11.5 C
Drama
Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΠεριοδικόΘέματα ΠεριοδικούΤοίχος της Καλοσύνης Δράμας

Τοίχος της Καλοσύνης Δράμας

«Αναλλοίωτος πυρήνας ανθρωπιάς και αλληλεγγύης»

O «Τοίχος της Καλοσύνης Δράμας» είναι ένα Σωματείο Εθελοντών Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα με έδρα τη Δράμα, του οποίου η δράση ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 όταν η οικονομική κρίση έπληττε πολλούς συνανθρώπους μας. Τότε προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας χώρων που ονομάστηκαν «Τοίχοι της Καλοσύνης», όπου τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης της Δράμας πολύχρωμες χειροποίητες κρεμάστρες που καλούσαν τον κόσμο να αφήνει τρόφιμα και ήδη πρώτης ανάγκης, τα οποία μπορούσαν να πάρουν όσοι συνάνθρωποί μας το είχαν ανάγκη.

Το ξεκίνημα
Η πρωτοβουλία της δημιουργίας των «Τοίχων» ξεκίνησε το 2016 από τη Λάρισα και στην συνέχεια επεκτάθηκε γρήγορα πανελλαδικά σε πολυάριθμες πόλεις κα νησιά, ξεκινώντας και στον Νομό μας. Ωστόσο, ο «Τοίχος της Καλοσύνης Δράμας» είναι αυτή την στιγμή ο μοναδικός εν ενεργεία Τοίχος στην Ελλάδα και μάλιστα με νομική υπόσταση ως Σωματείο από το 2019, που αδιάκοπα από την πρώτη κιόλας χρονιά και μέχρι σήμερα, αφουγκράζεται τα μηνύματα και τις ανάγκες της κοινωνίας κι έχει διευρύνει το πεδίο δράσης του παρέχοντας υποστήριξη και βοήθεια σε πάνω από 5.000 ανθρώπους πανελλαδικά.

«Η πρωτοβουλία της δημιουργίας των «Τοίχων» ξεκίνησε το 2016 από τη Λάρισα και στην συνέχεια επεκτάθηκε γρήγορα πανελλαδικά σε πολυάριθμες πόλεις κα νησιά, ξεκινώντας και στον Νομό μας»

Οι δράσεις
Ο «Τοίχος της Καλοσύνης Δράμας» δραστηριοποιείται και απευθύνεται σε παιδιά, μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, σε ανέργους, ηλικιωμένους με σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που βρίσκονται ή απειλούνται να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας. Προτεραιότητά μας αποτελούν τα παιδιά που βιώνουν δύσκολες συνθήκες. Βασικοί στόχοι του Σωματείου είναι η προώθηση της ιδέας του εθελοντισμού και η παροχή ολιστικής βοήθειας, για να μπορούν οι συνάνθρωποί μας να ζουν με αξιοπρέπεια και να συνεχίζουν την πορεία τους χωρίς υποστήριξη.

Βασικοί πυλώνες των δράσεων του «Τοίχου της Καλοσύνης Δράμας» είναι οι τέσσερις αρχές του, τα τέσσερα «Α»: η Ανωνυμία, η Ανθρωπιά, η Αλληλεγγύη και η Ανιδιοτέλεια. Οι εθελοντές του Σωματείου υποστηρίζουν σθεναρά ότι ο γνήσιος εθελοντισμός είναι μια ανιδιοτελής πράξη και εκείνος που την κάνει δεν προσδοκά ανταλλάγματα, τίτλους, επαίνους, βραβεία και αξιώματα, παρά μόνο την χαρά της προσφοράς, καλλιεργώντας έτσι μια άλλη συμπεριφορά και ένα άλλο δημόσιο ήθος. Για όλους τους παραπάνω λόγους ο «Τοίχος της Καλοσύνης» προτιμάει να παρουσιάζει 6 χρόνια τώρα μόνο τις δράσεις του και αποφεύγεται η αυτοπροβολή και η διαφήμιση εαυτών. Άλλωστε η αλληλεγγύη είναι μια αξία που δεν πρέπει να προσωποποιείται και ο εθελοντισμός θα πρέπει να παραμένει πάντα γνήσιος και ατόφιος.

Η κοινωνική Υπηρεσία του «Τοίχου της Καλοσύνης»
Κομβικό σημείο στην ιστορία του «Τοίχου της Καλοσύνης» αποτελεί η σύσταση της Κοινωνικής του Υπηρεσίας τον Φεβρουάριο του 2021, η οποία αποτελεί μία εκ των επτά υποομάδων του Σωματείου μας και απαρτίζεται από έμπειρους και καταρτισμένους κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες. Ο ρόλος της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Σωματείου μας είναι να έρχεται σε επαφή με τους συνανθρώπους μας σε ανάγκη, πάντα πραγματοποιώντας κοινωνική έρευνα και συντάσσοντας κοινωνικές εκθέσεις με τα δεδομένα που προκύπτουν ανά περίπτωση προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο κάλυψης της εκάστοτε ανάγκης. Το φάσμα της παροχής βοήθειας είναι ευρύ και όλα αυτά τα χρόνια έχουν ικανοποιηθεί από το Σωματείο μας ανάγκες συμπολιτών μας που αφορούν πχ. ιατρική περίθαλψη, θέρμανση, αποπληρωμή λογαριασμών, έπιπλα, σίτιση, ένδυση, υπόδηση, σχολικά είδη, οικιακές συσκευές, ενισχυτική διδασκαλία, βιβλία, φάρμακα, ψυχολογική υποστήριξη, νομικές και λογιστικές συμβουλές και πολλά άλλα. Όποιος γνωρίζει κάποιον άνθρωπο σε ανάγκη ή βρίσκεται ο ίδιος του σε ανάγκη μπορεί να έρθει σε επαφή με την Κοινωνική Υπηρεσία του Τοίχου στην τηλεφωνική γραμμή 6949128813.

«Τα τέσσερα «Α» του «Τοίχου της Καλοσύνης»: Ανωνυμία, Ανθρωπιά, Αλληλεγγύη και Ανιδιοτέλεια»

Οι κρεμάστρες
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι δράσεις του «Τοίχου της Καλοσύνης» ξεκίνησαν από τις κρεμάστρες οι οποίες, 27 σε αριθμό, υπάρχουν διάσπαρτες ακόμα και σήμερα σε διάφορες γειτονιές της Δράμας και συντηρούνται σε εβδομαδιαία βάση από τους εθελοντές της αντίστοιχης υποομάδας για συναισθηματικούς λόγους και για να θυμόμαστε πάντα από πού ξεκίνησε αυτό το μαγικό ταξίδι. Ωστόσο το Σωματείο δεν σταμάτησε εκεί, εξελίχθηκε, διευρύνθηκε και πλέον διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό δράσεων, συνολικά όλα αυτά τα χρόνια περίπου 40, οι οποίες συνοπτικά μπορούν να διαχωριστούν σε τρεις κατηγορίες: τις καθημερινές, τις ετήσιες και τις έκτακτες. Ξεκινώντας με την πρώτη κατηγορία, καθημερινά μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Σωματείου λαμβάνουν βοήθεια συνάνθρωποί μας καλύπτοντας κάθε είδους ανάγκη που ενίοτε προκύπτει. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν γίνει αποδέκτες της ανιδιοτελούς αγάπης μας πάνω από 500 οικογένειες στον Νομό της Δράμας.

Όσον αφορά τις ετήσιες δράσεις του Σωματείου, σ’ αυτές ανήκουν οι πρωτότυπες δράσεις: «Γίνε νονός», «Από παιδί σε παιδί», «Με της καρδιάς το φως», «Γι’ αυτά που έχεις στην καρδιά σου» και «Μοίρασε αγάπη» που αγκαλιάστηκαν θερμά και πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία. Πιο συγκεκριμένα στα πλαίσια του «Γίνε νονός» σε συνεργασία με το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού και τις πέντε Κοινωνικές Υπηρεσίες του Νομού Δράμας παιδιά σε ανάγκη λαμβάνουν το πασχαλινό δώρο της επιλογής τους από τους ανώνυμους νονούς τους, ενώ στη δράση «Από παιδί σε παιδί» συλλέγονται σχολικές τσάντες και σχολικά είδη και μοιράζονται σε μαθητές και φοιτητές που τα έχουν ανάγκη πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς με στόχο να μοιράσουμε χαμόγελα και αγάπη.

«Μοίρασε αγάπη» με χειροποίητα λουλούδια
Σε ετήσια βάση πραγματοποιείται και η πρωτότυπη δράση «Μοίρασε Αγάπη», η οποία υλοποιήθηκε και φέτος για τρίτη φορά με αφορμή τα 6α γενέθλια του Τοίχου της Καλοσύνης στις αρχές Φεβρουαρίου του 2022, με στόχο να γιορτάσουμε όλοι μαζί με έναν ξεχωριστό και αξέχαστο τρόπο. Αναλυτικότερα, οι εθελόντριες της υποομάδας της δημιουργικότητας φιλοτέχνησαν συμβολικά 6.000 χειροποίητα λευκά λουλούδια από οικολογικά υλικά μαζί με 6.000 κάρτες που μοιράστηκαν τυχαία σε 6.000 αυτοκίνητα την παραμονή των γενεθλίων μας, ώστε να σχηματιστεί στα χείλη των κατοίκων της Δράμας ένα ζεστό χαμόγελο και να προσφέρουν κι εκείνοι με την σειρά τους τα λουλούδια στα αγαπημένα τους πρόσωπα, δημιουργώντας έτσι μία ατέλειωτη αλυσίδα αγάπης και χαράς. Μέσα από την συγκεκριμένη δράση οι εθελοντές του Σωματείου θέλησαν να κάνουν ένα μεγάλο, πρωτότυπο πάρτι γενεθλίων που ταυτόχρονα θα περνάει ελπιδοφόρα μηνύματα. Κρίνοντας από τα μηνύματα αγάπης και τις φωτογραφίες που λάβαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν εμφανές ότι ο στόχος επιτευχθεί και μεταδόθηκε το μήνυμα της ανιδιοτελούς αγάπης στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε όλοι μας.

Συνεχίζοντας, η τρίτη κατηγορία δράσεων αναφέρεται σε έκτακτες ανάγκες, όπως για παράδειγμα εκείνες που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αγορά και δωρεά ιατρονοσηλευτικού εξοπλισμού για το Γενικό Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Δράμας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ» και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Επιπρόσθετα, υλοποιήσαμε τη συγκέντρωση και τη δωρεά 20 τάμπλετ, φορητών ή σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών σε καλή κατάσταση σε μαθητές που δεν είχαν πρόσβαση στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε να μην χρειαστεί να αποκοπούν από τη σχολική κοινότητα και την εκπαιδευτική διαδικασία. Ιδιαίτερη αξία έχουν και οι δράσεις που σχετίζονται με τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για περιοχές της Ελλάδας που έχουν πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή. Ενδεικτικά αναφέρεται η αποστολή συνολικά εκατοντάδων πακέτων με τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη πρώτης ανάγκης, προϊόντα προσωπικής υγιεινής, κλινοσκεπάσματα και σχολικά είδη στους πλημμυροπαθείς του Νομού Καρδίτσας, στους σεισμοπαθείς στην Ελασσόνα, στους πληγέντες από τις πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια και στους σεισμόπληκτους συνανθρώπους μας του Νομού Ηρακλείου Κρήτης, τα οποία μοιράστηκαν αξιόπιστα πάντα σε συνεργασία με κατά τόπους οργανωμένα σωματεία και δομές.

100 εθελοντές δίνουν 5000 χαμόγελα
Ο συνολικός απολογισμός όλων αυτών των έξι χρόνων δράσεων δείχνει ότι έχουν βοηθηθεί πάνω από 5.000 συνάνθρωποί μας από το Σωματείο, που σήμερα αποτελείται από σχεδόν 100 εθελοντές. Μία από τις πηγές δύναμης του Τοίχου της Καλοσύνης Δράμας, λοιπόν, είναι οι εθελοντές που το απαρτίζουν. Όλες οι δράσεις οργανώνονται, υλοποιούνται και διεκπεραιώνονται χάρη στην πολύτιμη προσφορά των εθελοντών. Αν και το ταξίδι του ξεκίνησε από μια μικρή παρέα, η ενεργή δράση του βρήκε άμεση ανταπόκριση κι ευαισθητοποίησε πολλά άτομα. Έτσι, άτομα κάθε ηλικίας βρήκαν μέσα από τον «Τοίχο» τον τρόπο να διοχετεύσουν την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τον συνάνθρωπο με αποτέλεσμα ο αριθμός των εθελοντών να αυξάνεται συνεχώς και να καλύπτουν ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα ξεκινώντας μόλις από τα 3 έτη προσφέροντας δίπλα στους γονείς τους ως και τα 93 έτη. Οι εθελοντές με διαφορετικά χαρακτηριστικά και εκπαίδευση εντάσσονται αρμονικά σε μία εκ των επτά υποομάδων ανάλογα με τις δεξιότητες, τις επιθυμίες ή την επαγγελματική τους δραστηριότητα υλοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο όλες τις δράσεις του Σωματείου. Μέλη της οικογένειας του «Τοίχου της Καλοσύνης» είναι εθελοντές από όλη την Ελλάδα οποιασδήποτε ηλικίας, καταγωγής και ειδικότητας, κάτι που αποδεικνύει περίτρανα πως το Σωματείο είναι ανοιχτό προς όλους χωρίς καμία απολύτως διάθεση διακρίσεων, με μόνη προϋπόθεση την αγάπη για ανιδιοτελή προσφορά.

Κρίκοι από ολόκληρη την κοινωνία
Η δεύτερη πηγή δύναμης του Σωματείου είναι οι αμέτρητοι ιδιώτες, οι επιχειρήσεις, τα τοπικά και περιφερειακά Μ.Μ.Ε., που όλοι μαζί αυτά τα 6 χρόνια πάντα με σεβασμό στις τέσσερις αρχές μας αγκαλιάζουν θερμά όλες τις δράσεις και ανταποκρίνονται με ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο σε κάθε κάλεσμά μας. Οι εθελοντές του Σωματείου θέλουν να ευχαριστήσουν όλους και τον καθένα ξεχωριστά που έχουν συμβάλλει στο έργο μας και έχουν γίνει κρίκοι σε όλες αυτές τις αλυσίδες αγάπης. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οποιοσδήποτε θέλει να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του Σωματείου ή να γίνει εθελοντής μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο Facebook: Ο τοίχος της καλοσύνης – Δράμα, στο Instagram: toixoskalosynhs_drama, στο e-mail: thewallofkindnessdrama@gmail.com, ή να καλέσει σε μία από τις δύο τηλεφωνικές γραμμές του Σωματείου: 6945233637 & 6981322003.

«Κομβικό σημείο του «Τοίχου της Καλοσύνης» αποτελεί η σύσταση της Κοινωνικής του Υπηρεσίας, που απαρτίζεται από έμπειρους και καταρτισμένους κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες»

Ο «Τοίχος της Καλοσύνης» είναι μια ιδέα και τις ιδέες είναι καλό να τις αφήνουμε να μας ταξιδεύουν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Για τον λόγο αυτό, όλοι εμείς οι εθελοντές και εθελόντριες αυτού του Σωματείου από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του το 2016 ως σήμερα προσπαθούμε αδιάκοπα να βοηθήσουμε αυτή την ιδέα να προχωρήσει, να εξελιχθεί και να «ανθίσει». Ευελπιστούμε στο μέλλον να αυξηθούν τα μέλη της οικογένειάς μας, να διευρυνθούν οι δράσεις μας και κατ’ επέκταση να προσφέρουμε ανιδιοτελή αγάπη σε ακόμα περισσότερους συνανθρώπους μας, προπαντός παιδιά. Ευοίωνη και φωτεινή ελπίζουμε και ευχόμαστε να συνεχίσει να είναι η πορεία του «Τοίχου» μας τα επόμενα χρόνια χαρίζοντας απλόχερα χαμόγελα ανιδιοτέλειας, ευγνωμοσύνης και αλληλεγγύης προς πάσα κατεύθυνση μακριά από πολιτικά συμφέροντα, επαίνους, αυτοπροβολή και οποιαδήποτε μορφή αισχροκέρδειας, αλλά προάγοντας τον γνήσιο, ατόφιο εθελοντισμό που ο πυρήνας της ανθρωπιάς παραμένει αναλλοίωτος και αυθεντικός στο πέρας του χρόνου.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Δημοφιλή Εβδομάδας