«Δεν πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στα Νέα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δήλωσε τα εξής:
«Μια ιδιαίτερα ευχάριστη εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς είναι η σημαντική και διαρκής αύξηση τόσο του προσδόκιμου της επιβίωσης όσο και του λεγόμενου «προσδόκιμου υγιούς επιβίωσης».
Ταυτόχρονα σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες -και, σταδιακά, σε όλο και περισσότερες αναπτυσσόμενες -το ποσοστό γονιμότητας έχει μειωθεί σε επίπεδα που, χωρίς μετανάστευση, οδηγούν σε μείωση του πληθυσμού.
Δεδομένου του ότι τα συστήματα κυρίων συντάξεων σε όλες σχεδόν τις χώρες είναι διανεμητικά -δηλαδή οι εισφορές των εργαζομένων πληρώνουν τις συντάξεις των συνταξιούχων -, χωρίς αναπροσαρμογή των ορίων συνταξιοδότησης ένας ταχύτατα μειούμενος αριθμός εργαζομένων θα έπρεπε να κληθεί να καταβάλει τις συντάξεις ενός όλο και μεγαλύτερου αριθμού συνταξιούχων.
Αυτός είναι και ο λόγος που όλο και περισσότερες χώρες συνδέουν το προσδόκιμο της επιβίωσης με το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης. Παρόμοια νομοθεσία υπάρχει και στην Ελλάδα.
Ομως, όταν εισήχθη αυτή η νομοθεσία, η ηλικία συνταξιοδότησης στη χώρα μας ήταν τα 65 έτη, ενώ το όριο αυτό αυξήθηκε το 2013 στα 67 έτη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η σχετική ρήτρα δεν προβλέπεται να ενεργοποιηθεί στα επόμενα χρόνια».