5.9 C
Drama
Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΘεόδωρος Αθανασιάδης

Θεόδωρος Αθανασιάδης

«Ο δήμος Προσοτσάνης δουλεύει και παράγει έργο»

Δήμαρχος Προσοτσάνης

«Ο Δήμος Προσοτσάνης βρίσκεται κοντά στον πολίτη λύνοντας προβλήματα της καθημερινότητας και παρέχοντας υπηρεσίες που τον διευκολύνουν. Την ίδια στιγμή ο προγραμματισμός που είχαμε κάνει και έχοντας υπόψη ότι υπάρχουν προγράμματα τα οποία «τρέχουν» υλοποιήσαμε, υλοποιούμε καθώς και συνεχίζουμε ακόμη και προγράμματα παρελθόντων ετών», δηλώνει ο Θόδωρος Αθανασιάδης Δήμαρχος Προσοτσάνης και Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) ΑΜΘ.
Υπογραμμίζει ότι η δημοτική αρχή Προσοτσάνης παράγει έργο αλλά δεν θα υποστείλει την σημαία των διεκδικήσεων και υλοποίησης έργων για το καλό και την ευημερία της περιοχής.
Θεωρεί ότι με την αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι ευκολότερη η διοίκηση.
Τέλος αναφέρεται αναλυτικά σε δράσεις, πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής, στα έργα που είναι σε εξέλιξη αλλά και στα μεγάλα έργα που έχουν προταθεί στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης.

– Επιστροφή στην κανονικότητα κύριε Δήμαρχε μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο. Πώς βιώνει η περιοχή Προσοτσάνης αυτήν την κατάσταση;
– Πράγματι, μετά από ενάμιση ίσως και παραπάνω χρόνο βρισκόμαστε στον προθάλαμο μιας καινούριας περιόδου. Ίσως πρόκειται για αυτήν την περίοδο, η οποία θα μας απομακρύνει από αυτή την μεγάλη πανδημία που έχει «φρενάρει» τα πάντα στον πλανήτη Γη. Είναι αλήθεια πως και η περιοχή της Προσοτσάνης, ήταν από τις περιοχές που δέχτηκαν μία μεγάλη πίεση λόγω της πανδημίας, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα που αυτή συνεπάγεται. Φυσικά, είχαμε και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Όμως σε κάθε περίπτωση μέσα από αυτή την πραγματικότητα βγάλαμε και χρήσιμα συμπεράσματα και νομίζω ότι από την όλη κατάσταση βγαίνουμε σοφότεροι σε ένα ενδεχόμενο επόμενο κύμα αυτής της πανδημίας.

«Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία των διεκδικήσεων και υλοποιήσεων έργων για το καλό και την ευημερία της περιοχής»

– Ικανοποιημένος από την λειτουργία του Κέντρου Υγείας όλο αυτό το διάστημα; Πώς εξελίσσονται οι εμβολιασμοί;
– Στην περιοχή μας βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης και θεωρώ ότι από την πρώτη στιγμή, έχοντας μια πολύ αξιόλογη διεύθυνση και υποδιεύθυνση, με ένα πολύ έμπειρο προσωπικό, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ήταν το πρώτο κέντρο το οποίο λειτούργησε φτιάχνοντας το δικό του χώρο με σκοπό να αναχαιτιστεί η διασπορά και οι επιπτώσεις αυτής. Συνεπώς, αξίζουν τα εύσημα σε όλο το προσωπικό που έως και σήμερα, μέσα από τη διαδικασία του εμβολιασμού, προσφέρει ό,τι καλύτερο σε επίπεδο Νομού Δράμας καθώς και Περιφέρειας. Με απλά λόγια πρόκειται για ένα από τα καλύτερα Κέντρα Υγείας και θα ήθελα για μία ακόμη φορά να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στους εργαζομένους που το απαρτίζουν.

– Ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω και στην λειτουργία των δήμων. Ικανοποιημένος από την Συνεργασία των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Συμβούλιο;
– Πράγματι, από τον Σεπτέμβριο του 2019 από τη στιγμή που αναλάβαμε στα χέρια μας τα ινία αυτού του τόπου, μέσα σε λίγους μήνες βρεθήκαμε μπροστά στα καινούρια δεδομένα. Δηλαδή, ενώ θα έπρεπε να έχουμε «απογειώσει» πραγματικά την λειτουργία των δήμων με ιδιαίτερο προγραμματισμό ήρθαμε αντιμέτωποι με μία πανδημία η οποία ανέστειλε τις λειτουργίες και την ευελιξία των δήμων. Έτσι, μπήκαμε κάτω από ειδικό καθεστώς όσον αφορά στην λειτουργία, την συμμετοχή των υπαλλήλων, την συμμετοχή των δημοτών, με ραντεβού, με άδειες ειδικού σκοπού, με τηλεργασία. Πράγματα που δεν τα φανταζόμασταν ούτε στο χειρότερό μας όνειρο. Όμως, μετά από 1.5 χρόνο της πανδημίας και των εξελίξεων μπορούμε να πούμε ότι η λειτουργία του Δήμου Προσοτσάνης, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, ήταν ικανοποιητική λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις δυσκολίες που ταλανίζουν τη χώρα. Σχετικά με τη συνεργασία των παρατάξεων, θεωρώ ότι ήταν εποικοδομητική με κοινό στόχο την πρόοδο και εξέλιξη του Δήμου μας. Επίσης, είμαι ευχαριστημένος με την σοβαρότητα που επέδειξαν όλες οι παρατάξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

– Νέος εκλογικός νόμος στην Αυτοδιοίκηση. Απλή αναλογική τέλος. Ποια η άποψή σας για τις αλλαγές που προωθούνται;
– Όντως υπάρχει νέος εκλογικός νόμος στην αυτοδιοίκηση. Στις προηγούμενες εκλογές δοκιμάσαμε την απλή αναλογική όπου με αυτό το σύστημα ο δικός μας συνδυασμός από την πρώτη Κυριακή επικράτησε και έχει και την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Μετά από τόσο διάστημα θα καταθέσω αυτά που βιώσαμε εμείς αλλά και αυτά που βίωσαν άλλοι δήμοι, γνωρίζοντάς τα μέσα από την ιδιότητα μου ως γενικού γραμματέα της ΠΕΔ ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στον δήμο τον οποίο έχω την τιμή να εκπροσωπώ η απλή αναλογική δεν επέφερε ιδιαίτερα προβλήματα δεδομένου ότι η παράταξή μας αποτελεί την πλειοψηφία.
Παρόλα αυτά με το προηγούμενο σύστημα θα είχαμε τουλάχιστον άλλους τρεις, ίσως και παραπάνω, δημοτικούς συμβούλους. Συνεπώς, θα ήμασταν ακόμη πιο ευέλικτοι. Όμως ζώντας την πραγματικότητα στην ΠΕΔ, υπάρχουν δήμοι οι οποίοι τελικά δεν μπορούν να διοικηθούν με την απλή αναλογική. Ίσως γιατί δεν υπάρχει η ωριμότητα ή αν θέλετε οι εξετάσεις που έδωσαν όλο αυτό το διάστημα αποδεικνύει ότι είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει η λογική των συναινέσεων και δυστυχώς υπάρχει η ακυβερνησία σε πάρα πολλούς δήμους παρότι η σημερινή κυβέρνηση έχει θεσπίσει κάποια πράγματα που έδωσαν το δικαίωμα στις δημοτικές αρχές να ξεπεράσουν κάποια πράγματα μέσα από τη ενισχυμένη τακτική στις οικονομικές επιτροπές. Παρόλα αυτά βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των δήμων δεν διοικείται καθώς υπάρχει μία στασιμότητα και δεν βγαίνει ο προγραμματισμός της εκάστοτε δημοτικής αρχής για τον οποίο εκλέχτηκαν. Πιστεύω ότι με την ενισχυμένη αναλογική είναι ευκολότερη η διοίκηση και όπως όλοι γνωρίζουμε στην τετραετία όλοι κρινόμαστε και στο τέλος αυτής ο λαός κρίνει αν θα ανανεωθεί η θητεία μας.

«Η περιοχή της Προσοτσάνης, ήταν από τις περιοχές που δέχτηκαν μία μεγάλη πίεση λόγω της πανδημίας»

– Κάνοντας έναν απολογισμό είστε ικανοποιημένος από τις δράσεις και πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής;
– Σαφώς και είμαστε ικανοποιημένοι, καθώς παράλληλα είχαμε να αντιμετωπίσουμε και την πανδημία. Ο δήμος με αυτή την πραγματικότητα λειτουργεί με μειωμένη ταχύτητα λόγω υπαλλήλων, λόγω κατάστασης, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν. Παρόλα αυτά ο δήμος δουλεύει και παράγει έργο. Βρίσκεται κοντά στον πολίτη λύνοντας προβλήματα της καθημερινότητας και παρέχοντας υπηρεσίες που τον διευκολύνουν.
Την ίδια στιγμή ο προγραμματισμός που είχαμε κάνει και έχοντας υπόψη ότι υπάρχουν προγράμματα τα οποία «τρέχουν» υλοποιήσαμε, υλοποιούμε καθώς και συνεχίζουμε ακόμη και προγράμματα παρελθόντων ετών. Συνεπώς, σήμερα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι με την παρουσία μας, και φυσικά αυτό δεν μας εφησυχάζει, δεδομένου ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε πιο απελευθερωμένη κατάσταση θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο το πρόγραμμά μας.

– Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» κυρίαρχο για την Αυτοδιοίκηση. Έχετε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις;
– Πράγματι η σημερινή κυβέρνηση έφερε στην επιφάνεια το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ένα πρόγραμμα στο οποίο η κάθε δημοτική αρχή έχει στρέψει τη προσοχή της για να υλοποιήσει και να δώσει λύσεις σε προβλήματα τα οποία ταλαιπωρούσαν τους δήμους και τους δημότες τους.
Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσω ότι η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει το εξής σωστό, δηλαδή έχει βάλει ένα «πλαφόν» στον «Αντώνη Τρίτση» γιατί σαν πρώτη φάση όποιος μπορούσε και είχε την ικανότητα να εντάξει λόγω της ετοιμότητας τεχνικής του υπηρεσίας ή αν θέλετε λόγω ετοιμότητας των προγραμμάτων του, να εντάξει προγράμματα πολλών εκατομμυρίων. Με τη θέσπιση του πλαφόν που αντιστοιχεί σε κάθε δήμο ανάλογα με τον πληθυσμό του δίνεται το ανώτερο ποσό χρημάτων που μπορεί να απορροφηθεί από τον «Αντώνη Τρίτση». Στον δήμο μας έχει θεσπιστεί το ανώτατο όριο των δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ και για αυτά τα χρήματα έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και έχουν ενταχθεί έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, άλλα τα οποία έχουμε δημοπρατήσει, δημοπρατούμε και θα δημοπρατήσουμε μελλοντικά. Μέσα στον μήνα Μάιο θα έχουμε μεγάλες δημοπρασίες και θα δώσουμε λύσεις σε προβλήματα χρόνια τα οποία δυσκολεύουν την καθημερινότητα των δημοτών.

«Πιστεύω ότι με την ενισχυμένη αναλογική είναι ευκολότερη η διοίκηση»

– Και με τις άλλες παρεμβάσεις. Τι περιλαμβάνει το Τεχνικό πρόγραμμα;
– Βεβαίως, κάποιες από αυτές τις προτάσεις ήδη υλοποιούνται. Είναι προτάσεις που αφορούν τις υδρεύσεις, την αγροτική οδοποιία, την πεδινή περιοχή, τον ορεινό όγκο, προτάσεις που έχουν σχέση με τον αθλητισμό, με τα κτίρια και τις υποδομές. Το τεχνικό πρόγραμμα το οποίο ψηφίστηκε μέσα στο 2020 και το οποίο ήδη περιλαμβάνει την ΣΑΤΑ του, δηλαδή χρήματα τα οποία είναι θεσμοθετημένα και αξιοποιούνται σε κάθε κοινότητα. Είναι χρήματα που δημοπρατήθηκαν και έργα που μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν υλοποιηθεί, γιατί σκοπός και στόχος μας είναι έργα που έχουν να κάνουν με τη ΣΑΤΑ να υλοποιηθούν μέχρι τον Αύγουστο . Το λέω αυτό γιατί τα συγκεκριμένα έργα είναι παρεμβάσεις τις οποίες πρέπει να τις κάνουμε το ταχύτερο δυνατό και αφορούν το τεχνικό πρόγραμμα του 2021.Δηλαδή στόχος είναι να απελευθερωθεί το τεχνικό προσωπικό ώστε να ενασχοληθεί με τα μεγάλα έργα της ύδρευσης των χωριών Καλλιθέας, Καλής Βρύσης, Κοκκινογείων, Μικρόπολης και το μεγάλο έργο που ήδη εκτελείται από χρηματοδότηση της περιφέρειας, που εντάχθηκε πριν μερικούς μήνες, και είναι η ύδρευση της κοινότητας Προσοτσάνης καθώς και το Βιοτεχνικό Πάρκο της Προσοτσάνης. Επίσης, έχουμε βάλει 300.000 ευρώ στο ΒΙΠΑ Προσοτσάνης από ιδίους πόρους υλοποιώντας έργα που σχετίζονται με την προσβασιμότητα στην Βόρεια περιοχή της ΒΙΠΑ, με την κατασκευή δρόμων για να στηρίξουμε τις βιοτεχνίες που έχουν εγκατασταθεί εκεί.
Την ίδια στιγμή με αυτό το μεγάλο έργο της ύδρευσης στην Προσοτσάνης θα ανεξαρτητοποιήσουμε τον ΒΙΠΑ Προσοτσάνης και συνεπώς θα έχει άφθονο νερό στην διάθεσή του, λύνοντας έτσι το χρόνιο πρόβλημα του νερού στην περιοχή ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ακόμα, θα φωταγωγήσουμε την ΒΙΠΑ Προσοτσάνης, για να στηρίξουμε τις βιοτεχνίες αυτές οι οποίες έχουν προσωπικό που δουλεύει με βάρδιες και τις βραδινές ώρες υπάρχει πρόβλημα λόγω της έλλειψης φωτισμού. Όσον αφορά στα μεγάλα έργα που προαναφέραμε, σε αυτά εντάσσεται και η κατασκευή δρόμου από Πύργους προς Φαλακρό, μήκους περίπου σαν πρώτη φάση 3χλμ. με μία δημοπρασία της τάξης των 300.000 ευρώ. Από ότι καταλαβαίνεται αυτό θα βοηθήσει στην εξέλιξη των Πύργων και εν γένει του Δήμου μας. Όπως επίσης και οι δρόμοι Προσοτσάνης-Σιταγρών και Σιταγρών – Φωτολίβους πιστεύουμε ότι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα είναι στη διάθεση του κόσμου. Επίσης ένα ακόμη μεγάλο έργο το οποίο δημοπρατείται στις 5 Μαΐου αφορά την αγροτική οδοποιία και είναι της τάξεως των 2.200.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουμε τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, η οποία στηρίζεται στο ΒΙΠΑ και στο γεωργοκτηνοτροφικό κομμάτι. Επιπλέον, θα υλοποιήσουμε έργα σχετικά με την αναβάθμιση του σπηλαίου Μααρά, με το παλαιοντολογικό μουσείο, με την αγορά του τρένο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες αυτής της περιοχής αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν.

– Πρόσφατα είχαμε τις ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό για χρηματοδότηση του δρόμου Δράμας- Αμφίπολης, μέσω ΣΔΙΤ. Παραβρεθήκατε στην εκδήλωση. Αισιοδοξείτε ότι θα έχουμε αίσιο τέλος για την εμβληματική διεκδίκηση της Δράμας;
– Πράγματι, βρέθηκα στην συγκεκριμένη εκδήλωση όπου ήμασταν προσκεκλημένοι λίγα άτομα λόγω της πανδημίας. Παρουσία του Πρωθυπουργού έγινε η επίσημη εξαγγελία της χρηματοδότησης του δρόμου Δράμας-Αμφίπολης μέσω ΣΔΙΤ και μάλιστα υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και μέσα σε μία τριετία θα αποδοθεί το έργο αυτό στον κόσμο. Στο συγκεκριμένο έργο με τη χρηματοδότηση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι ένας τρόπος για να μπορέσει κάποιος να υλοποιήσει με γρήγορο τρόπο έργα μεγάλης σημασίας. Είμαι βέβαιος ότι σε αυτό το χρονοδιάγραμμα θα παραδοθεί το έργο και θα λυθεί αυτό που χρόνια τώρα περίμενε ο νομός μας. Επίσης, πρέπει να ξέρουμε ότι πλέον σήμερα έχουμε άρση του βέτο από τους δήμους που εμπλέκονταν στη χάραξη του νέου δρόμου Δράμας-Αμφίπολης.

– Πολλές αντιδράσεις τοπικά για τον αποκλεισμό της Δράμας από την χάραξη της νέας Σιδηροδρομικής γραμμής. Ποια είναι η άποψή σας;
– Σε μια καινούρια χάραξη οι μελετητές προσπαθούν να χαράξουν την πιο γρήγορη από πλευράς χρόνου διαδρομή αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να βρεθεί τρόπος διασύνδεσης της Δράμας με την καινούρια χάραξη. Τρόποι υπάρχουν, η επιστήμη δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και φυσικά χρειάζεται και πολιτική βούληση.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε.
– Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε αρχές και αξίες και δεν θα υποστείλουμε τη σημαία των διεκδικήσεων και υλοποιήσεων έργων για το καλό και την ευημερία της περιοχής στην οποία εκλεχτήκαμε με την θέληση του λαού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 − 2 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας