ΥΠΟΙΚ: Έρχονται τέσσερις παρεμβάσεις στην φορολογία ακινήτων και εισοδήματος
Ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων και του εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις φέρνουν τρία νομοσχέδια και μια υπουργική απόφαση που ετοιμάζει πυρετωδώς το οικονομικό επιτελείο.
Πιο συγκεκριμένα, το δρόμο προς τη Βουλή παίρνει τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, θέμα ημερών είναι και η έκδοση της υπουργικής απόφασης με τη λίστα των επαγγελμάτων που θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου ενώ παράλληλα δρομολογείται το νομοσχέδιο με τα φορολογικά κίνητρα για τις συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
Στα σκαριά βρίσκεται και η νομοθετική ρύθμιση που δίνει λύση στο «γόρδιο» δεσμό των καταπατημένων δημοσίων και ανταλλαξίμων κτημάτων.
Το πακέτο των παρεμβάσεων που θα ξεκλειδώνει σταδιακά από τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνει:
1. Νέος ΕΝΦΙΑ:
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάρτιση του νομοσχεδίου με την νέα κλίμακα και τους νέους συντελεστές υπολογισμού του φόρου ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6 εκατ. φορολογούμενους.
Ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα φτάσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων μετά το Πάσχα και η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε 10 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Μαΐου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2023.
Για περίπου 5 εκατ. ιδιοκτήτες το ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι μειωμένο ακόμη και πάνω από 30%, περίπου 900.000 δεν θα δουν καμία αλλαγή ενώ περίπου 350.000 θα καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με το 2021.
Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν φέτος για περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες έκαναν άλμα ή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού υπολογισμού της αξίας ακινήτων.
2. Έκπτωση φόρου για e-αποδείξεις:
Η υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τις κατηγορίες επαγγελμάτων που εφόσον πληρώνονται από τους καταναλωτές με ηλεκτρονικό χρήμα θα προσφέρουν έκπτωση από το φόρο εισοδήματος ίση με το 30% της ετήσιας δαπάνης είναι σχεδόν έτοιμη.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.
Το μέτρο θα εφαρμοστεί για τις ηλεκτρονικές δαπάνες που πραγματοποιούνται από την 1-1-2022 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025 και το ποσό που θα αφαιρείται κάθε χρόνο από το εισόδημα ανάλογα με με ύψος των δαπανών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.
Τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.
3. Φοροκίνητρα για μικρομεσαίους.
Το δρόμο προς την Βουλή θα πάρει το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο που προβλέπει μείωση κατά 30% του συντελεστή του φόρου εισοδήματος επί πέντε έτη για συγχωνεύσεις και συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.
Υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρική σχέση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 5 έτη ο συντελεστής μειώνεται στο 15,5% από το 22% που είναι σήμερα.
Η ρύθμιση αφορά μετασχηματισμούς μεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 50.000.000 ευρώ καθώς και για συνεργασίες επιχειρήσεων που απασχολούν έως 50 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000.000 ευρώ.
4. Καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου:
Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται ρύθμιση για την τακτοποίηση των καταπατημένων δημοσίων και ανταλλαξίμων κτημάτων με την δυνατότητα εξαγοράς τους αλλά με αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα για την εξαγορά αγροτικών εκτάσεων θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.
Στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2022 αναφέρεται ότι «η τακτοποίηση των κατεχομένων Δημοσίων και Ανταλλαξίμων Κτημάτων στοχεύει στην εξάλειψη κοινωνικών αδικιών συγκρούσεων και διεκδικήσεων, στην εισροή σημαντικών εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό, στην αποτελεσματική προστασία της κοινόχρηστης περιουσίας του δημοσίου και στην απελευθέρωση των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών και των δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό δικών, εξόδων και γραφειοκρατικών διαδικασιών».