Τεχνικός και Διοικητικός Διευθυντής «Bianco Monte Δράμα 1986»
Τεχνικός Σύμβουλος Ο.Χ.Ε.
Το όνομα του Θεόδωρου Τογανίδη στη Δράμα είναι συνυφασμένο με το Handball περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες. Έπαιξε χάντμπολ, το δίδάξε, προπόνησε αθλητές…
«Το άθλημα στην πόλη δεν καθιερώθηκε με στρωμένα ροδοπέταλα αλλά με αντίξοες συνθήκες και σκληρή δουλειά από πολλούς» δηλώνει και θυμάται με περηφάνια και νοσταλγία το 1986 όπου ως προπονητής του Γ.Σ. Δράμας κατέκτησε την πρώτη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Εφήβων, τον πρώτο τίτλο ομαδικού αθλήματος στην αθλητική ιστορία της Δράμας.
Βασικός στόχος του είναι η διάπλαση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας των αθλητών και κατά δεύτερο λόγο η αγωνιστική τους παρουσία. Ελπίζει να τα έχει καταφέρει με τους 290 αθλητές με τους οποίους συνεργάστηκε.
Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Βασίλης Κοβλακάς
– Πείτε μας λίγα λόγια για το αθλητικό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσατε.
– Ξεκίνησα από το ΤΕΦΑΑ Αθηνών τα δύο πρώτα έτη σπουδών και αποφοίτησα από το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης όπου πήρα την ειδικότητα του Handball. Ήμουν αθλητής του Γ.Σ. Δράμας από 1979 έως το 1984. Διετέλεσα προπονητής στον Bianco Monte Δράμα 1986 -τον οποίο ίδρυσα το 2003-, στον Γ.Σ. Δράμας, στον Α.Ο. Δράμας, στην Ολυμπιακή Ακαδημία (ιδρυτής), στην Δόξα Δράμας, στην Δόξα Σιταγρών, στον Δημοκρίτειο Κομοτηνής (Ιδρυτικό στέλεχος), επίσης για 16 χρόνια στα Κλιμάκια Εθνικών Ομάδων, Συνεργάτης Προπονητής στην Εθνική Νέων, ενώ δίδαξα την Χειροσφαίριση στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής για 20 χρόνια.
Τα τελευταία έξι χρόνια είμαι Τεχνικός Σύμβουλος και Σύμβουλος Επιμόρφωσης – Ανάπτυξης στην Ο.Χ.Ε.. Είμαι συγγραφέας του βιβλίου «Η Διδασκαλία της Χειροσφαίρισης» που ελπίζω ότι βοηθάει τους φοιτητές και τους νέους προπονητές.
– Είστε γυμναστής, γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το άθλημα της χειροσφαίρισης;
– Ο προπονητής που ξεκίνησε το Handball στον Γ.Σ. Δράμας, ο Δημήτρης Σκούφας και οι συμπαίκτες μου που ήταν καταπληκτικοί χαρακτήρες και αθλητές καθώς και το ίδιο το παιχνίδι ήταν οι λόγοι που αγάπησα το Handball και με ώθησαν να ασχοληθώ με αυτό.
– Κύριε Τογανίδη το όνομά σας στη Δράμα είναι συνυφασμένο με το Handball περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες. Παίξατε χάντμπολ, το διδάξατε, προπονήσατε αθλητές. Πολύ μεγάλη πορεία.
– Είχα την χαρά στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου να είμαι με νέα παιδιά προσπαθώντας να τους δείξω τον δρόμο του Αθλητισμού και του Handball. 290 αθλητές συνεργάστηκαν μαζί μου και ελπίζω ότι βοηθήθηκαν πρώτα στην ζωή τους και μετά στα αθλητικά τους βήματα. Ο μεγάλος μου στόχος ήταν ο χαρακτήρας τους, η προσωπικότητά τους και κατά δεύτερο λόγο η αγωνιστική τους παρουσία. Νοιώθω περισσότερο γεμάτος από το κοινωνικό κομμάτι παρά από το αθλητικό.
«Οι Δραμινοί αγαπούν το handball και εμείς στην ομάδα το βιώνουμε κάθε μέρα, είναι βασικός συντελεστής της μεγάλης αυτής πορείας»
– Ο κόσμος της Δράμας είναι στενά συνδεδεμένος με το Handball. Που οφείλεται αυτός ο δεσμός αγάπης;
– Το Handball από τότε που εμφανίστηκε στην Ελλάδα ήρθε και στη Δράμα. Ο λόγος που πλέον θεωρούμαστε Πανελληνίως «Χαντμπολούπολη» είναι ότι είχαμε πάρα πολλές μεγάλες επιτυχίες των ομάδων μας και αναδείξαμε πολλούς μεγάλους αθλητές, βασικά μέλη των Εθνικών μας ομάδων, με ότι θετικά επακόλουθα είχαν στην ζωή τους.
Τα στελέχη στη Δράμα υπηρέτησαν και υπηρετούν Handball με αγάπη, με όραμα και πάθος. Το άθλημα στην πόλη δεν καθιερώθηκε με στρωμένα ροδοπέταλα αλλά με αντίξοες συνθήκες και σκληρή δουλειά από πολλούς. Στα παιχνίδια μας, από τα παλιά ακόμη χρόνια, είχαμε πάρα πολλούς θεατές με αποκορύφωμα τώρα ο Bianco Monte Δράμα 1986 να αγωνίζεται με μέσο όρο 900 θεατές. Δεν θα ξεχάσω στα ντέρμπυ τότε Γ.Σ. Δράμας – Α.Ο. Δράμας που γέμιζε το ΔΗΓΑ και άνοιγαν τα παράθυρα πίσω από τους πάγκους για τους θεατές που έμεναν έξω.
Οι Δραμινοί αγαπούν το handball και εμείς στην ομάδα το βιώνουμε κάθε μέρα, είναι βασικός συντελεστής της μεγάλης αυτής πορείας. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χωρίς τους επιχειρηματίες της πόλης που στέκονται δίπλα μας και τους φιλάθλους μας δεν θα φτάναμε σε Ευρωπαϊκή διάκριση και τους ευχαριστούμε.
– Τι είναι για εσάς το Handball;
– Το Handball, μετά την οικογένειά μου, είναι η υπόλοιπη μου ζωή. Είμαι ευτυχισμένος που η δουλειά μου δεν ήταν ποτέ δουλειά αλλά απόλαυση. Εκτός από τα παραπάνω δεν υπάρχει κάτι που να με ενδιαφέρει τόσο πολύ. Το σημαντικό είναι ότι όλη αυτή η πορεία είναι γεμάτη συναισθήματα… χαρές και λύπες. Σήμερα το να έχεις συναισθήματα είναι ευλογία και αυτά μου τα χαρίζει απλόχερα η οικογένειά μου και το Handball. Είμαι ευγνώμων.
«Κάθε μέρα με τα χαμόγελα και την αθλητική εξέλιξη των αθλητών μας δικαιώνεται η προσπάθειά μας»
– Είστε η ψυχή αλλά και ο ακρογωνιαίος λίθος του «Bianco Monte Δράμα 1986». Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του.
– Ο «Bianco Monte Δράμα 1986» ιδρύθηκε το 2003 και τα αποτελέσματά του είναι προϊόν προσπαθειών πολλών Δραμινών. Από το 2000 και μέχρι το 2003 υπήρξε ένα ανησυχητικό κενό στην λειτουργία ακαδημιών των τότε συλλόγων αφού το ενδιαφέρων είχε στραφεί μόνο στις ανδρικές ομάδες. Όλα έδειχναν ότι αν συνέχιζε αυτό σε λίγα χρόνια δεν θα είχαμε Δραμινούς αθλητές.
Το 2002 κάθε απόγευμα στην αυλή του 3ου Δημοτικού Σχολείου μάζευα παιδιά από όλη την πόλη και έκανα προπονήσεις. Όταν έβρεχε πηγαίναμε στις πιλοτές των απέναντι σπιτιών. Τα νέα παιδιά των δημοτικών σχολείων αγαπούσαν το παιχνίδι και αυτό το ξέρουν καλά οι καθηγητές φυσικής αγωγής που το διδάσκουν στα σχολεία τους. Τα παιδιά έγιναν 40, ήταν ποιοτικά, είχαν καλό χαρακτήρα από τις οικογένειές τους, αγάπησαν το handball και στην ουσία όλα έδειχναν την επιτακτική ανάγκη ίδρυσης ομάδας.
Το 2003 βρήκα ανθρώπους που αγαπούσαν το άθλημα, στήριξαν την προσπάθεια μου διοικητικά και έτσι ιδρύθηκε η ομάδα. Το όνομα «Δράμα» από την πόλη μας και το «1986» από την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Εφήβων στην Αθήνα με τον Γ.Σ. Δράμας του οποίου τότε ήμουν προπονητής. Ήταν ο πρώτος τίτλος ομαδικού αθλήματος στην αθλητική ιστορία της Δράμας. Στην συνέχεια ήρθαν Πανελλήνιες νίκες σε Παμπαίδες, Παίδες, Έφηβους. Τα παιδιά μας έπαιρναν το bonus για την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια. Πολλά έγιναν μέλη των Εθνικών μας ομάδων, ενώ τρία από αυτά πήραν μεταγραφή στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου της Γερμανίας, εκπληρώνοντας τα αθλητικά τους όνειρα αλλά και με μεγάλες οικονομικές απολαβές. Έπρεπε οι χαρισματικοί μας παίκτες να παίρνουν μεταγραφές αλλά και η ομάδα να κρατηθεί ψηλά και να ανεβαίνει κατηγορίες. Εδώ έπαιξε τον ρόλο της η παλιά φουρνιά του Δραμινού Handball, η οποία συσπειρώθηκε δίπλα μας και στην ουσία αυτοί με τα νέα παιδιά οδήγησαν την ομάδα στην Α1 Εθνική κατηγορία.
Εδώ πρέπει να σταθώ στον Σάββα Δεμερτζίδη που από το 2006 υπηρέτησε τον σύλλογο και ήταν ο προπονητής που ανέβασε την ομάδα στην Α1, με εμένα ως βοηθό του, αφού το 2014 σταμάτησα ως προπονητής του ανδρικού και η «Δράμα» έπρεπε να δημιουργήσει τους δικούς της προπονητές υψηλού επιπέδου μια και χρειαζόταν πολλοί. Εκτός από την οικογένειά μου, ο Σάββας με στήριξε με κάθε τρόπο στην πορεία μου στην ομάδα το κάνει μέχρι σήμερα και από καρδιάς τον ευχαριστώ.
Το σημαντικό στην ομάδα είναι ότι όποιος σταματά ως πρώτος προπονητής γίνεται βοηθός του επόμενου. Εγώ του Σάββα Δεμερτζίδη και αυτός του Σάκη Βαλαβάνη που τώρα οδηγεί περίφημα την ομάδα μας στην Handball Premier και στην Ευρώπη. Ο Σάκης είναι η ήρεμη δύναμη στο Σύλλογο και μας καθοδηγεί με απόλυτη επιτυχία.
Στην πορεία μας διετέλεσαν προπονητές ανάπτυξης και τους ευχαριστούμε για την προσφορά τους οι: Στέφανος Φεστερίδης, Ελευθεριάδης Στέφανος ενώ συνεχίζουν η Αγγελική Μαυροπούλου στα κορίτσια και ο Βασίλης Σαπουνίδης και Χρήστος Χαϊτίδης στα αγόρια. Ο Κώστα Τσελίδης ξεκίνησε το γυναικείο τμήμα στον σύλλογό μας και έφτασε να διεκδικήσει σε αγώνες μπαράζ στην Κοζάνη την άνοδό του στην Α1 Εθνική κατηγορία. Ο Κώστας υπηρετεί μέχρι σήμερα τον σύλλογό μας σε πολλά διαφορετικά τμήματα.
Όλοι οι προπονητές μας έχουν μεγάλη αγάπη για τα παιδιά.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε την τεράστια προσφορά των Γενικών Αρχηγών του Συλλόγου Κώστα Παγωνίδη και Νίκου Μεσσίνη οι οποίοι καθημερινά καταθέτουν την «ψυχή» τους και λύνουν προβλήματα.
«Το σημαντικό στην Bianco Monte Δράμα 1986 είναι ότι όποιος σταματά ως πρώτος προπονητής γίνεται βοηθός του επόμενου. Εγώ του Σάββα Δεμερτζίδη και αυτός του Σάκη Βαλαβάνη που τώρα οδηγεί περίφημα την ομάδα μας στην Hanball Premier και στην Ευρώπη»
– Ο «Bianco Monte Δράμα 1986» στο περασμένο πρωτάθλημα κατάφερε να τερματίσει στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος και εξασφάλισε το εισιτήριο για την Ευρωπαϊκή διοργάνωση Handball της επόμενης περιόδου. Δικαιώθηκε η προσπάθεια;
– Κάθε μέρα με τα χαμόγελα και την αθλητική εξέλιξη των αθλητών μας δικαιώνεται η προσπάθειά μας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δικαίωση των κόπων μας από το να βλέπεις τους αθλητές μας να γίνονται καλά παιδιά χρήσιμα μέλη της κοινωνίας μας. Και δουλεύουμε σκληρά για αυτό. Το να παράγεις αθλητές υψηλού επιπέδου, να τους δίνεις με χαρά μεταγραφή σε παγκόσμια πρωταθλήματα, να συνεχίζεις να έχεις μια ομάδα που πρωταγωνιστεί στην Handball Premier και να έχεις και πρόκριση σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, μόνο με τέσσερις μεταγραφές, αυτό είναι η αγωνιστική μας επιτυχία και ελπίζουμε να αντέξουμε. Ξέρουμε ότι ζούμε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη και ότι πρέπει να δουλέψουμε πρώτα για το μέλλον των παιδιών της. Η ομάδα περιστοιχίζεται από ανθρώπους που έχουν υψηλούς στόχους για αυτήν και τους αθλητές της. Ελπίζουμε στο επίπεδό μας να φτάσουν και άλλες ομάδες της πόλης μας γιατί μια ισχυρή αθλητικά Δράμα σε όλα τα αθλήματα θα δώσει και περεταίρω κύρος και στην δική μας ομάδα.
– Νοιώθετε κουρασμένος από αυτή την προσπάθεια;
– Συμπλήρωσα 42 χρόνια στον αθλητισμό. Η κόπωση είναι εμφανής είμαι πλήρης αθλητικών χρόνων αλλά και αθλητικών συναισθημάτων. Σε αυτή την ομάδα τα έζησα όλα. Ήδη η ομάδα με το νέο Διοικητικό της Συμβούλιο στις φετινές αρχαιρεσίες έχει πολύ περισσότερα στελέχη και ετοιμάζεται το αύριο του Συλλόγου. Το οποίο θέλω να είναι με εμένα, αλλά σε άλλους πλέον ρόλους. Πρέπει να ξέρεις πότε να σταματήσεις και θα το κάνω μόλις είμαστε έτοιμοι. Δουλεύουμε για αυτό. Θα ήθελα πολύ τώρα να είχα 10-15 παιδάκια και να τα κάνω προπόνηση αλλά μόνο αυτό. Το μέλλον θα δείξει.
– Όταν ξεκινήσατε την προσπάθεια με τον «Bianco Monte Δράμα 1986» πιστεύατε ότι θα έρθει η καταξίωση;
– Ξεκινήσαμε με «σκυμμένα» κεφάλια, σηκώσαμε τα «μανίκια» προγραμματίσαμε τη δουλειά μας και βάλαμε στόχους οι οποίοι πολλοί ήταν μετρήσιμοι. Τα τελευταία έξι χρόνια ονειρευτήκαμε την Ευρώπη, βελτιώσαμε κατά πολύ το οργανωτικό και το διοικητικό κομμάτι και τα καταφέραμε.
Οι αθλητές μας με το ήθος τους και την αγωνιστική τους ποιότητα, οι χορηγοί μας, η σωστή διαχείριση καταστάσεων αλλά και η χρηστή οικονομική διαχείριση, οι προπονητές, οι πολλοί αγνοί φίλαθλοί αλλά κυρίως η σύμπνοια όλων αυτών ήταν η δύναμή μας σε αυτήν την πραγματικά μεγάλη πορεία. Η ανιδιοτελής προσφορά από τα μέλη του Δ.Σ. διαχρονικά νομίζω έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εξέλιξή μας. Υπάρχει πραγματικά μεγάλη αγάπη για τον Σύλλογο μας από πολλούς και αυτό μας δίνει κουράγιο.
«Το Handball, μετά την οικογένειά μου, είναι η υπόλοιπη μου ζωή. Είμαι ευτυχισμένος που η δουλειά μου δεν ήταν ποτέ δουλειά αλλά απόλαυση»
– Οι ομάδες υποδομής είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον σύλλογο.
– Το βλέμμα μας είναι πάντα στραμμένο σε αυτά τα παιδιά που σήμερα αριθμούν 112 αθλητές και αθλήτριες. Χωρίς αυτά πάντα θα ψάχναμε για μεταγραφές άρα δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξής μας. Πεποίθηση όλων μας είναι αυτό όλο που γίνεται με την ανδρική μας ομάδα να συνεχιστεί με 80% Δραμινούς στο Roster και αγωνιστικές ευκαιρίες για τα παιδιά μας από τις ακαδημίες μας. Σε εμάς όποιος αξίζει θα παίξει.
– Σε μια τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο αλλά και εν μέσω της πανδημία πως καταφέρνετε και ανταποκρίνεστε στα οικονομικά έξοδα;
– Δυστυχώς στα μέσα της φετινής χρονιάς θέλω να ομολογήσω ότι κινδυνέψαμε να «βουλιάξουμε». Ήμασταν η μόνη ομάδα μαζί με την Δόξα Δράμας που ήμασταν σε λειτουργία λόγω υψηλής κατηγορίας. Τα έξοδά μας ήταν τα ίδια και τα έσοδα μειώθηκαν κατά 50% περίπου. Μεγάλο μέρος από αυτά καλύφθηκαν από τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη ενώ είχαμε υποστήριξη από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, η οποία όμως δεν αντιστοιχεί στο επίπεδό μας και στις τόσες δράσεις που κάνουμε αυξάνοντας έτσι την επισκεψιμότητα στην πόλη. Αισθανόμαστε το ενδιαφέρον και την αγάπη όλων των παρατάξεων Δημοτικών και Περιφερειακών αλλά πραγματικά τα οικονομικά μεγέθη μας είναι πλέον τεράστια. Βλέπουμε ομάδες όπως η Πυλαία, το Άργος που αγωνίζονται και αυτοί στην Ευρώπη να έχουν μεγάλη οικονομική υποστήριξη από τους Δήμους και τις Περιφέρειές τους και ελπίζουμε ότι και εμείς θα πάρουμε αυτό που αξίζουμε. Για την πόλη μας αγωνιζόμαστε.
Εκτός από την Ανδρική ομάδα έχουμε άλλα οκτώ τμήματα, τμήμα Γυναικών, κολυμβητικό τμήμα και κάνουμε πολλές δράσεις όπως πρόσφατα την τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος Εφήβων που προσέλκυσε στην Δράμα περισσότερους από 250 επισκέπτες για τέσσερις μέρες. Επίσης και φέτος για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ήρθε στην Δράμα για δέκα ημέρες η πρωταθλήτρια Ευρώπης Κραϊόβα. Είμαστε η μόνη ομάδα στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και η μόνη σε όλη την αθλητική ιστορία του Νομού μας, που αγωνίζεται σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και κατέκτησε μια ιστορική πρόκριση.
– Τελικά τα σύνολα ή τα άτομα καθορίζουν την πορεία μιας ομάδας;
– Χωρίς άτομα (αθλητές, προπονητές, στελέχη) δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Χωρίς συντονισμό αυτών των ατόμων πάλι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Με σωστό συντονισμό ποιοτικών ατόμων μπορείς να κάνεις πολλά. Επίσης όλα αυτά πρέπει να λειτουργούν σε ανθρώπινη ατμόσφαιρα και όχι ρόλων.
«Συμπλήρωσα 42 χρόνια στον αθλητισμό. Η κόπωση είναι εμφανής είμαι πλήρης αθλητικών χρόνων αλλά και αθλητικών συναισθημάτων»
– Ποια είναι η άποψη σου για το Ελληνικό Handball σήμερα;
– Το Ελληνικό Handball σήμερα έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Έχει ανέβει πολλά επίπεδα, λειτουργεί στις υψηλές κατηγορίες απόλυτα επαγγελματικά δυστυχώς όμως υπό ερασιτεχνικό νομικό καθεστώς. Το άθλημα στα 42 χρόνια λειτουργίας του έχει μια έκτη Ολυμπιακή και μια έκτη Παγκόσμια νίκη, έχει προκρίσεις σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα Νέων και το κυριότερο έχει εξάγει περισσότερους από 30 αθλητές στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου όπως είναι της Γερμανίας και της Γαλλίας. Αυτή είναι η μεγάλη δυναμική του, ενώ είναι το παιχνίδι που λατρεύουν τα παιδιά.
Το άθλημα Πανελληνίως παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε έχει ραγδαία ανάπτυξη ειδικά μετά από τότε που εκτός του ΠΑΟΚ, το καλλιεργεί ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ. Φέτος η ΑΕΚ πήρε πρωτάθλημα Ευρώπης, ενώ παλαιότερα το κατέκτησε ο Διομήδης Άργους, ο Φίλιππος Βέροιας έχει φτάσει σε Ευρωπαϊκό τελικό. Αυτά έγιναν με απόλυτη επαγγελματική λειτουργία και μεγάλα οικονομικά μεγέθη.
Εμείς πλέον είμαστε ένας ισχυρός πόλος του αθλήματος στην Ελλάδα. Κυρίως για την μεγάλη παραγωγή παικτών, για τις διακρίσεις μας αλλά και τις μεγάλες Διεθνείς Δράσεις που διοργανώνουμε. Να ευχαριστήσουμε θερμά τη εταιρεία μαρμάρου Bianco Monte, η οποία πραγματικά μας άλλαξε επίπεδο και μας στηρίζει καθώς επίσης και τις εταιρείες Αφοί Χιλιώτη, Ηλεκτρικά Χρηστίδη για την μεγάλη υποστήριξη. Ευχαριστούμε θερμά προσωπικά τον κ. Κώστα Αποστολίδη και την Raycap για την υποστήριξή τους. Η μεγάλη δύναμή μας όμως είναι οι περισσότεροι από 50 μικρότεροι χορηγοί που υποστηρίζουν το έργο μας.
– Ποια είναι η μεγαλύτερη ηθική αξία που εκτιμάτε ότι πρέπει να πρεσβεύει το χάντμπολ;
– Αυτή που πρεσβεύει όλος ο αθλητισμός το Fair Play. Μέσα από αυτό προκύπτουν πολλά. Το μότο μας στα αποδυτήρια είναι «με ότι κάνω και ότι λέω κάνω τον άλλον να νοιώθει όμορφα».
– Σε ποιες στιγμές νοιώσατε τα κυριότερα συναισθήματα στην διαδρομή σας στο Handball;
– Η κατάκτηση του πρώτου μου Πανελλήνιου τίτλου ως προπονητής το 1986 με την Εφηβική ομάδα του Γ.Σ. Δράμας, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα των Παμπαίδων του Bianco Monte Δράμα 1986. Οι ιδρύσεις των Ολυμπιακή Ακαδημία Δράμας, Bianco Monte Drama 1986. Οι άνοδοι της ομάδας μας στην Β΄ Εθνική στην Α2 Εθνική και στην A1 Handball Premier. Επίσης ο τότε υποβιβασμός στην Α2 ήταν μια δύσκολη αλλά χρήσιμη στιγμή. Και τώρα η έξοδός μας στην Ευρώπη και η μεγάλη πρόκριση στην επόμενη φάση.
«Τα τελευταία έξι χρόνια στην Bianco Monte Δράμα 1986 ονειρευτήκαμε την Ευρώπη, βελτιώσαμε κατά πολύ το οργανωτικό και το διοικητικό κομμάτι και τα καταφέραμε»
– Έως τώρα ποια θεωρείτε την πιο έντονη στιγμή σας στο Handball;
– Η συμμετοχή της ομάδας μας στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια.
– Ένα παιδί πρέπει να έχει συγκεκριμένο σωματότυπο για να ασχοληθεί με αυτό το άθλημα;
– Όχι δεν χρειάζεται κάτι συγκεκριμένο. Μπορούν να παίξουν άνετα όλοι οι σωματότυποι αρκεί να είναι γρήγοροι και να γυμναστούν στην συνέχεια καλά, με πειθαρχία, τηρώντας πιστά το προπονητικό μας πρόγραμμα. Είμαστε το άθλημα που έχει φυσικές και κινητικές απαιτήσεις Δεκάθλου. Τελικά το «Σκληρή δουλειά υπομονή και ήθος» που εφαρμόζουμε, φαίνεται ότι αποδίδει σε όλους τους τομείς.
– Αν σας ζητήσω να φανταστείτε για λίγο το μέλλον του «Bianco Monte Δράμα 1986» πώς θα θέλατε να είναι;
– Μια ομάδα που θα πρωταγωνιστεί στην Handball Premier με οκτώ αναπτυξιακά τμήματα αγοριών και οκτώ κοριτσιών με περισσότερες ώρες στα γήπεδα για περισσότερη και ποιοτικότερη προπόνηση, με γεμάτο το «Κραχτίδης» όπως είχε γίνει με τα παιχνίδια της Εθνικής μας ομάδας στην Δράμα με Γερμανία και Ισπανία όπου φίλαθλοι έμειναν έξω αφού η αστυνομία έκλεισε τις εισόδους για λόγους ασφαλείας.