10.4 C
Drama
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΘόδωρος Αθανασιάδης

Θόδωρος Αθανασιάδης

«Σε καθημερινή βάση ο Δήμος Προσοτσάνης είναι ένα απέραντο εργοτάξιο»

Δήμαρχος Προσοτσάνης – Γραμματέας ΠΕΔ ΑΜΘ

«Σε καθημερινή βάση ο Δήμος Προσοτσάνης είναι ένα απέραντο εργοτάξιο, με έργα να τρέχουν, όπως τα έργα ύδρευσης που είναι ήδη δρομολογημένα για την Καλλιθέα, την Καλή Βρύση, τα Κοκκινόγεια, την Μικρόπολη, της Πετρούσας και φυσικά αυτό της Προσοτσάνης» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Προσοτσάνης Θόδωρος Αθανασιάδης. Θεωρεί ως σημαντικότερα προβλήματα την Υπογεννητικότητα, το Φαράγγι της Πετρούσας, την Γέφυρα του Ποταμού Αγγίτη και την αποκατάσταση του εσωτερικού δικτύου της ύδρευσης της Πετρούσας. Δηλώνει τέλος παρών στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αφού όπως ανέφερε η Αυτοδιοίκηση είναι Έρωτας, που δεν μπορεί να αποχωριστεί.

– Ποιος ο απολογισμός σας από τα 2,5 χρόνια που είστε δημοτική αρχή στο δήμο Προσοτσάνης;
– Εδώ θα ήθελα να σταθώ λίγο και να θυμίσω πως μετά τους πρώτους 3 με 4 μήνες διακυβέρνησής μας περιήλθαμε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση με τον covid-19,όχι μόνο εμείς αλλά σε πανελλήνιο και παγκόσμιο αν θέλετε επίπεδο. Αντιμετωπίσαμε συνθήκες μη κανονικές, υπήρχε ένα καθεστώς ειδικό που είχε να κάνει με τον χρόνο και την παρουσία των υπαλλήλων στο φυσικό τους χώρο…. Παρ’ όλα αυτά μπορούμε να πούμε πως το πρόσημο είναι θετικό, έργο έχει παραχθεί, εξάλλου φαίνεται, το απολαμβάνει ο κόσμος, μείναμε πιστοί στο πρόγραμμά μας. Ενδεικτικά σας αναφέρω την ίδρυση και λειτουργία ενός νέου τρίτου ΚΕΠ στον άξονα Αργυρούπολης-Σιταγρών, το οποίο παρέχει και πιο άμεση εξυπηρέτηση, φέρνοντας πιο κοντά στις υπηρεσίες του Δήμου τους κατοίκους και των τριών άλλων κοινοτήτων (Μικρόκαμπου, Μεγαλόκαμπου, και Περιχώρας). Την διεύρυνση της λειτουργίας των υπόλοιπων δύο (2), αυτών της Προσοτσάνης και του Φωτολίβους σε απογευματινή βάση για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών μας. Βελτίωση της βατότητας των οδικών δικτύων που συνδέουν τις τοπικές κοινότητες. Αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών και των δομών του Δήμου για την πιο εύρυθμη και αμεσότερη λειτουργία τους προς όφελος του Πολίτη. Δώσαμε έμφαση στην καθημερινότητά του, παρέχοντας πιο άρτιες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες.

– Ικανοποιημένος από την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου; Συνεργάζεστε με τις αντιπολιτεύσεις;
– Ναι. Το Δημοτικό Συμβούλιο ως το κατεξοχήν μεγαλύτερο και ανώτερο συλλογικό όργανο του Δήμου αν και πέρασε και αυτό από όλες αυτές τις δύσκολες στιγμές, που όλοι μας βιώσαμε από την πανδημία, θεωρώ πως έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων του με το έναν ή τον άλλον τρόπο. Έχει καταφέρει και έχει ακολουθήσει τον βηματισμό του υπόλοιπου Δήμου και των υπηρεσιών αυτού, λαμβάνοντας τις αποφάσεις με γνώμονα το καλύτερο των πολιτών μας. Βέβαια μέσα σε αυτό υπήρξαν και υπάρχουν αντιπαλότητες και αντιγνωμίες, μέσα βέβαια σε θεμιτά πλαίσια, όπως αυτά υποδεικνύονται σε δημοκρατικά καθεστώτα και είναι εύλογο εξάλλου να υπάρχουν. Αρχή της Δημοκρατίας είναι η διαφοροποίηση των ιδεών και οι διαφωνίες, για αυτό άλλωστε και από το Δημοτικό Συμβούλιο δίνεται η ευκαιρία του βήματος αυτού, αλλά και του τρόπου επικοινωνίας των απόψεων και των τοποθετήσεων επί διάφορων θεμάτων προς τους πολίτες, έτσι ώστε να μπορούν να διαμορφώνουν καλύτερη άποψη για τα κοινά. Εμείς ποτέ δεν κλείσαμε την πόρτα μας, είμαστε πάντα ανοιχτοί στα διάφορα θέματα προς συζήτηση και εξεύρεση λύσης, πάντα όμως κάτω από το βάρος των δικών μας συνεπειών των πράξεών μας, διότι την ευθύνη την έχουμε εμείς ως Δημοτική Αρχή αυτού του τόπου. Εξάλλου πάντα μας διακατείχε η ευθύνη των πράξεων και των αποφάσεών μας, τις οποίες πάντα τεκμηριώνουμε, στοιχειοθετούμε και υποστηρίζουμε για το καλύτερο του Δήμου μας, και αν υπάρχουν και αντιρρήσεις που είναι φυσιολογικό να υπάρχουν, είναι να μου επιτρέψετε διότι ίσως να εκφράζουμε και μια διαφορετική -αν θέλετε- σχολή σκέψης και προσέγγισης των πραγμάτων, άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως ο κόσμος έχει τον τελικό λόγο και πως όλοι μας κρινόμαστε για αυτό που πράττουμε και που πρεσβεύουμε.

«Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρώ ότι έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων»

-Ποια η πορεία των έργων στο δήμο Προσοτσάνης;
-Σε καθημερινή βάση ο Δήμος Προσοτσάνης είναι ένα απέραντο εργοτάξιο, με έργα να τρέχουν, όπως τα έργα ύδρευσης που είναι ήδη δρομολογημένα για την Καλλιθέα, την Καλή Βρύση, τα Κοκκινόγεια, την Μικρόπολη, της Πετρούσας και φυσικά αυτό της Προσοτσάνης.
Έχουν πραγματοποιηθεί αλλά και εξακολουθούν να υλοποιούνται έργα υποδομής και βελτίωσης της προσβασιμότητας της ΒΙΠΑ Προσοτσάνης αναβαθμίζοντας έτσι αυτήν την περιοχή. Συγχρόνως δεν παραλείπεται και το κομμάτι της καθαριότητας, σε καθημερινή βάση, σε όλους τους δρόμους που συνδέουν τις τοπικές κοινότητες, απομακρύνοντας έτσι τις χρόνιες αυτοφυείς βλαστήσεις, προσφέροντας καλύτερη οπτική στην κυκλοφορία των οχημάτων. Εδώ βέβαια να αναφέρουμε και τις διαγραμμίσεις των οδών, τους κυκλικούς κόμβους σε καίρια και επικίνδυνα σημεία, οι οποίοι στολίζουν και τις εισόδους τοπικών κοινοτήτων. Τέλος σε αυτό το κομμάτι να προσθέσουμε και τις Φωταγωγήσεις που έχουμε κάνει σε επικίνδυνα σημεία αλλά και στις εισόδους του Δήμου μας που είναι αν θέλετε και είσοδοι του νομού μας προσφέροντας έτσι μια καλύτερη αισθητική, περισσότερη ασφάλεια στους πολίτες και αναβάθμιση ταυτόχρονα αυτών των περιοχών. Και αφού μιλάμε για αναβάθμιση περιοχών να αναφερθούμε και στο Περιβάλλον μας, μιας που σε αυτό ζούμε, ο λόγος για την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού στην Προσοτσάνη το οποίο αποσκοπεί στον σεβασμό του περιβάλλοντος μας και στη μη περαιτέρω επιβάρυνσή του από διάφορα λύματα. Και επίσης έχουμε προβεί σε διανοίξεις οδών μέσα σε οικισμούς κάνοντας συγχρόνως παρεμβάσεις σε ετοιμόρροπα κτίσματα τα οποία ελλόχευαν κινδύνους δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών.

– Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα προβλήματα στο δήμο;
1. Για εμάς ως Δημοτική Αρχή το μείζον είναι Υπογεννητικότητα.
Διότι από τη μία τα τεχνικά έργα και οτιδήποτε άλλο αφορά τις υποδομές του Δήμου μας, μπορούμε να τα δρομολογήσουμε και να τα οριοθετήσουμε, από την άλλη έχουμε, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλη μας την πατρίδα ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια …αιμορραγούμε …αιμορραγούμε από νέο πληθυσμό, από γεννήσεις. Παρότι σε επίπεδο Δήμου επιδεικνύουμε 0% ανεργία και η ΒΙΠΑ Προσοτσάνης απορροφά όλο το εργατικό δυναμικό με μεγαλύτερη τη ζήτηση από αυτό της προσφοράς. Παρότι και εμείς από τη μεριά μας έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών, ήδη λειτουργεί ένας (1) νέος και ετοιμάζονται άλλοι δύο (2), παρέχοντας διευκολύνσεις στα νέα ζευγάρια για να στηρίξουν το νοικοκυριό τους μέσω της εργασίας. Έτσι μπορούμε και εμείς να είμαστε αισιόδοξοι πως αυτά τα έργα -αν θέλετε-υποδομής μπορούν να στηρίξουν την παραμονή των νέων ζευγαριών στη περιοχή μας ή επίσης και να φέρουν και κάποια καινούρια ζευγάρια στο Δήμο μας

2. Άλλο επίσης πρόβλημα είναι το Φαράγγι της Πετρούσας.
Προσπαθούμε από την πρώτη στιγμή να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα που κληρονομήσαμε, αυτό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις ως Δήμος, για να το παραδώσουμε στην τοπική κοινωνία με τρόπο νόμιμο, λειτουργικό, ασφαλές και θεμιτό από όλους και για όλους. Είναι ένα πρόβλημα που έχει σχέση με τις γνωστές σε όλους μας παθογένειες του ελληνικού κράτους. Το Φαράγγι της Πετρούσας είναι ένα στολίδι, όχι μόνο για την Πετρούσα, τον Δήμο Προσοτσάνης και τον νομό Δράμας, αλλά και για όλη την Περιφέρεια μας της Α.Μ.Θ, το οποίο αντανακλά και εκφράζει την εργασία, το μεράκι αλλά και την έμπνευση της δημιουργίας των κατοίκων της κοινωνίας της Πετρούσας.

3. ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η Γέφυρα του ποταμού Αγγίτη.
Ακόμα μια δύσκολη κληρονομιά η οποία αποτελεί ακόμα μία πρόκληση για εμάς
Κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες και έχοντας την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ιδιαίτερα του Περιφερειάρχη του κου Χρήστου Μέτιου, ο οποίος σε πρόσφατη επίσκεψή του δεσμεύτηκε σε άμεση χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου, για την κατασκευή μιας καινούριας γέφυρας.

Επίσης ο Περιφερειάρχης κος Χρήστος Μέτιος δεσμεύτηκε και για την χρηματοδότηση των παρακάτω έργων:
Α) Χρηματοδότηση για την περαιτέρω διάνοιξη του Σπηλαίου του Μααρά, διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου και σύνδεσής του με το Παλαιοντολογικό Μουσείο.
Β) Χρηματοδότηση του γυμναστηρίου της Πετρούσας το οποίο βρίσκεται σε στάδιο αποπεράτωσης. Εδώ σας παραθέτουμε και τη θέληση της Δημοτικής Αρχής προς τη δημιουργία ενός κλειστού κολυμβητηρίου, προσφέροντας έτσι νέες προοπτικές και λύσεις στον Αθλητισμό, τόσο σε επίπεδο Δήμου αλλά και Νομού, και
Γ) Χρηματοδότηση για το Φαράγγι της Πετρούσας, συμβάλλοντας έτσι στην επιπλέον αναβάθμιση της περιοχής.

4. ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ για εμάς είναι αυτό της αποκατάστασης του εσωτερικού δικτύου της ύδρευσης της Πετρούσας.
Προβαίνουμε σε νέα δημοπρασία μετά την απομάκρυνση του παλιού ανάδοχου, προσπαθώντας έτσι να αποκαταστήσουμε την ύδρευση του εσωτερικού δικτύου, ένα πρόβλημα που ταλανίζει αρκετό ήδη καιρό τους κατοίκους της Πετρούσας.
Όχι βέβαια πως δεν υπάρχουν και άλλα προβλήματα στο Δήμο μας, αλλά αξιολογώντας και ιεραρχώντας, από την βαρύτητα που αυτά αποπνέουν, καθολικά σε όλο το Δήμο, μπορώ να κρίνω και από την εμπειρία μου, αν θέλετε, πως τα προαναφερθέντα είναι αυτά τα οποία έχουν τη δική τους βαρύνουσα σημασία, χωρίς να θέλω να μειώσω τα υπόλοιπα ή να τα υποβαθμίσω.

«Η Αυτοδιοίκηση είναι Έρωτας, που δεν μπορώ να αποχωριστώ»

– Σιγά σιγά μπαίνουμε και σε εκλογικούς ρυθμούς για τις εκλογές του 2023, με έναν νέο εκλογικό νόμο με μεγάλες αλλαγές και πολλές δυσκολίες κύρια στην συγκρότηση ψηφοδελτίων…..
– Έχοντας ήδη μια μακρόχρονη πολιτική και εκλογική εμπειρία, θεωρούμε πως το πείραμα αυτό, της απλής αναλογικής, απέδειξε πως δυστυχώς επικρατούν οι σκοπιμότητες από τις πολιτικές παρατάξεις, οι οποίες λειτουργούν πολλές φορές και ως πολιτικό τροχοπέδη στην εκάστοτε εκλεγείσα πολιτική παράταξη η οποία θέλει να εφαρμόσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και το πρόγραμμά της. Εμείς πιστοί στις ιδέες μας και τις αξίες μας, επιδιώκοντας το καλύτερο για το Δήμο μας και αφήνοντας παρακαταθήκη στο τέλος της τετραετίας μας όλο αυτό το έργο, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Απεναντίας σε τέτοιες αλλαγές απαντάμε ΝΑΙ. Διότι πιστεύουμε στην ευθύνη της Κυβέρνησης (αυτής που Άρχει του Δήμου), χωρίς δικαιολογίες για τη μη εκτέλεση ή παράλειψη των εξαγγελιών της και του προγράμματός της. Πορευόμαστε με αίσθημα ευθύνης, ζητώντας ακόμα μια φορά την εμπιστοσύνη, αλλά και την σκληρή κριτική του κόσμου για τις τυχόν ανακολουθίες των πράξεων μας. Είμαστε συστατικό στοιχείο της κοινωνίας αυτής, λειτουργούμε συνεκτικά, έχουμε γνώση των πράξεων μας. Την μακροχρόνια εμπειρία μας την μετατρέπουμε σε κοινωνικά δημιουργικό έργο. Τέλος για μας δεν υπάρχουν δυσκολίες, παρά μόνο Προκλήσεις. Προκλήσεις για τις οποίες- σηκώνουμε το γάντι- δηλώνουμε πάντα ΠΑΡΩΝ.

– Εσείς, θα είστε πάλι υποψήφιος;
– ΝΑΙ, πάντα παρών για τις υποχρεώσεις μου απέναντι σε αυτόν τον κόσμο που με εμπιστεύεται, δεν θα ήθελα επ’ ουδενί λόγω να τον απογοητεύσω. Αισθάνομαι πως έχω ακόμα πολλά να δώσω στο Δήμο Προσοτσάνης, ένα Δήμο ο οποίος έχει πραγματικά μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης και παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία του Νομού αλλά και της Περιφέρειας. Αξίζει πραγματικά το καλύτερο και εγώ αισθάνομαι υπερήφανος που υπηρετώ αυτόν τον Δήμο. Η Αυτοδιοίκηση είναι Έρωτας, που δεν μπορώ να αποχωριστώ.

«Για εμάς ως Δημοτική Αρχή το μείζον πρόβλημα είναι Υπογεννητικότητα»

– Τελικά έγινε δεκτή η χορήγηση 1000 ευρώ σε οικονομικά αδύναμους νέους γονείς; Χρειάστηκε -από όσο γνωρίζω- προσπάθεια και προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152….
Είναι πάλι μια παθογένεια, έχουμε να κάνουμε με άκαμπτη και σκληρή γραφειοκρατία, είναι το «βαθύ» Κράτος που δεν εμπιστεύεται την Αυτοδιοίκηση την οποία αυτό το ίδιο έχει σμιλεύσει και έχει δημιουργήσει… θαρρείς τώρα πως είμαστε το κάτι Ξέχωρο, και όχι ένα δικό του κομμάτι και προέκτασή του. Παρόλα αυτά, θέλοντας να στηρίξουμε τις οικονομικά αδύναμες οικογένειες, προβήκαμε σε όλες αυτές τις ενέργειες και τελικά στην επιτροπή του άρθρου 152, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα της οικονομικής ενίσχυσης σε συνδημότες μας -κάτω από συγκεκριμένες και αναπόφευκτες προϋποθέσεις- των 1000 ευρώ.

– Είστε γραμματέας της ΠΕΔ ΑΜΘ, σε μια κρίσιμη για την αυτοδιοίκηση περίοδο. Ικανοποιημένος από τη λειτουργία της;
– Είναι αλήθεια πως έχω υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση για 32 και πλέον χρόνια. Πέραν της θέσεως του Δημάρχου και ως Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης του Νομού μας αλλά και ως Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ως συλλογικό όργανο προσπαθούμε να είμαστε και είμαστε κοντά στους Δήμους ως άμεσοι συνεργάτες και ως φορέας προώθησης των προβλημάτων των Δήμων στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε). Σύμφωνα λοιπόν με τις δυνατότητες του συλλογικού αυτού οργάνου είμαι ικανοποιημένος από τη λειτουργία του. Αυτός εξάλλου είναι ο στόχος και ο σκοπός και των υπολοίπων συνεργατών μου, τους οποίους και εκτιμώ ιδιαιτέρως για την απρόσκοπτη συνεργασία τους όλα αυτά τα χρόνια.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Έχουμε μπροστά μας 16 σχεδόν μήνες, δεν Αποπροσανατολιζόμαστε από το έργο μας, από το πρόγραμμά μας, διότι έχουμε μπροστά μας σε εξέλιξη μεγάλα έργα πολλών εκατομμυρίων.

Αυτά δεν μπορούμε να τα στερήσουμε από τον κόσμο που τα έχει ανάγκη και σας παραθέτω τα εξής:
α) έργα ενεργειακών κοινοτήτων και πολλές ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοτικών κτιρίων, β) αγροτική οδοποιία και προσβασιμότητα σε κτηνοτροφικές μονάδες, γ) έργα εγγείων βελτιώσεων, δ) έργα αθλητισμού, ε) έργα κομποστοποίησης, ζ) έργα μικρών βιολογικών σταθμών σε τοπικές κοινότητες που δεν μπορούν να συνδεθούν με τον βιολογικό Προσοτσάνης κ.ά.

Επίσης μπροστά μας έχουμε το νέο ΕΣΠΑ, στο οποίο προγραμματίζουμε να εντάξουμε με ώριμες πλέον μελέτες έργα όπως:
α) ο Άξονας: Περιχώρα – Ανθοχώρι – Προσοτσάνη, β) έργα υποδομών όπως ο ΒΙΠΑ Προσοτσάνης γ) για πρώτη φορά το έργο της δημιουργίας του Δημοτικού Αεροδρομίου Προσοτσάνης (Αεροδρόμιο Μικροκάμπου-Σιταγρών) δ) Ένταξη σε Αναδασμό δύο αγροκτημάτων, της Μικρόπολης και της Πετρούσας και εν κατακλείδι αναπτυξιακά έργα για τον ορεινό όγκο του Μενοικίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

δεκατρία − 1 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας