13.1 C
Drama
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΘεμιστοκλής Ζεκερίδης

Θεμιστοκλής Ζεκερίδης

«Έγινε πολύ συστηματική δουλειά για να βγει ο Δ. Δοξάτου από την οικονομική ανυποληψία»

Δήμαρχος Δοξάτου

«Θεωρώ ότι στο μέτρο του δυνατού με τις υπάρχουσες συνθήκες λόγω της πανδημίας, αναπτύξαμε ικανοποιητικές δράσεις και πρωτοβουλίες σε επίπεδο οικονομικό διοικητικό και έργων… Έγινε μια πολύ συστηματική δουλειά προκειμένου ο Δήμος μας να βγει από την οικονομική ανυποληψία στην οποία ήταν κατά την ανάληψη των καθηκόντων μας» δηλώνει ο δήμαρχος Δοξάτου Θεμιστοκλής Ζεκερίδης. Αναφέρεται επίσης σε πολλά έργα και παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ήδη δρομολογηθεί. Υπογραμμίζει ότι το έργο του βιολογικού καθαρισμού είναι σε εξέλιξη και σύντομα θα ολοκληρωθεί, ενώ η δημοτική αρχή προχωρά στην δημιουργία ενός νέου κτηριακού συγκροτήματος για το Σχολείο Καλαμπακίου. Τέλος τονίζει ότι η κοινωνική συνοχή και η υπεύθυνη στάση των δημοτών είναι η αρχή και το τέλος για έναν αξιόλογο δήμο.

– Επιστροφή στην κανονικότητα κύριε Δήμαρχε μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο. Πώς βιώνει η περιοχή του Δοξάτου αυτήν την κατάσταση;
– Ήταν μια δύσκολη περίοδος για τη λειτουργία του Δήμου, σημαντικές αποφάσεις χρειάστηκε να παρθούν με δια περιφοράς συζήτηση των θεμάτων. Η αδυναμία δια ζώσης λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου δημιούργησε αρκετά προβλήματα στη λήψη αποφάσεων. Η έλλειψη διαλόγου ήταν ένα πρόβλημα στη δημιουργία σφαιρικής εντύπωσης για τα θέματα τα οποία συζητούσαμε τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου επιτρέποντας σε μέλη τους να προβαίνουν σε δηλώσεις εντυπωσιασμού. Οι άδειες ειδικού σκοπού και η τηλεργασία, απαραίτητες ενέργειες κατά την άποψή μου, μας περιόρισαν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δημοτών στο βαθμό και στον χρόνο που θέλαμε. Περίπου 50% των εργαζομένων ήταν εκτός Δήμου σε ημερήσια βάση κάτι που δυσχέραινε την λειτουργία του Δήμου. Η απουσία εργαζομένων για τους ίδιους λόγους από τους φορείς της κεντρικής διοίκησης (αποκεντρωμένη, περιφέρεια, υπουργεία) ήταν ένας επιπλέον λόγος που δυσχέραινε την προώθηση θεμάτων που αφορούν τον Δήμο μας. Παρά το προβλήματα αυτά, θεωρώ ότι σε ικανοποιητικό βαθμό εξυπηρετήθηκαν οι δημότες μας και προωθήθηκαν σημαντικά θέματα και έργα που αφορούν τους δημότες μας.

– Ως Ιατρός με μεγάλη εμπειρία και θητεία στο ΕΣΥ πώς είδατε την λειτουργία των δημοσίων δομών Υγείας όλο αυτό το διάστημα; Πώς εξελίσσονται οι εμβολιασμοί;
– Η πανδημία την οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν ένα πρωτόγνωρο σε ένταση γεγονός το οποίο έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα την ώρα που προχωρούσε προς την κορύφωσή του. Η έλλειψη εμπειριών για τέτοιες καταστάσεις παρά τις γνωστές πανδημίες παρελθόντων ετών δημιούργησαν αρχικά προβλήματα στην οργάνωση δομών υγείας παγκοσμίως και στην Ελλάδα. Ωστόσο, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ήμασταν από τα κράτη με τους μικρότερους συντελεστές επιπτώσεων στη δημόσια υγεία σε σχέση με οργανωμένα ευρωπαϊκά κράτη. Τα προβλήματα που προέκυψαν στη συνέχεια με τις αυξημένες ανάγκες σε μονάδες εντατικής θεραπείας και θαλάμους covid ήταν ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα το οποίο θεωρώ ότι ικανοποιητικά αντιμετωπίστηκε από το Υπουργείο. Τα πιθανά προβλήματα και οι παλινωδίες που αφορούσαν τις οδηγίες για τη συμπεριφορά των πολιτών και οι οποίες γινόταν με υπόδειξη της επιστημονικής επιτροπής θεωρώ ότι ήταν κάτι αναμενόμενο με δεδομένη την πολυφωνία των γιατρών σε ιατρικά θέματα. Θεωρώ, ωστόσο, ότι υπήρξε μία υψηλού επιπέδου ενημέρωση των πολιτών προς αποφυγή καταστάσεων πανικού. Σε σχέση με τους εμβολιασμούς, θεωρώ ότι εξελίσσονται σε ικανοποιητικό όχι όμως αναμενόμενο ρυθμό κάτι για το οποίο ευθυνόμαστε οι πολίτες που παρασυρόμαστε από παραπληροφόρηση με άγνωστα κίνητρα.

«Εκτελέσαμε έργα οδοποιίας και έργα αποχέτευσης, ύδρευσης, ενώ εκτελούνται και άλλα έργα από ίδιους πόρους»

– Ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω και στην λειτουργία των δήμων. Ικανοποιημένος από την Συνεργασία των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Συμβούλιο;
– Παρά τα όσα ήδη ανέφερα για την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου θεωρώ ότι υπήρχε πάρα πολύ καλή συνεργασία των μελών του, κάτι που θεωρώ ότι δεν είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των παρατάξεων αλλά του κοινού στόχου όλων των δημοτικών συμβούλων προκειμένου να προωθηθούν θέματα του Δήμου. Ακόμα και ομάδα δημοτικών συμβούλων που δηλώνει αυτάρεσκα αντιπολίτευση θεωρώ ότι με την στάση τους συνεργάστηκαν στα πλαίσια της προσπάθειας τους να διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους δημιουργώντας έτσι προβλήματα, όχι ανυπέρβλητα, στη λειτουργία του συμβουλίου.

– Νέος εκλογικός νόμος στην Αυτοδιοίκηση. Απλή αναλογική τέλος. Ποια η άποψή σας για τις αλλαγές που προωθούνται;
– Τις απόψεις μου για τον νέο εκλογικό νόμο τις κατέθεσα σε τηλεδιάσκεψη της ΠΕΔ της οποίας μέλος της Διοίκησης είμαι και σαφώς είναι θέσεις υπέρ της απλής αναλογικής. Όταν ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις για την κυβερνησιμότητα των Δήμων που μετέτρεπαν τη διοίκησή τους σε δημαρχοκεντρική μεταφέροντας το κέντρο απόφασης στην Οικονομική Επιτροπή όπου πλειοψηφεί η παράταξη του Δημάρχου αφαιρώντας αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο, είχα δηλώσει ότι δεν ήταν αναγκαίες με το επιχείρημα ότι ο Δήμαρχος θα πρέπει να έχει ικανότητα σύνθεσης διαφορετικών απόψεων προκειμένου να είναι πετυχημένος στη θητεία του.

– Κάνοντας έναν απολογισμό είστε ικανοποιημένος από τις δράσεις και πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής;
– Θεωρώ ότι στο μέτρο του δυνατού με τις υπάρχουσες συνθήκες λόγω της πανδημίας, αναπτύξαμε ικανοποιητικές δράσεις και πρωτοβουλίες σε επίπεδο οικονομικό διοικητικό και έργων. Το ικανοποιητικό αποτέλεσμα οφείλεται στην υπευθυνότητα των εργαζομένων (εργατών και υπαλλήλων) και στην πολύ καλή σχέση των αιρετών της διοίκησης. Η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας βάσει του ισολογισμού που κατατίθεται για ψήφιση και των παραμέτρων τις οποίες αναλύει όπως η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που βρήκαμε και του χρόνου πληρωμής των νέων υποχρεώσεων που δημιουργούνται, όπως και τα αποθεματικά του Δήμου αποδεικνύουν ότι έγινε μια πολύ συστηματική δουλειά προκειμένου ο Δήμος μας να βγει από την οικονομική ανυποληψία στην οποία ήταν κατά την ανάληψη των καθηκόντων μας. Σε επίπεδο διοικητικό, συντάχθηκε ένας καινούριος οργανισμός στον οποίο για πρώτη φορά υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών ώστε για πρώτη φορά να οργανωθούν αποτελεσματικά κάτω από ενιαίο προγραμματισμό δομές που θα εξυπηρετούν τον δημότη. Επίσης, μέσω του οργανισμού φιλοδοξούμε να καλύψουμε ανάγκες στελέχωσης του Δήμου μας σε όλες τις Διευθύνσεις όπου υπάρχει σοβαρή έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Σημαντικό θεωρώ το γεγονός ότι έχει μπει σε λειτουργία ο πενταψήφιος αριθμός 15245 εξυπηρέτησης των δημοτών. Στο περιβάλλον έγιναν παρεμβάσεις κυρίως σε υλικοτεχνική υποδομή για τις ανάγκες της διεύθυνσης και ήδη εντός της εβδομάδας θα παραλάβουμε νέο ανυψωτικό προκειμένου να καλύψουμε σοβαρές ανάγκες των δημοτών μας σε φωτισμό και αναμένουμε δύο απορριμματοφόρα έως το καλοκαίρι, που θα βελτιώσουν την εικόνα στους δρόμους. Το ένα απορριμματοφόρο (όπου έχει δυνατότητα έκπλυσης των κάδων) όπως και ένα πολυμηχάνημα τύπου unimac είναι αποτέλεσμα των διεκδικήσεών μας από τον ΤΑΠ ο οποίος είχε ολοκληρώσει το έργο πριν αναλάβουμε τα καθήκοντα μας. Πολύ σημαντική προσπάθεια γίνεται από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Προγραμματισμού ώστε να πετύχουμε χρηματοδοτήσεις για ση¬μαντικά έργα στον Δήμο μας. Αναφορά πρέπει να κάνουμε και στις σημαντικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης. Σημαντική είναι η δράση του Νομικού προσώπου με αξιοσημείωτη κατά την άποψή μου παρουσία στην εκπαιδευτική διαχείριση της περιόδου του covid στους παιδικούς σταθμούς. Επίσης, σημαντικός ήταν ο προγραμματισμός της ΔΗΚΕΔΗΔ για κάλυψη αναγκών πολιτισμού οι οποίες περιμένουμε να πραγματοποιηθούν με την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Η συνεργασία τόσο του Νομικού Προσώπου όσο και της ΔΗΚΕΔΗΔ με την διοίκηση του Δήμου κρίνεται ικανοποιητική. Ιδιαίτερα ικανοποιητική είναι η συνεργασία μας με τις σχολικές επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίες μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τις μαθητικές κοινότητες και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων αντιμετωπίζουν όλα τα προβλήματα που εμφανίζονται και δίνουν λύση σε χρόνια προβλήματα των σχολικών μονάδων.

«Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής στις εκλογές της Τ.Α.»

– Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το περιμένει όλη η Αυτοδιοίκηση. Έχετε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις;
– Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, το Τμήμα Προγραμματισμού και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος σε συνεργασία και με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου εκπόνησαν μελέτες που αντιστοιχούν σε έργα ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά το ποσό των 25.000.000,00 ευρώ με στόχο να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Με την πρόσφατη τροποποίηση του προγράμματος με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε, ο Δήμος μας ανήκει στην κατηγορία των δήμων που θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 12.000.000,00 ευρώ. Δίνεται η δυνατότητα στους δήμους που είναι προετοιμασμένοι να εντάξουν έργα σε τρεις συγκεκριμένους τομείς, ο προϋπολογισμός των οποίων δε συμπεριλαμβάνεται στο εγκεκριμένο για τον Δήμο πλαφόν. Εμείς έχουμε προετοιμαστεί και θα αξιοποιήσουμε και αυτήν τη δυνατότητα. Αυτές οι χρηματοδοτήσεις αφορούν το αποχετευτικό δίκτυο της επέκτασης του Δοξάτου, τον προσεισμικό έλεγχο των κτηρίων και την αξιοποίηση του κτηρίου των Πηγών με την ανάπτυξη εφαρμογών και σκηνογραφικών παραστάσεων που θα αφορούν τη ζωή του Αποστόλου Παύλου.
Έχουμε ήδη καταθέσει αγροτική οδοποιία, ένα έργο προϋπολογισμού 6.126.000,00 ευρώ και το έργο για την δημιουργία του θεματικού πάρκου στα βήματα του Αποστόλου Παύλου προϋπολογισμού περίπου 480.000,00 ευρώ.
Τα έργα που προετοιμάσαμε αποτελούν προτεραιότητές μας και αφορούν τον εκσυγχρονισμό της παρεχόμενης υπηρεσίας ύδρευσης (δίκτυα, παροχόμετρα, τηλεμετρία, εκσυγχρονισμό αντλιοστασίων), την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταικού πάρκου, το Γυμνάσιο Λύκειο Καλαμπακίου, την Αγροτική Οδοποιία, τη διαμόρφωση αύλειων χώρων σχολείων και τις παρεμβάσεις για την επίλυση προβλημάτων των σχολικών κτηρίων, την ηλεκτροκίνηση, την ανάπτυξη δικτύου βιοαποβλήτων, γωνιών ανακύκλωσης και προμήθεια απορριμματοφόρου και άλλων οχημάτων για τη διαχείριση των αποβλήτων, τις έξυπνες εφαρμογές για την καλύτερη οργάνωση του Δήμου και την εξυπηρέτηση των δη¬μοτών, εφαρμογές που θα συμβάλλουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των ηλικιωμένων και την πράξη που αφορά την εκπόνηση μελετών.
Σε κάποιες από τις μελέτες αυτές τροποποιήσαμε ήδη τον προϋπολογισμό μειώνοντας τον, ενώ αναζητούμε χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε κάποια από τα έργα να χρηματοδοτηθούν από άλλη πηγή. Θεωρώ ότι μετά από την επίσκεψη μας στην Αθήνα θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα προχωρήσουμε στην κατάθεση των προτάσεων μας.

– Και με τις άλλες παρεμβάσεις. Τι περιλαμβάνει το Τεχνικό πρόγραμμα;
– Όσον αφορά το τεχνικό μας πρόγραμμα το οποίο συντάσσει και εισηγείται η Τεχνική Υπηρεσία σεβόμενη τις προτάσεις των τοπικών συμβουλίων περιλαμβάνει κυρίως έργα οδοποιίας αλλά και αναπλάσεις, επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού, παρεμβάσεις στην ύδρευση και την αποχέτευση, σε δημοτικά κτήρια, δημιουργία παιδικών χαρών.
Εκτελέσαμε έργα οδοποιίας και έργα αποχέτευσης, ύδρευσης, ενώ εκτελούνται και άλλα έργα από ίδιους πόρους αλλά και έργα που έχουμε πετύχει την χρημα¬τοδότησή τους από άλλους πόρους όπως αντιπλημμυρικά, ανακαίνιση κτηρίων, αναπλάσεις κ.α.
Ενδεικτικά θα αναφέρω
Έργα που υλοποιούνται σήμερα όπως το αντιπλημμυρικό έργο προϋπολογισμού 485.000,00 ευρώ, η ανακαίνιση του Κοινοτικού Καταστήματος του Νεροφράκτη, η ανάπλαση ενός όμορφου χώρου δίπλα στο γήπεδο του Καλαμώνα, τη δημιουργία βρεφικού σταθμού στα Κύργια, το έργο για την κατασκευή τεχνικών γεφυρών στα Κύργια, τη Φτελιά και τον Άγιο Αθανάσιο κ.α.
Έργα που ολοκληρώθηκαν όπως τα δύο έργα οδοποιίας προϋπολογισμού 270.000,00 ευρώ, η κατασκευή παιδικών χαρών, τις παιδικές χαρές στις αυλές του 1ου και 2ου νηπιαγωγείου Καλαμπακίου, την εγκατάσταση ασανσέρ στο κτίριο Κοινωνικών Υπηρεσιών στο Καλαμπάκι, το έργο ηλεκτροφωτισμού στα Κύργια, στο Καλαμπάκι, στο Δοξάτο και στον Άγιο για να φωτιστούν οι κεντρικοί δρόμοι των χωριών, το έργο της Αντιπλημμυρικής Θωράκισης της Αγίας Παρασκευής, αλλά και ο ηλεκτροφωτισμός του δρόμου προς τα νεκροταφεία του χωριού, την προ¬μήθεια και τοποθέτηση στεγάστρου στη Φτελιά για τους μαθητές που περιμένουν το λεωφορείο, την εγκατάσταση νέων μπασκετών και της διαγράμμισης του γη¬πέδου στο 1ο Δημοτικό του Καλαμπακίου, την εγκατάσταση χλοοτάπητα και αυτόμα¬του ποτίσματος στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου των Κυργίων κ.α.
Έργα που θα ξεκινήσουν σύντομα όπως η επισκευή – συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου μας που αφορά τα τέσσερα μεγάλα γήπεδα των Κυργίων, του Δοξάτου, του Καλαμπακίου και του Αγίου Αθανασίου, προϋπολογισμού ύψους 744.000,00 ευρώ, την κατασκευή πολυγηπέδου στον αύλειο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμπακίου, οι ενεργειακές αναβαθμίσεις εννέα κτηρίων του Δήμου μας .
Έργα που δρομολογούνται όπως το κτήριο κοινωνικών υπηρεσιών στο Καλαμπάκι, η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης των Κυργίων, το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Αγίου Αθανασίου, η ανακαίνιση των αντλιοστασίων, οι αναπλάσεις σε Φτελιά και Άγιο Αθανάσιο, το πάρκο του Δοξάτου.

«Η πανδημία την οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν ένα πρωτόγνωρο σε ένταση γεγονός»

– Με το έργο του Γυμνασίου – Λυκείου Καλαμπακίου πότε θα έχουμε κάποια θετική εξέλιξη;
– Από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως προτεραιότητά μας την επίλυση του προβλήματος. Κάναμε μία συντονισμένη προσπάθεια και πετύχαμε σήμερα να έχουμε την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για το κτηριολογικό πρόγραμμα της σχολικής μονάδας και το πιο σημαντικό, εκπονήσαμε τις απαραίτητες μελέτες σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να αναζητούμε σήμερα χρηματοδότηση του έργου. Η επιλογή μας να εκπονηθούν οι μελέτες από την υπηρεσία είχε σαν αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου που θα απαιτούσαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την εκπόνηση των μελετών από εξωτερικούς μελετητές. Προχωράμε στη δημιουργία ενός νέου κτηριακού συγκροτήματος.

– Ο Βιολογικός Καθαρισμός επίσης κυρίαρχο θέμα επί πολλά χρόνια. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο;
– Το έργο του βιολογικού καθαρισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και φαίνεται ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα δώσει λύση στα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων. Βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά ότι η λειτουργία θα προκαλέσει αύξηση των δημοτικών τελών.

– Πολλές αντιδράσεις τοπικά για τον αποκλεισμό της Δράμας από την χάραξη της νέας Σιδηροδρομικής γραμμής. Ποια είναι η άποψή σας;
– Δε θέλω να εκφράσω άποψη για το συγκεκριμένο θέμα γιατί δεν έχω σφαιρική αντίληψη για το τι πρόκειται να γίνει και τι θα γίνει με την ήδη υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή. Θεωρώ ότι είναι έργο που θα πάρει δεκαετίες να ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου τεχνοκράτες και πολιτικοί θα πρέπει να μας ενημερώσουν ολοκληρωμένα ώστε να έχουμε μια τεκμηριωμένη άποψη.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Σας ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα που μου δώσατε για να επικοινωνήσω με τους δημότες. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να παρακαλέσω να βρίσκονται αρωγοί στην προσπάθεια του Δήμου και να αποφεύγουν ενέργειες όπως η δημιουργία παράνομων χωματερών και ανεξέλεγκτης διαχείρισης ειδικά συσκευασιών φυτοφαρμάκων που αυτήν την περίοδο μπορεί να αποτελέσουν δημόσιο κίνδυνο παρά τις προσπάθειες του Δήμου για την αποκομιδή τους και τη διαχείρισής τους μέσω σύμβασης με διαπιστευμένη εταιρεία. Να έχετε ένα καλό καλοκαίρι και να σκεφτόμαστε ότι η κοινωνική συνοχή και η υπεύθυνη στάση των δημοτών είναι η αρχή και το τέλος για έναν αξιόλογο δήμο.
Να είστε χαρούμενοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ten − δύο =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας