29.3 C
Drama
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Θόδωρος Ιφόγλου

«Προτεραιότητα στο δήμο Κ. Νευροκοπίου η μάχη με την καθημερινότητα»

Προέδρος δημοτικού συμβουλίου Δ. Κάτω Νευροκοπίου

«Δυστυχώς η ανέγερση του Νέου Δημοτικού Σχολείου Νευροκοπίου αποτελεί μια ακόμη απόδειξη πως στην χώρα μας η γραφειοκρατία και οι πολυπλοκότητα των νόμων αποτελούν τροχοπέδη στην ολοκλήρωση ενός έργου» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Κάτω Νευροκοπίου Θόδωρος Ιφόγλου. Αναφέρει ότι προτεραιότητα για την δημοτική αρχή είναι η μάχη με την καθημερινότητα. Δηλώνει προβληματισμένος για την αδιαφορία της κεντρικής κυβέρνησης τόσο στο θέμα της ενίσχυσης των πατατοπαραγωγών λόγω κορονοϊού, όσο και για το επίδομα θέρμανσης. Τέλος εκφράζει την αγωνία του για την πορεία της πανδημίας και την μετάλλαξη Δ.

-Κύριε Ιφόγλου έχουν παρέλθει 2 χρόνια από τις δημοτικές εκλογές του 2019. Κάνοντας απολογισμό στη θητεία της Δημοτικής Αρχής, θα λέγατε ότι το διάστημα αυτό ήταν επιτυχημένο;
– Θα ήταν φρόνιμο την αξιολόγηση του έργου μας να την κάνει ο Δημότης. Κάνοντας όμως την αυτοκριτική μας μπορώ να σας πω πως αν και ο κορωνοϊός άλλαξε και την ατζέντα άλλα τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχή. Αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε λοιπόν τις προσπάθειες μας για την στήριξη των μονάδων υγείας της περιοχής μας και εννοώ εκτός από το Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου και το Νοσοκομείο Δράμας οπού έχουμε προβεί και θα το ξανακάνουμε ένα χρειαστεί στην προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού. Συνδράμουμε και στην καλύτερη οργάνωση αυτών των δομών. Τελευταίο άλλα όχι μοναδικό παράδειγμα είναι η αγορά ενός σύγχρονου αξονικού τομογράφου για το Κέντρο Υγείας της περιοχής μας. Παράλληλα συνεχίσαμε να εργαζόμαστε αθόρυβα και για όλα τα άλλα θέματα του Δήμου και τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής άρχισαν μόλις να φαίνονται.

–Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σε μία κρίσιμη περίοδο. Είστε ικανοποιημένος από την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου;
– Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να έχασε πολλές από τις αποφασιστικές αρμοδιότητες του την τρέχουσα Αυτοδιοικητική Περίοδο, παραμένει όμως το κυριότερο όργανο λειτουργίας, έκφρασης των παρατάξεων και της δημοκρατίας. Στο Δήμο του Κάτω Νευροκοπίου το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρις στιγμής αποδεικνύει πως η συναίνεση στα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα μπορεί να ενώνει τους Δημοτικούς Συμβούλους κάτω από την μοναδική συνιστάμενη που πρέπει να μας οδηγεί: την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δημότης και την ανάπτυξη του τόπου μας. Ελπίζω η εικόνα αυτή να είναι κυρίαρχη μέχρι του τέλους της περιόδου αυτής.

«Η στρεμματική κορωνοενίσχυση δεν έχει καταβληθεί ακόμη στους πατατοπαραγωγούς»

– Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» κυρίαρχο για την Αυτοδιοίκηση. Έχετε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις;
– Φυσικά. Η δουλεία που σας ανέφερα πριν πως γίνεται αποδεικνύεται και από το Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε ήδη την ένταξη του έργου με τίτλο «O ρόλος των οχυρών στην αναγέννηση του Κάτω Νευροκοπίου» στο προϋπολογισμού 183.520,00€. Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη της σημαντικής ιστορίας και της πορείας αναγέννησης του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, μέσω αξιοποίησης των σύγχρονων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας για την ψηφιοποίηση και αξιοποίηση των τεκμηρίων της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής, που αφορά κυρίως την ιστορία των Οχυρών και του ρόλου τους στην αναγέννηση της περιοχής. Ειδικότερα οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις αφορούν τη δημιουργία 3D ταινίας με την αναπαράσταση της μάχης του Λίσσε, τη δημιουργία και τον εξοπλισμό ενός VR(Virtual Reality) room, καθώς και την ψηφιοποίηση του ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος. Έχουμε υποβάλει άλλες πέντε προτάσεις και αναμένουμε την θετική τους αξιολόγηση ώστε να βρεθούμε στην ευχάριστη θέση και για άλλες τέτοιες ανακοινώσεις.

– Και με τις άλλες παρεμβάσεις. Τι περιλαμβάνει το Τεχνικό πρόγραμμα;
– Κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει την μάχη με την καθημερινότητα: επίλυση των προβλημάτων της ύδρευσής κατά κύριο λόγο μιας και περισσότερες από τις μισές Κοινότητές του Δήμου αντιμετωπίζουν μόνιμο ή εποχικό πρόβλημα με την σωστή υδροδότηση τους. Στοίχημα προσωπικό του Δημάρχου μας Γιάννη Κυριακίδη και της Δημοτικής Αρχής συνολικά αποτελεί η επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων. Επιπλέον αποκαταστάσεις δικτύων οδοποιίας και αγροτικής οδοποιίας, συντήρηση σχολικών μονάδων και των υπολοίπων Δημοτικών κτιρίων, αναβάθμιση του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού για την εξοικονόμηση ρεύματος, αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων, έργα πρασίνου, καθαρισμοί χειμάρρων στα πλαίσια που μπορεί ο Δήμος να δραστηριοποιηθεί και άλλα έργα Πολιτικής Προστασίας. Μαζί με τις προμήθειες που εκτελούνται αντιστοίχως μιλάμε για μια μεγάλη προσπάθεια.

«Στο θέμα του επιδόματος θέρμανσης αποδείχθηκε περίτρανα η αδιαφορία του κράτους για τον Δημότη του Κάτω Νευροκοπίου»

– Τι γίνεται με το σχολείο του Κάτω Νευροκοπίου; Το έργο είχε κολλήσει… Βρέθηκε λύση;
– Δυστυχώς η ανέγερση του Νέου Δημοτικού Σχολείου Νευροκοπίου αποτελεί μια ακόμη απόδειξη πως στην χώρα μας η γραφειοκρατία και οι πολυπλοκότητα των νόμων αποτελούν τροχοπέδη στην ολοκλήρωση ενός έργου. Μετά τα προβλήματα που είχαμε με την ανάδοχο εταιρεία έγινε επιτέλους η αντικατάσταση της από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. η οποία είναι η εταιρία του Δημοσίου που έχει και την ευθύνη κατασκευής του έργο. Φοβάμαι πως θα έχουμε μια επιπλέον καθυστέρηση ώσπου να πιάσει δουλεία ο νέος ανάδοχος για γραφειοκρατικούς λόγους. Η Δημοτική Αρχή παραμένει σε επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς και διακριτικά επεμβαίνει όπου και όταν χρειάζεται. Ευχή όλων μας παραμένει η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου για να παραδοθεί στους μαθητές της περιοχής μας ένα σύγχρονο σχολείο.

– Ως Δημοτική Αρχή αναδείξατε τα ιδιαίτερα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής σας λόγω των καιρικών συνθηκών. Το Αθηνοκεντρικό Κράτος το αντιλαμβάνεται;
– Με μια λέξη δυστυχώς: ΟΧΙ! Αποδείχθηκε περίτρανα η αδιαφορία του κράτους για τον Δημότη του Κάτω Νευροκοπίου άλλη μια φορά γιατί ενώ χαρήκαμε καταρχάς καθώς στην εξαγγελία για επίδομα θέρμανσης και σε άλλες μορφές καύσιμης ύλης εκτός του πετρελαίου, όπως είναι τα ξύλα και το πέλλετ που κατά κόρον χρησιμοποιεί ο κάτοικός του Νευροκοπίου για να ζεσταθεί, το επίδομα που δόθηκε ήταν πενιχρό και προήλθε από έναν υπολογισμό που δεν έχει καμία σχέση με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν τον χειμώνα στο Δήμο του Νευροκοπίου. Τον Δήμο που είναι γνωστός πανελλήνια για το κρύο! Διεκδικούμε λοιπόν εδώ και καιρό από το Υπουργείο τον εξορθολογισμό και την σχετική αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για την περιοχή μας με παράλληλη αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων για να καταστήσουμε περισσότερους συνδημότες δικαιούχους.

«Ο κορωνοϊός άλλαξε την ατζέντα άλλα και τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής»

– Και με την μονοκαλλιέργεια της πατάτας, κάθε χρόνο τα ίδια προβλήματα. Η ανασφάλεια για τους παραγωγούς είναι μεγάλη.
– Και σε αυτό το πεδίο έχετε δίκιο δυστυχώς. Η περσινή χρονιά τελείωσε με τις τιμές να πιάνουν πάτο και την στρεμματική κορωνοενίσχυση να μην έχει καταβληθεί ακόμη στους παραγωγούς. Ελπίζουμε σε μια καλύτερη χρονιά αλλά δεν καθόμαστε ούτε σ’ αυτό το θέμα με σταυρωμένα χέρια. Για ΠΡΩΤΗ φορά ο Δήμος του Κ. Νευροκοπίου αφουγκραζόμενος τους παραγωγούς της περιοχής μας υλοποίησε μια διαφημιστική καμπάνια για την προβολή των τοπικών προϊόντων και ειδικά της Πατάτας Νευροκοπίου η οποία θα ξεκινήσει τον Αύγουστο σε τηλεοπτικά δίκτυα πανελληνίας εμβέλειας. Με αυτή την προβολή ο Δήμος δείχνει πόσο υπερήφανος είναι στην πράξη για τα ποιοτικά προϊόντα που η περιοχή μας παράγει. Είμαι σίγουρός για το θετικό πρόσημο αυτής της προσπάθειας και αναμφίβολα θα υπάρξει συνέχεια.

– Τι προγραμματίζετε το επόμενο διάστημα;
– Πέραν των προεκλογικών δεσμεύσεων που ήταν η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δημότης και η σύνταξη πολλών μελετών, εκτιμώ πως θα καταφέρουμε να εντάξουμε πολλά έργα σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Όταν αυτά δημοπρατηθούν ταυτόχρονα με την εκτέλεση του υπόλοιπου τεχνικού προγράμματος με την σειρά τους θα δώσουν στον Δημότη και τον επισκέπτη την εικόνα ενός Δήμου που μετεξελίσσεται σε τόπο φιλικό για διαβίωση και επίσκεψη.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Θέλω να εκφράσω την χαρά μου που σαν Δημοτική Αρχή και Δημοτικό Συμβούλιο καταφέραμε σε αύτη την δύσκολη περίοδο να λύσουμε όσα περισσότερα προβλήματα μπορέσαμε προς όφελος των Δημοτών του Δήμου μας. Δεν σας κρύβω βέβαια τον προβληματισμό μου για τις εξελίξεις στο θέμα του κορωνοϊού και πως αυτές μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ταχύτητα εκτέλεσης του έργου μας. Ελπίζω την επόμενη φόρα που θα τα πούμε να μην συζητούμε για προβλήματα αλλά μόνο για προκλήσεις που θα αντιμετωπίζουμε για να κάνουμε τον τόπο μας καλύτερο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

16 + 2 =

spot_img
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας