρική αγορά. Εισάγουμε υψηλής ποιότητας φαρμακευτικά δερμοκαλλυντικά και σύντομα, συμπληρώματα διατροφής! Επιλέγουμε πάρα πολύ προσεκτικά τις εταιρίες – παραγωγούς με τις οποίες συνεργαζόμαστε, με ιδιαιτέρως αυστηρά κριτήρια όσων αφόρα την ποιότητα παραγωγής καθώς και την έγκαιρη αποστολή τους, ώστε να μην εκτεθούμε στην βουλγαρική αγορά. Εκπροσωπούμε αποκλειστικά Έλληνες παραγωγούς με «ναυαρχίδα» μας, την «Medisei», μια από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες Ελληνικές εταιρίες στο χώρο της! Τα υψηλά standards της βραβευμένης Ελληνικής βιομηχανίας αποτελούν αδιαμφισβήτητη εγγύηση για την υγεία και ομορφιά του βούλγαρου καταναλωτή.

– Τι ψάχνει ο βούλγαρος καταναλωτής στα καλλυντικά, που αγοράζει; Ποιες είναι οι απαιτήσεις του;
– Υψηλή ποιότητα σε λογική τιμή. Αναζητούν «καθαρές» συνθέσεις από «φυσικές» πρώτες ύλες, εξελιγμένες φόρμουλες δερματολογικά και οφθαλμολογικά ελεγμένες, χωρίς parabens και συστατικά, που θεωρούνται επικίνδυνα από τους διεθνείς οργανισμούς υγείας. Όταν μάλιστα πρόκειται για καταναλωτές με ευαίσθητη επιδερμίδα, είναι ιδιαιτέρως απαιτητικοί και δύσπιστοι. Προσπαθούμε λοιπόν να προτείνουμε σύγχρονα, «value for money» προϊόντα για όλη την οικογένεια!

– Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να καθιερωθεί ένα προϊόν στην συνείδηση του καταναλωτικού κοινού;
– Ιδιαιτέρως δύσκολο θα έλεγα! Η φιλοσοφία μας είναι να εμπορευόμαστε ποιοτικά προϊόντα σε λογικές τιμές και να δημιουργήσουμε έναν συναισθηματικό δεσμό με τους πελάτες μας. Το όνομα της εταιρίας μας θεωρώ, πως μας εκφράζει απόλυτα, «Premium» προϊόντα υγείας!
Σημαντικός παράγοντας ωστόσο είναι και η διαφήμιση! Κάθε χρόνο επενδύουμε σεβαστό ποσό στην προβολή και προώθηση των προϊόντων και δράσεων μας σε περιοδικά, εφημερίδες, εκδηλώσεις, ιντερνέτ και φυσικά, μέσα κοινωνικής δικτύωσης !
Η μέχρι στιγμής εμπειρία μας δείχνει, πως ο βούλγαρος πελάτης είναι ενημερωμένος και εκτιμά τα ποιοτικά καλλυντικά. Δύσκολα εμπιστεύεται νέα προϊόντα, όταν όμως το αξίζουν, τα χρησιμοποιεί και γίνονται κομμάτι της καθημερινότητάς του.

– Η επιστροφή στην φύση, είναι κατά την γνώμη σας μόδα των καιρών μας ή αναγκαία εξέλιξη;
– Αναγκαία εξέλιξη, κατά την γνώμη μου. Το ολοένα και πιο μολυσμένο περιβάλλον εργασίας και διαβίωσης μας, καθώς και το ανεξέλεγκτο, καθημερινό άγχος, αποτελούν αιτίες μεγάλου μέρους των σύγχρονων παθήσεων. Αναγκαία λύση αποτελεί λοιπόν η υγιεινή διατροφή και η χρήση καλλυντικών προϊόντων, αυστηρά ελεγμένων συστατικών – συνθέσεων.

– Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των καταναλωτών προς τα συμπληρώματα διατροφής έχει αυξηθεί σημαντικά. Πού οφείλεται κατά την γνώμη σας;
– Ζούμε σε μια εποχή, που αμφιβάλλουμε για κάθε προϊόν, που βάζουμε στο τραπέζι μας. Όλο και περισσότερο οι παραγωγοί χρησιμοποιούν Ε, υποκατάστατα και βλαβερά ενισχυτικά γεύσεων. Ακόμη και στο ψωμί… Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη από θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κ.α., που δυστυχώς είναι αδύνατο να προσλάβει αποκλειστικά από τα τρόφιμα, που καταναλώνει. Αναγκάζεται ο σύγχρονος καταναλωτής λοιπόν, να στραφεί στα συμπληρώματα διατροφής, ώστε να αντισταθμίσει την έλλειψη των απαραίτητων συστατικών. Δεν πρέπει όμως να παραβλέπουμε και τον ρόλο του γιατρού, τον οποίο είναι καλό να συμβουλευόμαστε πριν την αγορά και λήψη των συμπληρωμάτων αυτών!

«Νιώθω πολύ περήφανος, που είμαστε η πρώτη εταιρία στον κόσμο, που χρησιμοποιεί αυτοκόλλητο με ανάγλυφη Μπράιγ γραφή, ώστε να μπορούν οι τυφλοί συνάνθρωποί μας να “διαβάσουν” τα προϊόντα μας»

– Τι είναι αυτό, που κάνει τα προϊόντα σας να ξεχωρίζουν;
– Αν κοιτάξετε προσεκτικά τις ετικέτες της «Premium» σειράς καλλυντικών μας θα διακρίνετε ένα διάφανο, ανάγλυφο αυτοκόλλητο! Πρόκειται για αυτοκόλλητο με ανάγλυφη Μπράιγ γραφή στην βουλγαρική γλώσσα, κολλημένα με το χέρι ένα προς ένα, ώστε να μπορούν οι τυφλοί συνάνθρωποί μας να «διαβάσουν» τα προϊόντα μας. Ειδική παραγγελία, ελεγμένα προσεκτικά, ώστε να είναι άψογα και αναγνώσιμα. Μια ευγενική χειρονομία προς τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης! Νιώθω πολύ περήφανος, που είμαστε η πρώτη εταιρία στον κόσμο, που αξιοποιεί αυτή την καινοτομία στα προϊόντα της! Το site μας www.premiumhealthproducts.bg είναι το πρώτο εταιρικό site στην Βουλγαρία 100% προσβάσιμο στους τυφλούς και ο ίδιος συμμετέχω σε workshop με διαλέξεις για το «τυφλό» internet!

– Προϊόντα με διάφανα αυτοκόλλητα – ετικέτες με γραφή Μπράιγ για τους τυφλούς στην βουλγαρική γλώσσα, αυστηρότατα ελεγμένα, ώστε να είναι «ευανάγνωστα» και να μην αποτελούν απλώς «διακοσμητικά στοιχεία» στις συσκευασίες σας. Ασυνήθιστη πρακτική… Τι σας ώθησε να το κάνετε;
– Ο παππούς μου ήταν τυφλός, συνεπώς είναι κυρίως συναισθηματικά τα κίνητρά μου. Το κάνω στην μνήμη του και προς τιμή όλων των συνανθρώπων μας με προβλήματα όρασης. Η εταιρία μας είναι η πρώτη σε όλο τον κόσμο, που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία. Χρησιμοποιούμε πολύ συγκεκριμένο υλικό για τα διάφανα αυτοκόλλητά μας, ιδιαιτέρως ακριβό! Για μένα είναι πολύ προσωπικό, είναι αποστολή. Ελπίζω όλο και περισσότερες εταιρίες να υιοθετήσουν την φιλοσοφία μας, σε όποιον τομέα και αν δραστηριοποιούνται. Στη Βουλγαρία οι άνθρωποι αυτοί ζουν στο περιθώριο δυστυχώς. Η κοινωνία δεν έχει «μάτια» για τα προβλήματά τους, για τα όνειρά τους…

«Σε συνεργασία με το ειδικό σχολείο “Λουί Μπράιγ” Σόφιας, ιδρύσαμε την ΜΚΟ “Οι καλοί άνθρωποι είναι παντού” και προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ένα “φωτεινό” μέλλον στα τυφλά και με σοβαρά προβλήματα όρασης, παιδιά»

– Έχετε δημιουργήσει στη Βουλγαρία μια ΜΚΟ προς όφελος των παιδιών με προβλήματα όρασης. Τι σας ώθησε σε αυτό;
– Θεωρώ φυσική εξέλιξη την ίδρυση της ΜΚΟ «Οι καλοί άνθρωποι είναι παντού»! Σε συνεργασία με το ειδικό σχολείο «Λουί Μπράιγ» στη Σόφια προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ένα «φωτεινό» μέλλον στα τυφλά και με σοβαρά προβλήματα όρασης, παιδιά! Διοργανώνουμε δράσεις όπως ενδεικτικά να αναφέρω, επισκέψεις σε πισίνες, σε παιδότοπους, προσαρμοσμένες προπονήσεις με τη συμμετοχή καταξιωμένων αθλητών, συναντήσεις με γνωστούς καλλιτέχνες, ηθοποιούς και τραγουδιστές και για πρώτη φορά φέτος την άνοιξη, την ευκαιρία για μια μικρή βόλτα με μοτοσυκλέτα Harley Davidson, όνειρο των μεγαλύτερων παιδιών του σχολείου! Πάντοτε υπό την αιγίδα του υπουργείου παιδείας, της διεύθυνσης του σχολείου και των αρμόδιων υπηρεσιών! Αρκετά δύσκολο να διοργανωθούν, ωστόσο τα χαμογελαστά, ευτυχισμένα πρόσωπα των μικρών αυτών αγωνιστών της ζωής μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε!

– Πως νοιώθετε όταν βοηθάτε με τη δράση σας συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και είναι τελικά αύτη η προσφορά το μυστικό της ευτυχίας;
– Το βασικό πρόβλημα σχετικά με τους τυφλούς, δεν είναι πως δεν βλέπουν, αλλά πως το κοινωνικό σύνολο τους απομονώνει ως δυστυχισμένους και αβοήθητους. Για να κάνουμε μία καλή πράξη, να αιφνιδιάσουμε ευχάριστα κάποιον συνάνθρωπό μας δεν είναι πάντοτε απαραίτητα «κεφάλαια» και η αξία αυτής της χειρονομίας είναι πραγματικά ανεκτίμητη. Κάθε φορά, που είμαστε υπεύθυνοι για το χαμόγελο κάποιου συνανθρώπου μας, προσδίδουμε υπεραξία στην ίδια μας την ύπαρξη. Η στάση μας απέναντι στην ζωή θα καθορίσει και την στάση της ζωής απέναντι μας! Οφείλουμε επίσης να συνειδητοποιήσουμε, πως αύριο, μπορεί να βρεθούμε εμείς στην θέση τους, να έχουμε εμείς την ανάγκη καλών ανθρώπων να σταθούν δίπλα μας!

– Πιστεύετε πως υπάρχουν ακόμη καλοί άνθρωποι στην σύγχρονη δομή της κοινωνίας, που ζούμε;
– Οι καλοί άνθρωποι υπάρχουν παντού! Βρίσκονται ανάμεσά μας! Οι καλοί άνθρωποι ποτίζουν τα λουλούδια του γείτονα, συμπονούν και φροντίζουν τα αδέσποτα ζωάκια, θα δώσουν αίμα, μάλιστα θα πάνε μόνοι τους διακριτικά στο νοσοκομείο, κάθε φορά που μαθαίνουν για κάποιον βαριά άρρωστο συνάνθρωπο μας από το Facebook, θα σου χτυπήσουν στοργικά την πλάτη και θα σου ψιθυρίσουν «λίγο ακόμα, θα τα καταφέρεις», χαρίζουν ρούχα και τρόφιμα, πιστεύουν στα θαύματα! Βοηθούν με γνώμονα την καρδιά χωρίς να περιμένουν κάτι ως αντάλλαγμα! Κατά την γνώμη μου, είναι αδύνατον να σβήσει εντελώς αυτή η μικρή σπίθα καλοσύνης από την καρδιά όλων μας!

«Στη Βουλγαρία οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης ζουν στο περιθώριο. Η κοινωνία δεν έχει “μάτια” για τα προβλήματά τους, για τα όνειρά τους. Για μένα είναι αποστολή να βοηθήσω και τα κίνητρά μου κυρίως συναισθηματικά, ο παππούς μου ήταν τυφλός»

– Αν είχατε τη δυνατότητα, ποιον καλό άνθρωπο θα θέλατε να συναντήσετε;
– Συναντώ καθημερινά τόσους απλούς, καλούς ανθρώπους, τους οποίους και ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την πολύτιμη βοήθειά τους! Ίσως να μην είχα καταφέρει τόσα πολλά χωρίς την αγάπη τους!

– Ποιο είναι το πιο όμορφο και το πιο άσχημο πράγμα που ζήσατε ως σήμερα;
– Η ζωή είναι ένας δρόμος, μια σειρά γεγονότων, άλλα ευχάριστα, άλλα δυσάρεστα… Είμαι ευγνώμων και για τα καλά, αλλά και για τα άσχημα, τις δύσκολες στιγμές, που μου έδειξαν πόσο δυνατός μπορώ να γίνω! Η καλοσύνη άλλωστε είναι αρετή των δυνατών ανθρώπων!

– Πιστεύετε ότι οι ήττες μάς μαθαίνουν περισσότερα πράγματα από τις νίκες;
– Οι ήττες όπως και οι νίκες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ανέλιξης μας! Δεν πρέπει ποτέ να χάνουμε το κουράγιο μας, να απογοητευόμαστε ή να υπερεκτιμούμε μία νίκη!

– Στη ζωή μεγαλύτερο ρόλο παίζουν οι επιρροές που δεχόμαστε ή οι επιλογές που κάνουμε οι ίδιοι;
– Οι επιλογές μας είναι συνισταμένη των επιρροών, που δεχόμαστε, όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε! Θεωρώ, πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ευέλικτοι, ώστε να προσαρμοζόμαστε ταχύτατα, αλλά και δίκαιοι!

– Πείτε μας μια φράση που χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία της ζωής για εσάς.
– « Ή θα τον βρούμε το δρόμο ή θα τον φτιάξουμε…». Αννίβας, προσπαθώντας να διασχίσει τις Άλπεις περί το 212 π.Χ.

«Η καλοσύνη είναι αρετή των δυνατών ανθρώπων»

– Τι «ονειρεύεστε» σε επαγγελματικό επίπεδο;
– Βασικό μέλημα της εταιρίας μας είναι να επεκταθούμε σε αγορές εκτός Βουλγαρίας, καθώς και να προσθέτουμε συνεχώς νέα, καινοτόμα προϊόντα στο portfolio μας! Μια μικρή αλλά σύγχρονη μονάδα παραγωγής, και γιατί όχι, ένα ιδιωτικό τυπογραφείο Μπράιγ, διαθέσιμο σε εταιρίες, που μοιράζονται τις ευαισθησίες μας!

– Τι θα ευχηθείτε στους αναγνώστες μας;
– Εύχομαι να είναι πάντα χαμογελαστοί, αισιόδοξοι και υγιείς! Η υγεία είναι το κυριότερο αγαθό! Να αγαπούν τους ανθρώπους, που έχουν δίπλα τους και να μην ξεχνούν, πως ο άνθρωπος, που κάνει ευτυχισμένους τους συνανθρώπους του, δεν πρόκειται ποτέ να νιώσει δυστυχισμένος και μόνος!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας