12 C
Drama
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΘεόφιλος Ξανθόπουλος

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

«H Κυβέρνηση της Ν.Δ. δοκιμάζει τις αντοχές της Κοινωνίας»

Βουλευτής Δράμας ΣΥ.ΡΙΖ.Α- Τομεάρχης Δικαιοσύνης

«Οφείλει η Κυβέρνηση να πείσει την Κοινωνία, να αναδείξει την σημασία της Κοινωνικής υπευθυνότητας, να αποδείξει ότι ο εμβολιασμός είναι, προς το παρόν η άμυνα της Κοινωνίας απέναντι στην πανδημία» τονίζει ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Θεόφιλος Ξανθόπουλος.
Υπογραμμίζει ότι η επικοινωνιακή διαχείριση από την κυβέρνηση των εμβολιασμών δεν συγκαλύπτει τις ευθύνες της. Αναφέρει ότι η πρόταση να περάσει η Σιδηροδρομική γραμμή από Σέρρες και Δράμα είναι ορθή, όχι γιατί μάς συμφέρει, αλλά γιατί ΟΛΑ τα στοιχεία συνηγορούν σ’ αυτό. Τέλος χαρακτηρίζει τρομακτικό το εργασιακό Νομοσχέδιο γιατί βάλλονται κατακτήσεις του προπερασμένου αιώνα.

– Κύριε Ξανθόπουλε τα δικαιώματα των εμβολιασμένων έναντι των ανεμβολίαστων δημιούργησαν έντονες συζητήσεις. Κάποιοι κάνουν λόγο για στοχοποίηση με επικίνδυνες συνέπειες. Τι πιστεύετε;
– Είμαστε μία χώρα που αρεσκόμαστε σε παντοειδείς πολώσεις. Βόρειοι/Νότιοι, Πράσινοι/Βένετοι. Τώρα προστίθεται και το δίπολο εμβολιασμένοι/ανεμβολίαστοι. Η δημόσια συζήτηση δεν πρέπει να γίνεται με όρους εμφυλιοπολεμικούς. Η Κυβέρνηση ακολούθησε την πεπατημένη. Επικοινωνιακή διαχείριση και μόνον. Τώρα που διαπιστώνει ότι οι αρχικές της προβλέψεις για τη δημιουργία του τείχους ανοσίας κατέρρευσαν, πανικοβάλλεται. Και στοχοποιεί την Κοινωνία. Την διχάζει για να συγκαλύψει τις ευθύνες της. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι απέναντι στη διχαστική της τακτική και φυσικά εντελώς απέναντι στις θεωρίες συνομωσίας και τις ανορθολογικές απόψεις. Το εμβόλιο είναι επιστημονική κατάκτηση και, προς ώρας, η μόνη άμυνα που έχει η Κοινωνία απέναντι στον ιό.

– Πώς φτάσαμε εδώ; Ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν για να ληφθούν αυτά τα μέτρα;
– Η πρώτη ευθύνη ανήκει στην Κυβέρνηση, η οποία διαχειρίσθηκε το θέμα των εμβολιασμών με επιπολαιότητα και αυταρέσκεια. Αρχικά επαναπαύθηκε μετά την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος, τον περσινό Μάρτιο. Και αντί να μελετήσει, να σχεδιάσει, να προετοιμάσει τις επόμενες κινήσεις της, να θωρακίσει το ΕΣΥ, θυμίζω ότι το 2ο κύμα ήταν περίπου βέβαιο ότι θα μάς επισκεφθεί, αρκέσθηκε στην επικοινωνιακή διαχείριση, στο άνοιγμα χωρίς προϋποθέσεις του τουρισμού κ.λ.π. Έδωσε την αίσθηση ότι «τελειώσαμε με τον κορωνοϊό» και το φθινόπωρο του 2020, που άρχισε το 2 κύμα, οι εκατόμβες θυμάτων υπενθύμισαν με τον πλέον τραγικό τρόπο της κυβερνητικές ανεπάρκειες. Στη συνέχεια πανικοβλημένη επένδυσε μόνο στον εμβολιασμό αγνοώντας τις αδυναμίες του ΕΣΥ, όπως είχαν καταγραφεί στην πρώτη φάση της πανδημίας. Αρνήθηκε να επιστρατεύσει τον ιδιωτικό τομέα και άφησε το καταπτοημένο προσωπικό του ΕΣΥ να αντιμετωπίσει την κρίση. Προσπάθησε να δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας, τεχνητό όπως αποδείχθηκε, σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών και υποσχέθηκε τείχος ανοσίας τον Ιούνιο που μάς πέρασε. Άλλη μία διάψευση. Θυμηθείτε, επί πλέον, το θέμα του εμβολίου της Αstra Ζenecca. Αρχικά προοριζόταν για τους άνω τους 60, αργότερα επεκτάθηκε και σε νεότερες ηλικίες. Μετά άλλαξε πάλι ο σχεδιασμός. Αυτές οι παλινωδίες της Κυβέρνησης δημιούργησαν ευνοϊκό κλίμα για τους αρνητές, τους συνωμοσιολόγους και έδαφος όπου «άνθισε» ο ανορθολογισμός. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ένας νέος διχασμός. Οφείλει η Κυβέρνηση να μετακινηθεί από την θεωρία της ατομικής ευθύνης και να αποδεχθεί τις ευθύνες της για τις σοβαρές επιφυλάξεις τμήματος της Κοινωνίας. Να πείσει την Κοινωνία, να αναδείξει την σημασία της Κοινωνικής υπευθυνότητας, να αποδείξει ότι ο εμβολιασμός είναι, προς το παρόν η άμυνα της Κοινωνίας απέναντι στην πανδημία. Όλα τα υπόλοιπα έπονται.

«H Κυβέρνηση, διαχειρίσθηκε το θέμα των εμβολιασμών με επιπολαιότητα και αυταρέσκεια»

– Και στην Π.Ε. Δράμας προβληματισμός για το χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμένων, από τα χαμηλότερα στην Ελλάδα. Τι έχει γίνει λάθος;
– Δυστυχώς βιώνουμε ακόμη μία αρνητική πρωτιά της περιοχής μας. Εκτός από τις κυβερνητικές ευθύνες, προφανώς υπάρχουν και ειδικότερες που μάς αφορούν. Έχω μιλήσει αρκετές φορές για μια «δομική» αδυναμία του σχεδιασμού της εμβολιαστικής αλυσίδας. Το 70% του νομού εξυπηρετείται ουσιαστικά από 3 γραμμές εμβολιασμού και το υπόλοιπο 30% επίσης από 3 γραμμές, με αποτέλεσμα είτε να καθυστερούν τα ραντεβού στο Νοσοκομείο (τουλάχιστον παλιότερα) είτε οι Πολίτες να προσφεύγουν σε γειτονικούς νομούς. Επίσης, το εκτεταμένο γεωγραφικό ανάγλυφο του Νομού, οι ορεινές περιοχές στις οποίες κατά τεκμήριο κατοικούν ηλικιωμένοι ή ανήμποροι να μετακινηθούν συμπολίτες μας, για τους οποίους μέχρι και χθες δεν είχε ληφθεί μέριμνα, επιτείνουν το πρόβλημα. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα φαίνεται να έχει ισχυρή παρουσία στην περιοχή μας και παρ’ όλες τις προσπάθειες που γίνονται, εδώ πρέπει να εξάρω την τοποθέτηση του Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου, ο ανορθολογισμός και η συνωμοσιολογία καλά κρατούν. Χρειάζεται λοιπόν περισσότερη δουλειά, πειθώ, συζήτηση αλλά και ανασχεδιασμός για να ξεκολλήσουμε από τις τελευταίες θέσεις ενός καταλόγου, που αποτελεί κόλαφο για όλους μας αλλά και κίνδυνο για τις ζωές μας. Στον αντίποδα δηλ. των όσων προτείνει η κυβέρνηση με τα Voucher των 150 € για τους νέους.

– Γυρίζουμε σελίδα. Πάμε στο θέμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Στελέχη της ΝΔ επιρρίπτουν ευθύνες στον πρώην Υπουργό κύριο Σπίρτζη για τον σχεδιασμό που αφήνει εκτός της Δράμα. Ποια η θέση σας;
– Είναι συνεπείς, κυρίως οι κύκλοι της Ν.Δ, στην επιμονή τους ότι για όλα φταίει η περίοδος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζω ότι η επιλογή της σιδηροδρομικής Εγνατίας ξεκίνησε πολύ πριν την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο Χ. Σπίρτζης ανέθεσε τη μελέτη όδευσης της γραμμής και η μελέτη «έδειξε» την συγκεκριμένη όδευση αλλά τότε δεν υπήρχε η αναλυτική και επεξεργασμένη πρόταση του επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, του Κ. Κατσιμίγα. Θέλω να πω στους συμπολίτες μας ότι η πρόταση αυτή έχει τεχνοκρατικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, με βάση τα οποία η γραμμή πρέπει να διέλθει από Σέρρες και Δράμα και δεν προσεγγίζει το θέμα με τοπικιστικά κριτήρια, ούτε και «χαϊδεύει» αυτιά. Θέλω να πω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η πρόταση να περάσει η γραμμή από Σέρρες και Δράμα είναι ορθή, όχι γιατί μάς συμφέρει, αλλά γιατί ΟΛΑ τα στοιχεία συνηγορούν σ’ αυτό.

«Η πρόταση να περάσει η Σιδηροδρομική γραμμή από Σέρρες και Δράμα είναι ορθή»

– Ανατρέπεται ο σχεδιασμός που αφήνει εκτός την ΠΕ Δράμας;
– Προφανώς!!! Και είμαι κατηγορηματικός σ’ αυτό. Όπως έχω γράψει σε άρθρο μου, που πρόσφατα δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο, οι συγκεκριμένες μελέτες αφορούν περίπου στο 3% του συνολικού έργου, που πρέπει να γίνει. Απομένουν να γίνουν απαλλοτριώσεις, μελέτες τοπογραφικής αποτύπωσης, γεωλογικές και γεωτεχνικές, υδραυλικές, γεφυρών, σηράγγων, αρχιτεκτονικές (σταθμών), στατικές, αυτοματισμών διαχείρισης κυκλοφορίας, ηλεκτρομηχανολογικές, περιβαλλοντικές φύτευσης. Ουσιαστικά δηλ. είμαστε στην «επικεφαλίδα» του έργου. Το περιεχόμενο θα το γράψουν οι Δραμινοί με την επιχειρηματολογία, τους αγώνες και τη μαζική διεκδίκηση. Αυτό αποτελεί στοίχημα για τις πολιτικές, τις αυτοδικοικητικές δυνάμεις της περιοχής μας αλλά και για την κάθε μία και για τον καθένα Δραμινό ξεχωριστά. Κι εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ αλλά κι εγώ ως βουλευτής θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να συνεγείρουμε και να πείσουμε τους Πολίτες ότι αξίζει να συστρατευθούν για την υπόθεση της Σιδηροδρομικής Εγνατίας.

– Έχουμε κάποια εξέλιξη με το πρόβλημα των φυλακών Νικηφόρου;
– Να υπενθυμίσω ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανεκκίνησε το έργο μετά από απραξία πολλών ετών και προκήρυξε την κατασκευή του κτιρίου εκπαίδευσης των κρατουμένων, χωρίς το οποίο δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει σωφρονιστικό κατάστημα. Είναι δε χαρακτηριστικό της αντίληψης που διέπει την συντηρητική παράταξη για τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος. Επίσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποσύνδεσε την προκήρυξη του προσωπικού των φυλακών Νικηφόρου από τις υπόλοιπες προκηρύξεις σωφρονιστικών υπαλλήλων ακριβώς για να επιταχύνει τις διαδικασίες πρόσληψης. Δύο χρόνια κυβέρνησης της Ν.Δ. και επικράτησε η στασιμότητα. Δειλά-δειλά όμως κάτι αρχίζει να κινείται. Ήδη έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις ειδικών κατηγοριών και αναμένεται η μεγάλη προκήρυξη των υπολοίπων θέσεων. Εγώ από την πλευρά μου επαναφέρω το θέμα, ασκώ κοινοβουλευτική πίεση αλλά η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση για την επίσπευση των διαδικασιών.

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επανεκκίνησε το έργο των Φυλακών Νικηφόρου μετά από απραξία πολλών ετών»

– Σειρά Νομοσχεδίων στη Βουλή μεταξύ των οποίων το Εργασιακό Νομοσχέδιο. Ποια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές που περιλαμβάνει;
– Είναι τρομακτικό αυτό που συμβαίνει με την Ν.Δ. Βάλλονται κατακτήσεις του προπερασμένου αιώνα. Αλλαγές που δεν είχαν επιβληθεί επί μνημονίων, επιβάλλονται τώρα. Αλλαγές που κανείς δεν διανοείτο, αποτελούν ζώσα πραγματικότητα. Διασπάται η ενότητα εργασίας – μισθού. Ο εργαζόμενος θα εργάζεται περισσότερο αλλά αντί μισθού (υπερωρίας) θα παίρνει ρεπό. Καταστρατηγείται το 8ωρο με απόφαση του Εργοδότη. Καταργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και αντικαθίστανται από ατομικές. Καταργείται η επαναπρόσληψη του εργαζόμενου μετά από άκυρη απόλυση και αντικαθίσταται από στοιχειώδη αποζημίωση. Η ελαστικοποίηση του ωραρίου επεκτείνεται και στους εργαζόμενους μειωμένου ωραρίου. Αποδυναμώνεται ο ΣΕΠΕ και συστήνεται Ανεξάρτητη Αρχή. Υπονομεύεται πλήρως το δικαίωμα της απεργίας. Πρόκειται για τον απόλυτο εφιάλτη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Πρόκειται για δυναμίτη στα θεμέλια της Κοινωνίας αλλά και υπονόμευση της προσπάθειας για οικονομική ανάπτυξη. Για την Αριστερά η αύξηση της απασχόλησης, η αύξηση του μισθού, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν εφαλτήρια οικονομικής ανάπτυξης και όχι βαρίδια, όπως διατείνεται η συντηρητική άποψη. Καθήκον μας είναι μαζί με τις δυνάμεις της εργασίας να οικοδομήσουμε ένα μέτωπο απόκρουσης αυτών των ρυθμίσεων και κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Αποτελεί δέσμευση του Α. Τσίπρα η άμεσα κατάργηση του νόμου/λαιμητόμου των εργατικών δικαιωμάτων και η αντικατάστασή του από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, που εγγυάται τα δικαιώματα των εργαζομένων στις σύγχρονες συνθήκες.

– Έχουμε και τις εξελίξεις στην υπόθεση Νίκου Παππά, όπου υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης κατά του ελεγχομένου τέως υπουργού για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση τάχθηκε η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής (ΝΔ) που διερεύνησε την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016. Πώς σχολιάζετε αυτήν την εξέλιξη;
– Πρόκειται για δεινή πολιτική και νομική ήττα της πλειοψηφίας. Κατ’ αρχάς να πούμε ότι είναι η πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά που η ίδια η πλειοψηφία τροποποιεί την πρόταση παραπομπής και αφαιρεί τη μείζονα κατηγορία. Υπενθυμίζω ότι η προανακριτική επιτροπή είχε συσταθεί για να εξετάσει το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου σε βαθμό κακουργήματος καθώς και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημ/τος. Η διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής κατέδειξε την πλήρη απουσία στοιχείων σε βάρος του Ν. Παπά. Έτσι η πλειοψηφία ΝΔ-ΚΙΝΑΛ για να σώσουν τα προσχήματα, παραπέμπουν τον πρώην υπουργό ΜΟΝΟ για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος πλημμεληματικού χαρακτήρα ενώ το κακούργημα της δωροληψίας δεν στοιχειοθετήθηκε. Ντροπή, τίποτε άλλο.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Κατ’ αρχάς να σάς ευχαριστήσω πολύ για τη δυνατότητα που μού δώσατε να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες μας. Κατά δεύτερον να πω στους Δραμινούς και τις Δραμινές ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δοκιμάζει τις αντοχές της Κοινωνίας, δρα μεροληπτικά σε βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και περιστέλλει ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η χώρα κινδυνεύει να ξαναπέσει στη μέγγενη των μνημονίων. Αυτήν την Κυβέρνηση πρέπει να την σταματήσουμε, πρέπει να την ανατρέψουμε. Οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν διεξαχθούν, θα γίνουν με απλή αναλογική. Και οι Πολίτες με την ψήφο τους θα στείλουν το μήνυμα της ενότητας των πολιτικών δυνάμεων για μια προοδευτική πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. θα συμμετάσχει με όλες τις δυνάμεις του στην προσπάθεια αυτή και καλεί κάθε προοδευτικό πολίτη να πρωταγωνιστήσει για να γίνει πράξη η ελπίδα των πολλών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

20 − ένα =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας