19.3 C
Drama
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΤρόφιμα: Πρόστιμα για τεχνητές ελλείψεις - Στο τραπέζι η μείωση του ΦΠΑ

Τρόφιμα: Πρόστιμα για τεχνητές ελλείψεις – Στο τραπέζι η μείωση του ΦΠΑ

Τρόφιμα: Πρόστιμα για τεχνητές ελλείψεις – Στο τραπέζι η μείωση του ΦΠΑ

Τρόφιμα: Μια νέα δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση τυχόν ελλείψεων που μπορεί να προκύψουν σε αγροτικά προϊόντα και πρώτες ύλες, αλλά και την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα βρεθεί στο τραπέζι της σημερινής σύσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, που θα πραγματοποιηθεί στις 13.00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Γράφει η Γωγώ Κατσέλη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα επικεντρωθεί αφενός στις τιμές των προϊόντων, κυρίως σε ηλιέλαιο και άλευρα, που έχουν αρχίσει ήδη να αυξάνονται, παρά το γεγονός ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ελλείψεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει τη μείωση του ΦΠΑ -ενδεχομένως από το 13% στο 6%- μέχρι να αποκατασταθεί η τροφοδοσία της αγοράς.

Σε δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι «τα άλευρα και το ηλιέλαιο, πλην της ενέργειας, είναι τα βασικά προϊόντα που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον πόλεμο στην Ουκρανία», τονίζοντας ότι «δεν μπορώ να αποκλείσω μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα όπως αυτά.

Η κυβέρνηση είναι πάνω από το πρόβλημα, ενώ πιέζει την Ε.Ε. για να δοθεί μια πανευρωπαϊκή λύση».

Σχετικά με τις ανατιμήσεις στις ζωοτροφές, δεδομένου ότι η Ελλάδα εισάγει περίπου 500.000 τόνους καλαμπόκι από τη Ρωσία και την Ουκρανία, πληροφορίες αναφέρουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει να ενισχύσει τους κτηνοτρόφους -σε πρώτη φάση- με το ποσό των 40 εκατ. ευρώ.

Για να καλύψουν, δε, ενδεχόμενο κενό στην αγορά, θα τεθούν επί τάπητος εναλλακτικές αγορές, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και η Νότιος Αμερική.

Το… στοκ

Ένα ακόμα θέμα που θα συζητηθεί στη σημερινή σύσκεψη είναι η πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας μέσω τεχνητών ελλείψεων στην αγορά.

Έτσι, σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η δήλωση των αποθεμάτων στην ειδική πλατφόρμα, η οποία θα διαρκέσει για 48 ώρες.

Αναφερθείς στην τροπολογία που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, ο κ. Γεωργαντάς, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ, σχολίασε ότι «η σχετική ΚΥΑ θα εκδοθεί τη Δευτέρα (σ.σ.: σήμερα) κι εντός 48 ωρών πρέπει να δηλωθούν τα αποθέματα και το σημείο, στο οποίο βρίσκονται».

Πρόσθεσε, δε, ότι η δήλωση θα πρέπει να επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει να καταγράφονται τα αποθέματα σε συγκεκριμένα προϊόντα σε όλη την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι υπόχρεοι είναι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην ελληνική επικράτεια, οι οποίες θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν στοιχεία για αποθέματα σε:

* πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων,

* λιπάσματα,

* ζωοτροφές,

* ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρόμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,

* άλευρα, και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και άλευρα δημητριακών,

*ηλίανθο,

* φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

«Όλο αυτό γίνεται γιατί ενώ ξέρουμε ότι υπάρχει επάρκεια, πρέπει να υπάρχει και διαθεσιμότητα. Δεν πρέπει κανείς να διανοηθεί ότι μπορεί να κερδοσκοπήσει αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

Μάλιστα, για όσες επιχειρήσεις δημιουργήσουν «τεχνητές ελλείψεις» κρατώντας, για παράδειγμα, τα προϊόντα στις αποθήκες ώστε να τα επαναφέρουν αργότερα σε πολύ πιο αυξημένη τιμή, προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα από 1.000-100.000 ευρώ και κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών, στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς.

Προληπτικά μέτρα παρά την επάρκεια τροφίμων

Σε ό,τι αφορά στην επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η χώρα μας έχει επάρκεια προϊόντων, ωστόσο σήμερα θα εξεταστούν και εναλλακτικές αγορές για εισαγωγές σιτηρών, αλλά και η χορήγηση κινήτρων στους αγρότες, όπως για παράδειγμα οι συνδεδεμένες ενισχύσεις, ώστε να αυξηθούν οι καλλιέργειες μαλακού σιταριού και αραβόσιτου.

Ο πρωθυπουργός, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής την περασμένη Παρασκευή, ανέφερε ότι «ένα θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Έχω συγκαλέσει μια τέτοια σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προσεχή Δευτέρα (σ.σ.: σήμερα), για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των τροφίμων στην πατρίδα μας», υπογραμμίζοντας ότι «δεν αφορά στη χώρα μας, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια τέτοια κρίση».

Αντίστοιχα, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ότι η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια σε σκληρό σιτάρι. Ειδικά για το μαλακό σιτάρι, εξήγησε ότι η χώρα μας εισάγει περίπου 250.000-300.000 τόνους το χρόνο από την Ουκρανία και τη Ρωσία και παρά τον πόλεμο η Ουκρανία συνεχίζει και εξάγει έστω και μικρές ποσότητες προς όλες τις χώρες.

Εναλλακτικοί οδοί

Επεσήμανε, δε, ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές αγορές, όπως η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, όπου καθημερινά έρχονται φορτία στη χώρα.

«Και βεβαίως υπάρχει και η εναλλακτική αγορά του Καναδά και της Αμερικής, οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί σε ένα βαθμό. Άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ούτε για την επάρκεια στο μαλακό σιτάρι», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ζητήσει το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος να μπουν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, έτσι ώστε να υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο στους αγρότες για την επόμενη περίοδο 2023-2027 ώστε να μπορέσουν να τα καλλιεργήσουν.

Σχετικά με το ηλιέλαιο, ο κ. Γεωργαντάς επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη παραγωγή σε ηλιοτρόπιο, ωστόσο το 90% κατευθύνεται για το λεγόμενο βιοκαύσιμο και μόλις το 10% για μαγειρική χρήση.

«Ο ηλίανθος είναι σε μεγάλη ανάπτυξη και υπάρχουν συνεχώς νέες εκτάσεις που καλλιεργούνται. Το επόμενο διάστημα θα υπάρχει μια πλήρης επάρκεια από τις παραγωγές τις δικές μας», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

9 − οκτώ =

- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας