35.9 C
Drama
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΘεόφιλος Ξανθόπουλος

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

«Δεν έχουμε απλώς μια ανίκανη Κυβέρνηση, αλλά μια ιδεοληπτική Κυβέρνηση»

Βουλευτής Δράμας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Έχουμε προτείνει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ελάχιστο ποσόν που επιτρέπει η Ε.Ε. Καταθέσαμε μάλιστα και σχετική τροπολογία… Επίσης, προτείναμε μείωση του ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης, πλαφόν στην τιμή της βενζίνης, ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη των καρτέλ, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας είναι μερικές από τις προτάσεις μας» τονίζει ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Αναφέρει ότι δεν έχουμε μια ανίκανη κυβέρνηση αλλά μια ιδεοληπτική κυβέρνηση δέσμια της νεοφιλελεύθερης λογικής της και ότι μόνη λύση, είναι μια προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. να ανατάξει εκ νέου την Χώρα. Δηλώνει ότι η αθρόα συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών στην διαδικασία εκλογής προέδρου έδωσε νέα ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Δράμας. Τέλος υπογραμμίζει ότι απαιτείται μια πανστρατιά, ένα πανδραμινό αίτημα για να αποκρούσουμε τις δυσμενείς συνέπειες για την περιοχή μας.

– Εκρηκτική η κατάσταση Κύριε Βουλευτά. Η ένταση με την γειτονική Τουρκία κυριαρχεί. Γιατί τραβάει το σκοινί ο γείτονας;
– Αρχικά σάς ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μού δίνετε να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες μου. Η Τουρκία είναι μια χώρα με κρίση πολυεπίπεδη. Κρίση θεσμών, κρίση στόχων, οικονομική Κρίση. Διοικείται από έναν αυταρχικό ηγέτη, ο οποίος στηρίζεται στην ακροδεξιά παράταξη της χώρας και αντιμετωπίζει την αυξανόμενη λαϊκή δυσφορία. Βλέπετε, η οικονομική κρίση διέσπασε το κοινωνικό μπλοκ που στήριζε το AKP και τον Ερντογάν κι αυτό τον οδηγεί σε κινήσεις σαν αυτές που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό. Προσπαθεί να ενεργοποιήσει «πατριωτικά αντανακλαστικά» του λαού του, να δείξει τον εχθρό ώστε να συσπειρώσει, κατά το δυνατόν, ευρύτερες δυνάμεις. Επίσης, ανοίγει ζητήματα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, ως διαπραγματευτικό στοιχείο στο μείζον για την Τουρκία ζήτημα του Κουρδικού. Εάν σ’ αυτά προσθέσετε την λάθος ανάλυση της Κυβέρνησης, η οποία θεωρεί τον Ερντογάν απομονωμένο ενώ συμβαίνει το εντελώς αντίθετο, έχετε τα στοιχεία που απαντούν στο ερώτημά σας.

«Η αθρόα συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών στην διαδικασία εκλογής προέδρου έδωσε νέα ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Δράμας»

– Κυρίαρχο θέμα και οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Αγωνία σε ολόκληρο τον κόσμο. Ποια η θέση του ΣYΡΙΖΑ για τα όσα διαδραματίζονται;
– Κατ’ αρχάς το έχουμε πει εξ αρχής ότι πρόκειται για σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Η Ρωσία εισέβαλε σε τρίτη ανεξάρτητη χώρα. Και εισπράττει την απόλυτη καταδίκη μας. Βεβαίως, η Δύση έχει τις ευθύνες της διότι αντί, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης να επιδιώξει ένα νέο σύστημα διεθνούς ασφάλειας, το οποίο θα συμπεριλάμβανε και την Ρωσία, θεώρησε την χώρα αυτή αδύναμη, αγνόησε τα συμφωνηθέντα περί μη επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και όξυνε τις αντιθέσεις μεταξύ Δύσης & Ρωσίας. Ο αυταρχικός Πούτιν αυτά τα μετέφρασε ως απειλή για την χώρα του και θεώρησε ότι ο πόλεμος είναι η απάντηση. Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε ως Χώρα άμεσα και το μέλλον είναι εξαιρετικά αβέβαιο.

– Θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος; Θα υπάρξει συμβιβασμός;
– Αυτό που προέχει είναι να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και να αρχίσει μια διαδικασία συνεννόησης & καταλαγής. Να αναβιώσει η συμφωνία του Μινσκ, την οποία βάναυσα αγνόησε η Ουκρανία, ώστε να αποτελέσει την βάση των διαπραγματεύσεων. Προφανώς θα υπάρξει συμβιβασμός. Έτσι γίνεται στις διεθνείς σχέσεις. Το θέμα είναι ότι η Δύση θεωρεί την σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας & Ουκρανίας ως ευκαιρία να αποσταθεροποιήσει τον Πούτιν και γι’ αυτό δεν φαίνεται να ωθεί προς έναν συμβιβασμό. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει ενώ χάνονται καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Βλέπετε οι ζωές των ανθρώπων δε μετράνε μπροστά στα συμφέροντα…

«Χρειάζεται μια πανστρατιά, ένα πανδραμινό αίτημα για να αποκρούσουμε τις δυσμενείς συνέπειες για την περιοχή μας»

– Την ίδια ώρα έχουμε μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα με την ακρίβεια να κυριαρχεί. Τι προτείνετε για να εξομαλυνθεί η κατάσταση;
– Κοιτάξτε, δεν έχουμε απλώς με μια ανίκανη Κυβέρνηση. Έχουμε να κάνουμε με μια ιδεοληπτική Κυβέρνηση. Δέσμια της νεοφιλελεύθερης λογικής της ότι όλα θα τα λύσει η αγορά και ο ανταγωνισμός αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης για τη μεγάλη πλειοψηφία της Κοινωνίας. Έχουμε προτείνει μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ελάχιστο ποσόν που επιτρέπει η Ε.Ε. Καταθέσαμε μάλιστα και σχετική τροπολογία, την οποία συνυπογράψαμε όλη η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Η κυβέρνηση αρνήθηκε με την υποκριτική αιτιολογία ότι τα οριζόντια μέτρα θα ωφελήσουν και τους έχοντες. Μα το πρόβλημα τώρα είναι με τους μη έχοντες…. Για τους έχοντες υπάρχουν τρόποι, ώστε να μην ωφεληθούν από μια τέτοια εξέλιξη. Επίσης, προτείναμε σειρά μέτρων, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην πηγή. Η μείωση του ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης, πλαφόν στην τιμή της βενζίνης, ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη των καρτέλ, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας είναι μερικές από τις προτάσεις μας. Αντ’ αυτών η Κυβέρνηση αρκείται σε επιμέρους παροχές (επιδότηση βενζίνης π.χ.), οι οποίες τροφοδοτούν την αισχροκέρδεια και ανακυκλώνουν το πρόβλημα ενώ αρνείται να υλοποιήσει ακόμη και αυτονόητα, για τα οποία υποτίθεται ότι συμφωνεί (π.χ. φορολόγηση υπερεσόδων).

– Ο Πρωθυπουργός έκλεισε την σεναριολογία για εκλογές. Ποια είναι η αίσθησή σας. Πάμε για εκλογές στην λήξη της τετραετίας;
– Ο κ. Μητσοτάκης παλεύει να πείσει την Κοινωνία ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Άρα, δεν συντρέχει κανείς λόγος για επίσπευση των Εκλογών. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, τουλάχιστον για την πλειοψηφία της Κοινωνίας. Δυστυχώς η Κυβέρνηση είναι της άποψης «όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τις απόψεις μας, τόσο το χειρότερο με την πραγματικότητα». Κοινή μας εκτίμηση στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είναι ότι στις ανυπέρβλητες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση μετά το καλοκαίρι είναι πολύ πιθανόν να αναγκαστεί να πάει σε εκλογές. Μόνον που τότε θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και τα προβλήματα θα έχουν διογκωθεί. Και δεν είναι μόνον τα οικονομικά. Έχουμε πολύ σοβαρά θέματα με το Κράτος Δικαίου. Η Χώρα κατρακυλά στη λίστα της ενημέρωσης, έχουμε πλέον την θέση 108. Πρόσφατα προέκυψε θέμα υποκλοπών σε βάρος δημοσιογράφου αλλά και του κ. Ανδρουλάκη. Γι’ αυτό ζητάμε εκλογές άμεσα, για να αποφασίσει ο Λαός για την επόμενη μέρα. Πρέπει να φύγουν άμεσα, ώστε μια προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. να ανατάξει εκ νέου την Χώρα.

«Ο κ. Μητσοτάκης παλεύει να πείσει την Κοινωνία ότι όλα είναι υπό έλεγχο»

– Είστε Τομεάρχης Δικαιοσύνης. Προκάλεσε εντύπωση και πολυσυζητήθηκε η αποφυλάκιση Λιγνάδη. Η κοινωνία είναι έξω φρενών κύριε Ξανθόπουλε….
– Θα πρέπει να ορίσουμε επακριβώς το ζήτημα διότι πολλές και τερατώδεις ανακρίβειες ακούσθηκαν μέχρι τώρα. Μέχρι και το ότι ευθύνεται «ο συνήθης ύποπτος» ο νόμος Παρασκευόπουλου. Βέβαια, μετά την εξώδικη δήλωση ο συνάδελφός σας που το ισχυρίσθηκε ανακάλεσε ρητά και δημόσια αλλά είναι ενδεικτικό του πως διεξάγεται η δημόσια συζήτηση στη Χώρα. Ο Λιγνάδης καταδικάσθηκε για τον βιασμό 2 ανηλίκων, άσκησε έφεση και το Δικαστήριο του χορήγησε ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι να εκδικασθεί η έφεσή του. Η αντίδραση της Κοινωνίας εκδηλώθηκε γιατί ο Λιγνάδης δεν είναι ένας τυχαίος πολίτης, όπως είμαστε οι περισσότεροι. Είναι στην καρδιά του συστήματος εξουσίας, καλλιτεχνικός δ/ντης του Εθνικού Θεάτρου, άνθρωπος με μεγάλες διασυνδέσεις, οργανικό μέλος της ελίτ της Χώρας. Σ’ αυτά τα χαρακτηριστικά η Κοινωνία είδε τη διαφορετική μεταχείριση που το Δικαστήριο επιφύλαξε στον καταδικασθέντα. Και θεώρησε ότι αυτή η μεταχείριση έχει σχέση με όσα προανέφερα. Και γι’ αυτό αντιδρά. Κατά σύμπτωση τις ίδιες μέρες, σε άλλη δίκη για το ίδιο αδίκημα επιβλήθηκε πολύ μεγαλύτερη ποινή στον κατηγορούμενο, στον οποίο και δεν χορηγήθηκε το ευεργέτημα της αναστολής. Δύο μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν!

– Θα περιμένατε μεγαλύτερη αντίδραση από την Ελληνική κοινωνία σε όσα εξελίσσονται στη χώρα;
– Κατ’ αρχάς τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων δείχνουν ότι η Κυβέρνηση εισπράττει την αποδοκιμασία των Πολιτών σε μεγάλο βαθμό. Κι αυτό έχει τη σημασία του. Η Κοινωνία είναι κυριολεκτικά καθημαγμένη. Η υπερδεκαετής κρίση έχει κουράσει τους Πολίτες και εν μέρει τους έχει αδρανοποιήσει. Εστίες αντίστασης & αντίδραση όμως εμφανίζονται. Καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είναι να εμπνεύσει και να πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να σταματήσει τον κατήφορο της Χώρας και να μορφοποιήσει την αντίδραση των Πολιτών σε πολιτική πράξη. Ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στις ερχόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, δίνουν μια ευκαιρία στην Κοινωνία και την Χώρα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. πρώτο κόμμα στις εκλογές.

«Η Κυβέρνηση εισπράττει την αποδοκιμασία των Πολιτών σε μεγάλο βαθμό»

– Ικανοποιημένος από την λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ στην Δράμα;
– Η αθρόα συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών στην διαδικασία εκλογής προέδρου έδωσε νέα ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Δράμας. Είμαστε πλέον ένα μαζικό Κόμμα. Ήδη υποδεχθήκαμε τα νέα μέλη της περιοχής Προσοτσάνης & Αγ. Αθανασίου σε δύο συγκεντρώσεις γνωριμίας, όπου επικράτησε κλίμα αισιοδοξίας και νίκης. Διαμορφώσαμε ένα σημαντικό τμήμα του ψηφοδελτίου μας για τις εκλογές και με την λήξη του καλοκαιριού ξεκινάμε την προσπάθεια για την ανατροπή της Κυβέρνησης. Το κλίμα στην Οργάνωση είναι πολύ καλό και αυτό βοηθάει καθοριστικά στην ομαλή ένταξη των νέων συντρόφων & συντροφισσών. Φυσικά, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και στο διάστημα που ακολουθεί έχουμε καθήκον να αυξήσουμε και τον αριθμό αλλά και την πολιτική εμβέλεια των πρωτοβουλιών των οργανώσεων της περιοχής μας.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Είμαστε ένας νομός με σημαντικά προβλήματα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. πέρασε κάτω από τον πήχη. Μετά από 3 χρόνια κανένα ουσιαστικό πρόβλημα δεν προχώρησε όπως έπρεπε, εκτός ίσως απ’ αυτό των Φυλακών Νικηφόρου, τη λειτουργία των οποίων, αν δεν συμβεί κάτι, την αναμένουμε στο τέλος του έτους. Όλα τα άλλα χρονοδιαγράμματα της Κυβέρνησης απέτυχαν. Τελευταίο σήμα η συρρίκνωση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Πόλης. Μόλις 79 επιτυχόντες φέτος, 93 πέρυσι και άνω των 400 πριν 3 χρόνια. Η εξέλιξη είναι προφανής και η κατάληξη αυτονόητη. Το κλείσιμο των σχολών. Επί ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αναβαθμίσθηκαν σε ΑΕΙ, επί ΝΔ κλείνουν. Χρειάζεται μια πανστρατιά, ένα πανδραμινό αίτημα για να αποκρούσουμε τις δυσμενείς συνέπειες για την περιοχή μας. Συνέπειες που θα σημαδέψουν το μέλλον πολλών γενεών. Ο αποκλεισμός από την σιδηροδρομική Εγνατία, το κλείσιμο των πανεπιστημιακών σχολών, η σύνδεση με την Εγνατία είναι εμβληματικές επιλογές για το μέλλον αυτού του τόπου. Δεν θα μείνουμε άπραγοι. Μαζί με τους Δραμινούς και τις Δραμινές θα παλέψουμε, θα αγωνισθούμε, θα διεκδικήσουμε. Γιατί χαμένος αγώνας είναι μόνον αυτός που δεν δόθηκε ποτέ. Κι εμείς ως κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να ανατρέψουμε αλλά και να επισπεύσουμε επιλογές καθοριστικές για το μέλλον της περιοχής μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

6 + 7 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας