Στόχος του ακριτικού δήμου να γίνει η εκδήλωση θεσμός – Συμμετέχουν έξι γλύπτες από έξι χώρες, που θα εργαστούν για ένα μήνα με μάρμαρα της περιοχής
Ένα φιλόδοξο φεστιβάλ μαρμαρογλυπτικής βρίσκεται σ’ εξέλιξη στο ακριτικό Κάτω Νευροκόπι Δράμας, που θεωρείται «καρδιά» του ελληνικού μαρμάρου μια η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη εξορυκτική δραστηριότητα.
Πρόκειται για το «Marble Peak» (Μαρμάρινη Κορυφή) που επιδιώκει ν’ αναδείξει τη σύνδεση του μαρμάρου με την περιοχή και ολόκληρη τη Δράμα, καθώς και με την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μέσω του μαρμάρου, αλλά και με τον πολιτισμό και την ιστορία μας.
Έχοντας δίπλα του τα φημισμένα λατομεία του Βώλακα, ο δήμος Νευροκοπίου, συστήνει στο ευρύ κοινό το μάρμαρο ως μορφή παραγωγής τέχνης και πολιτισμού.
Το φεστιβάλ, που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή και θα διαρκέσει έως τις 29 Οκτωβρίου, συμμετέχουν έξι γλύπτες από έξι χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
https://www.facebook.com/watch/?v=2021920431315550
Συγκεκριμένα και υπό τη μορφή καλλιτεχνικής φιλοξενίας (residency), με σκοπό να φιλοτεχνήσουν στο διάστημα ενός μήνα τα έργα τους, βρίσκονται και εργάζονται ήδη στο Κάτω Νευροκόπι, οι γλύπτες μαρμάρου: Giorgie Cpajak από τη Σερβία, ο Viktar Kopach από τη Λευκορωσία, η Nilhan Sesalan από την Τουρκία, ο Ciprian Hopirtean από τη Ρουμανία, ο Kamen Tanev από τη Βουλγαρία, ενώ την ελληνική συμμετοχή εκπροσωπεί ο Οδυσσέας Τοσουνίδης.
Το Marble Peak πραγματοποιείται στον προαύλιο χώρο του πρώην Επαρχείου, με ελεύθερη είσοδο προς όλους και λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης λόγω της πανδημίας Covdi-19.
Κατά τη διάρκειά του, θα πραγματοποιούνται επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής, με σκοπό την επαφή των μαθητών με την τέχνη, εκπαιδευτικές εκδρομές ανωτάτων ιδρυμάτων, τόσο στο συμπόσιο του Marble Peak, όσο και στις εγκαταστάσεις εταιρειών μαρμάρου του νομού.
Επίσης θα λάβουν μέρος εκπαιδευτικές ομιλίες με στόχο τη βελτιστοποίηση των μοντέλων συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων κλάδων στο χώρο του μάρμαρου.
Η πρώτη παράλληλη εκδήλωση του Marble Peak θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Οκτωβρίου στις 12:00 με την ομιλία του Δρ. Κωνσταντίνου Λασκαρίδη, διευθυντή ΔΟΠΜΕ του Ε.Α.Γ.Μ.Ε με θέμα τη «Συμβολή του Εργαστηρίου ΛΙΘΟΣ της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. στην απόδοση σήμανσης CE και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ‘Ελληνικού Διακοσμητικού Πετρώματος’».
Την επόμενη εβδομάδα, Κυριακή 17 Οκτωβρίου στις 12:00 ακολουθεί η ομιλία της κας Βασιλικής Π. Πουλιούδη, Αν. Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Η Διονυσιακή λατρεία στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας στο διάβα των αιώνων».
Τέλος, την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στις 12:00 η Δρ Αναστασία Γκαδόλου, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων και Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α. θα αναπτύξει το θέμα «Η κινητικότητα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Μετακινήσεις ανθρώπων, ιδεών, τεχνών και επιστημών από τον 8ο έως τον 1ο αι. π.Χ.».
Όλες οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο του Ν. Δημαρχείου Κάτω Νευροκοπίου.
Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου: «Το μάρμαρο είναι κομμάτι του δήμου μας»
«Η ιδέα του Marble Peak γεννήθηκε μέσα και από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου και από την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, που θέλοντας να κάνουν κάτι σχετικά με το μάρμαρο και γνωρίζοντας τη δική μας εξωστρέφεια, μας το πρότειναν, υιοθετήσαμε την πρόταση και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση, να διοργανώσουμε μια εκδήλωση με θέμα το μάρμαρο. Στόχος το μάρμαρο να μπει στη ζωή μας, όχι απλά ως μια κερδοσκοπική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, αλλά ως κάτι που είναι στην πραγματικότητα: ο πολιτισμός μας εδώ και χιλιάδες χρόνια» λέει στο protothema.gr o δήμαρχος Νευροκοπίου κ.Γιάννης Κυριακίδης, συμπληρώνοντας: «Δεν στοχεύουμε μόνο στην τουριστική προβολή του δήμου, δεν είναι μόνο ότι θα έρθει κόσμος να δει το μάρμαρο, να δει τον πολιτισμό που πηγάζει μέσα από αυτό, αλλά είναι και ότι για πρώτη φορά, ερχόμαστε σε ευθεία γραμμή με την σύγχρονη επιχειρηματική λογική, την κοινωνική εταιρική ευθύνη. Οι επιχειρήσεις έρχονται και λένε ότι, δεν είμαστε μόνο επιχειρήσεις, αλλά είμαστε κομμάτι του κοινωνικού συνόλου και πάμε να φτιάξουμε τουρισμό και πολιτισμό. Το μάρμαρο είναι κομμάτι του δήμου μας, αλλά και κομμάτι όλης της Δράμας και αυτό είναι πρωτοπόρο για ένα μικρό ορεινό δήμο όπως το Νευροκόπι».
Όλα τα έργα θα εκτεθούν στη συνέχεια σε χώρους του δήμου Κάτω Νευροκοπίου, ενώ φιλοδοξία είναι η εκδήλωση να καταστεί θεσμός.
Το φεστιβάλ μαρμαρογλυπτικής Marble Peak πραγματοποιείται από την ΑΜΚΕ Emphasis, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μάρμαρου Μακεδονίας – Θράκης και την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας σε συνεργασία με τον δήμο Νευροκοπίου και με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.