21.5 C
Drama
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤο Περιφερειακό Συμβούλιο βάζει φρένο και σταματάει οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός του προστατευόμενου...

Το Περιφερειακό Συμβούλιο βάζει φρένο και σταματάει οποιαδήποτε δραστηριότητα εντός του προστατευόμενου τοπίου του Βώλακα

Δελτίο τύπου:

Μετά την πραγματοποίηση της λαϊκής συνέλευσης στις 19 Ιουνίου 2022 στην Κοινότητα του Βώλακα με θέμα την ενημέρωση των κατοίκων για τη θετική εισήγηση της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας & Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων λειτουργίας λατομείου μαρμάρου εντός της περιοχής του προστατευόμενου τοπίου του Βώλακα της εταιρείας «Sparrow» δρομολογήθηκαν εξελίξεις ως εξής.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βώλακα κος Δημήτριος Σίγγος, ο Αντιδήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κος Κωνσταντίνος Σιουμάνης με τη συνδρομή κατοίκων του Βώλακα, ήρθαν σε επαφή με επικεφαλής παρατάξεων και Περιφερειακούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. με σκοπό να επαναφέρουν προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο το εν λόγω θέμα για το οποίο η Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας & Περιβάλλοντος γνωμοδότησε θετικά.

Η προσπάθεια αυτή καρποφόρησε και πράγματι τέθηκε ως θέμα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 18ης Ιουλίου.

Στη συνεδρίαση αυτήν προσκληθήκαν από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βώλακα και ο Αντιδήμαρχος Κ. Νευροκοπίου.

Παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν παρουσιάζοντας, μάλιστα, σε όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους ένα χάρτη ο οποίος απεικονίζει όλα τα λατομεία στην περιοχή του Βώλακα, τον οικισμό του Βώλακα και φυσικά το προστατευόμενο τοπίο ώστε να έχουν ακριβή και πλήρη εικόνα της πραγματικότητας και της κατάστασης.

Θεωρούμε πως ο χάρτης αυτός βοήθησε ώστε να αντιληφθούν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι την κατάσταση που επικρατεί πέριξ του οικισμού και να αποφασίσουν πιο ψύχραιμα και πιο λογικά. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό για εμάς.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την ανάκληση της προηγούμενης απόφαση της Επιτροπής και έλαβε απόφαση σύμφωνα με την οποία βάζει φρένο και σταματάει οποιαδήποτε δραστηριότητα της συγκεκριμένης εταιρείας εντός του προστατευόμενου τοπίου του Βώλακα.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του κου Περιφερειάρχη στη συνεδρίαση (εφόσον την ερμηνεύσαμε σωστά) από εδώ και στο εξής ανάλογα αιτήματα στην περιοχή του Βώλακα θα αντιμετωπίζονται πιο προσεκτικά λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη τη θέση των κατοίκων του χωριού.

Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης είναι κάτι που μας χαροποιεί αφάνταστα, είναι κάτι για το οποίο παλεύαμε και προσπαθούσαμε όλο αυτό το διάστημα.

Ως Πρόεδρος της Κοινότητας Βώλακα θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη και όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους οι οποίοι δέχθηκαν και σεβάστηκαν την επιθυμία των κατοίκων του Βώλακα λαμβάνοντας ομόφωνη απόφαση σύμφωνη με όσα ζητούν οι κάτοικοι του Βώλακα, δηλαδή καμία δραστηριότητα στο προστατευόμενο τοπίο.

Από εδώ και στο εξής περιμένουμε από το Περιφερειακό Συμβούλιο αντίστοιχες τοποθετήσεις και αποφάσεις για οποιαδήποτε εταιρεία αιτηθεί αντίστοιχες δραστηριότητες εντός του προστατευόμενου τοπίου.

Δηλώνω, επίσης, πως είναι πολύ σημαντικό κάποιος, σε όποιο όργανο κι αν βρεθεί εκλεγμένος από τους πολίτες, να μπορεί να αναγνωρίζει προηγούμενο λάθος του και να το διορθώνει εφόσον, φυσικά, υπάρχουν ή προκύπτουν νέα στοιχεία που συνηγορούν στο να αλλάξει και να διορθωθεί μια προηγούμενη απόφασή μας.

Αυτό χρειάζεται δύναμη. Και το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συγκεκριμένη περίπτωση απέδειξε πως έχει τη δύναμη.

Τους ευχαριστούμε λοιπόν εκ μέρους όλων των κατοίκων του Βώλακα για την πράξη τους αυτή. Αποτελεί τεράστιας σημασίας γεγονός για εμάς πως από πλευράς του Περιφερειακού Συμβουλίου συνεχίζεται η στήριξη της προστασίας του προστατευόμενου τοπίου.

Η ανάγκη διατήρησης της συγκεκριμένης έκτασης υπό καθεστώς προστασίας είναι ένας διαρκής αγώνας όλων μας. Μπορεί να κερδήθηκε μια «μάχη» αλλά χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση.

Οι βωλακιώτες σήμερα αισθάνονται πως έχουν την πλήρη στήριξη του ανώτατου αυτοδιοικητικού οργάνου της Περιφέρειάς τους και πως δεν είναι μόνοι στην τεράστια προσπάθεια που κάνουν ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο που γεννήθηκαν.

Με εκτίμηση
Σίγγος Δημήτρης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

19 − δεκατρία =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας