5.2 C
Drama
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο Φεστιβάλ Δράμας εγκαινιάζει ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα & ταυτόχρονα αθλοθετεί νέο...

Το Φεστιβάλ Δράμας εγκαινιάζει ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα & ταυτόχρονα αθλοθετεί νέο βραβείο

Το Φεστιβάλ Δράμας εγκαινιάζει ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα: Το Εθνικό Σπουδαστικό Πρόγραμμα – Ταυτόχρονα αθλοθετεί νέο βραβείο στη μνήμη της Φρίντας Λιάππα.

Δελτίο τύπου:

45o Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
5-11 Σεπτεμβρίου 2022

Νέο διαγωνιστικό τμήμα: Εθνικό σπουδαστικό πρόγραμμα
Head programmer: Παναγιώτης Ιωσηφέλης

Ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης, διακεκριμένος σεναριογράφος και καθηγητής σεναρίου στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, αναλαμβάνει επικεφαλής προγράμματος του νέου, φιλόδοξου Εθνικού Σπουδαστικού Τμήματος που εγκαινιάζει από φέτος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης.

Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές από όλες τις σχολές και τα κινηματογραφικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου, στην πλατφόρμα filmfreeway.

Ειδικά για φέτος θα μπορούν και οι σπουδαστές ως ελεύθεροι υποψήφιοι να καταθέσουν τις ταινίες τους.

Καταληκτική ημερομηνία: 31 Μαΐου 2022.

Η υποβολή αιτήσεων στο filmfreeway είναι δωρεάν. Δεκτές γίνονται ελληνικές σπουδαστικές ταινίες παραγωγής 2021-2022 (μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης, κινουμένων σχεδίων, πειραματικές), ενώ απαιτείται ελληνική πρεμιέρα.

Διευκρινίζεται πως οι σπουδαστές μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να κάνουν αίτηση και στα υπόλοιπα διαγωνιστικά τμήματα του Φεστιβάλ.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ

Ταυτόχρονα, αθλοθετείται ένα νέο χρηματικό βραβείο για το νεοσύστατο τμήμα, στη μνήμη της πρωτοπόρου κινηματογραφίστριας Φρίντας Λιάππα: το Μεγάλο Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Σπουδαστικής Ταινίας ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ.

Θυμίζουμε πως η αξέχαστη ελληνίδα δημιουργός, που έφυγε πρόωρα από κοντά μας το 1994, είχε τιμηθεί με το βραβείο καλύτερης ταινίας, το βραβείο κοινού και το βραβείο της ΠΕΚΚ στο 3ο Φεστιβάλ Δράμας (1980), για την τρίτη μικρού μήκους ταινία της Απεταξάμην.

Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς το έργο της Φρίντας Λιάππα είναι συνώνυμο της πρωτοπορίας, του κοινωνικού προβληματισμού, αλλά και μιας ιδιότυπης ποιητικής ματιάς πάνω στο ρεαλισμό -χαρακτηριστικά που την καθιστούν ένα διαχρονικό πρότυπο για τη νέα γενιά.

Όπως άλλωστε πρέσβευε η ίδια, «μπορεί η αφήγησή σου να έχει τη μορφή ενός παραμυθιού, ενός τραγουδιού, ενός μόνο ήχου -μυριάδες είναι οι τρόποι που υπάρχουν -, αλλά πάντα από κάτω θα υπάρχει αυτό που δίνει ισχύ σ’ όλες τις μεγάλες ταινίες που διασώζονται μέχρι σήμερα: το ανθρώπινο δράμα».

Το νέο εθνικό σπουδαστικό διαγωνιστικό πρόγραμμα, έρχεται να πλαισιώσει το Διεθνές Σπουδαστικό Τμήμα με head programmer τον Θανάση Νεοφώτιστο που εγκαινιάστηκε το 2020 με μεγάλη επιτυχία.

Φιλοδοξεί να δώσει βήμα στους πρωταγωνιστές του κινηματογραφικού μέλλοντος στην χώρα μας, να αναδείξει νέες τάσεις και να προβάλλει ακόμα περισσότερο την ελληνική παραγωγή σπουδαστικών ταινιών μικρού μήκους.

Σε συνδυασμό με την επικείμενη δημιουργία Κινηματογραφικής Σχολής στη Δράμα στόχος είναι να αποτελέσει ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό δίπολο για τον κινηματογράφο, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τον παιδαγωγικό ρόλο που οφείλει να έχει το Εθνικό Φεστιβάλ για την μικρού μήκους ταινία.

Όπως επισημαίνει ο Παναγιώτης Ιωσηφέλης «Το Εθνικό Σπουδαστικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας έχει στόχο να φέρει τους σπουδαστές κινηματογράφου και το έργο τους σε επαφή με το ευρύ κοινό, τους ανθρώπους της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής αλλά και τους νέους κινηματογραφιστές μεταξύ τους.

Επιθυμία μας είναι το πρόγραμμα αυτό, σε εθνικό επίπεδο, να λειτουργήσει ως ένα σταθερό σημείο συνάντησης και διαλόγου, ανοιχτό σε κάθε τεχνική και αισθητική προσέγγιση της οπτικοακουστικής αφήγησης, ως ένα εκκολαπτήριο το οποίο θα συμβάλλει στην ανάδειξη της νέας κινηματογραφικής ματιάς, του νέου βλέμματος».

Παναγιώτης Ιωσηφέλης

Σεναριογράφος, Καθηγητής Σεναρίου, Τμήμα Κινηματογράφου, Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Συντονιστής της ΘΕ ΔΓΡ 61 «Κινηματογραφική και Τηλεοπτική Γραφή», Κ-Σ της ίδιας ΘΕ στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Ε. Α. Π και του Π. Δ. Μ.

Επιστημονικός Υπεύθυνος της Κατεύθυνσης Σεναρίου του Διιδρυματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δημιουργική γραφή» του Π.Δ.Μ και του Α.Π.Θ και διδάσκων στην ίδια κατεύθυνση.

Υπήρξε Επιστημονικός Υπεύθυνος σε τέσσερα ερευνητικά προγράμματα του Α.Π.Θ.

Το καλλιτεχνικό του έργο περιλαμβάνει τα σενάρια πέντε ταινιών μεγάλου μήκους, τριακοσίων έξι τηλεοπτικών επεισοδίων, οχτώ μικρού μήκους ταινιών, δύο ντοκιμαντέρ και μιας εκπαιδευτικής σειράς πενήντα web επεισοδίων.

Οι ταινίες το σενάριο των οποίων υπέγραψε έχουν συμμετέχει και διακριθεί σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εργάστηκε ως μέλος της επιτροπής αξιολόγησης και γνωμοδότησης για την επιλογή των σεναρίων στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας.

Διετέλεσε Πρόεδρος του τμήματος Κινηματογράφου της Σ.Κ.Τ του Α.Π.Θ και μέλος της Συγκλήτου (2018- 2020).

Περισσότερες πληροφορίες:
student@dramafilmfestival.gr
info@dramafilmfestival.gr (Γραμματεία Φεστιβάλ Δράμας)
Γραφεία Δράμας: τηλ. 25210 47575
Γραφεία Αθήνας: τηλ. 210 3300309

• Site: https://www.dramafilmfestival.gr/
• Facebook: https://www.facebook.com/dramafilmfestival/
• Instagram: https://www.instagram.com/dramafilmfestival/

• Youtube: https://www.youtube.com/user/dramafilmfestival/
• FilmFreeway: https://filmfreeway.com/dramafilmfestival
• Hashtag: #dramafilmfestival & #DISFF45

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

δεκατρία + 15 =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας