7.6 C
Drama
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΕφημερίδαΣυνεντεύξηΓιάννης Κυριακίδης

Γιάννης Κυριακίδης

«Το Κ. Νευροκόπι είναι «η Σιβηρία της Ελλάδος», αλλά δεν έχει αναγνωριστεί»

Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου

«Είναι δύσκολο να εξηγήσεις στην κεντρική διοίκηση του κράτους το ιδιαίτερο κλίμα της περιοχής αλλά και τις δυσκολίες που αυτό δημιουργεί. Όλοι γνωρίζουν ότι ο Δήμος μας είναι «η Σιβηρία της Ελλάδος», αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί αυτό στο βαθμό που πρέπει όσον αφορά τις παροχές προς τους κατοίκους» δηλώνει ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου Γιάννης Κυριακίδης.
Αναφέρεται στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου αλλά και στις προτάσεις της δημοτικής αρχής στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Υπογραμμίζει ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι το έργο του Δημοτικού Σχολείου Κ. Νευροκοπίου που έχει κολλήσει θα εκτελεστεί.
Τέλος αναλύει τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της περιοχής λόγω της πανδημίας και πόσο επηρέασε ο κορονοϊός και την καλλιέργεια της πατάτας.

– Απέχουμε από την επιστροφή στην κανονικότητα κύριε Δήμαρχε αν και τα μηνύματα για την ΠΕ Δράμας είναι αισιόδοξα μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο. Πώς βιώνει η περιοχή Νευροκοπίου αυτήν την κατάσταση;
– Είναι δεδομένο ότι ο Δήμος μας, όπως και ολόκληρη η Χώρα αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη κατάσταση.
Από την πλευρά του Δήμου, θεωρώ ότι οι Δημότες επέδειξαν σοβαρότητα και ωριμότητα, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, σημειώνοντας ότι ο Δήμος βρισκόταν και βρίσκεται δίπλα τους, μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών και των προέδρων των κοινοτήτων.
Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ότι η περιοχή μας βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο από πλευράς νέων κρουσμάτων.

«Έχουμε διαβεβαιώσεις ότι το έργο του Δημοτικού Σχολείου θα εκτελεστεί με κάθε τρόπο»

– Αυτό φυσικά που απασχολεί την Ελληνική κοινωνία είναι που οδηγούνται τα πράγματα από εδώ και πέρα και έως πότε θα ζούμε σε συνθήκες αβεβαιότητας. Εδώ πιστεύω δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη…
– Η προσωπική μου άποψη είναι ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους και ότι μετά τον απαραίτητο εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, ο κορονοϊός θα αποτελέσει παρελθόν από το οποίο θα πρέπει να διδαχτούμε.
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν το κλειδί είναι ο γενικός εμβολιασμός.

– Ικανοποιημένος από την λειτουργία του Κέντρου Υγείας όλο αυτό το διάστημα; Πώς εξελίσσονται οι εμβολιασμοί;
– Το Κέντρο Υγείας λειτούργησε ορθά και αποτελεσματικά σε όλη αυτή την περίοδο και θεωρώ ότι η συμβολή του στην αντιμετώπιση των περιστατικών κορονοϊού ήταν σωτήρια για πολλούς δημότες. Οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στο Κέντρο Υγείας την 1η Απριλίου, και μέχρι τώρα όλα εξελίσσονται ομαλά. Ο δήμος στέκεται στο πλευρό των δημοτών που δυσκολεύονται στην μετακίνηση μέσω του προβλήματος ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, αλλά και σε όσους δυσκολεύονται ακόμα και στη επικοινωνία με το Κέντρο Υγείας.

– Ο κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω και στην λειτουργία των δήμων. Ικανοποιημένος από την Συνεργασία των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Συμβούλιο;
– Είναι πολύ δύσκολο στην χώρα μας να αλλάξει η αντιπολιτευτική λογική που επικρατεί, παρόλα αυτά θεωρώ ότι ο Δήμος Νευροκοπίου έχει κάνει βήματα προς τα εμπρός σε αυτόν τον τομέα και αυτό νομίζω ότι έχει γίνει αντιληπτό και από τους δημότες.
Προσωπικό μου μήνυμα προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις ήταν και είναι ότι σε τέτοιες στιγμές μόνο με την συλλογική προσπάθεια και στήριξη θα επέλθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους δημότες.

– Νέος εκλογικός νόμος στην Αυτοδιοίκηση. Απλή αναλογική τέλος. Ποια η άποψή σας για τις αλλαγές που προωθούνται;
– Η άποψη μου είναι ότι δυστυχώς, κανένας εκλογικός νόμος μέχρι σήμερα δεν λαμβάνει υπόψη του την ανομοιογένεια που υπάρχει μεταξύ των Δήμων της χώρας, με συνέπεια οι εκλογικοί νόμοι να «αναγκάζουν» τους μικρούς σε πληθυσμό δήμους να προσαρμόζονται σε δεδομένα που είναι «κομμένα και ραμμένα» στα μέτρα των μητροπολιτικών δήμων.

«Η διάθεση αλλά και η παραγωγή της πατάτας επηρεάστηκε αρνητικά από τον κορονοϊό»

– Κάνοντας έναν απολογισμό είστε ικανοποιημένος από τις δράσεις και πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής;
– Η αντιμετώπιση του κορονοϊού άλλαξε τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, όπως άλλαξε και τον σχεδιασμό όλης της χώρας. Οι αλλαγές όμως που προωθήσαμε στην επικοινωνία με τους δημότες αλλά και το πλήρες «άνοιγμα» της πόρτας του Δημάρχου σε όλους τους δημότες ανεξαιρέτως, είμαι βέβαιος ότι αποκατέστησαν πλήρως την σχέση εμπιστοσύνης Δήμου – Δημότη. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι ο χρόνος που απομένει είναι αρκετός για να εκτελέσουμε το πρόγραμμα μας με συνέπεια.

– Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» κυρίαρχο για την Αυτοδιοίκηση. Έχετε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις;
– Ο Δήμος έχει καταθέσει 5 προτάσεις στο πρόγραμμα Τρίτσης, οι οποίες θεωρούμε ότι είναι κρίσιμης σημασίας για την βελτίωση της ποιότητας ζωής του Δημότη αλλά ταυτόχρονα ενέχουν και αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Επιγραμματικά αναφέρω:
1.Αντικατάσταση δικτύου λυμάτων
Κ. Νευροκοπίου
2.Γωνιές ανακύκλωσης
3. Ανάπλαση χώρων – πλατειών
4.Smart Cities
5. Ελλάδα 1821 – Οχυρό λίσσε
6. Αγροτική Οδοποιία
Θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Δήμου μας, που παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξειδικευμένες ειδικότητες, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για το καλό του Δήμου.

– Και με τις άλλες παρεμβάσεις. Τι περιλαμβάνει το Τεχνικό πρόγραμμα;
– Όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, αυτό περιλαμβάνει τόσο πάγια αιτήματα έργων από τις Κοινότητες, όσο και νέες παρεμβάσεις που προέκυψαν από την επικοινωνία με τους δημότες. Θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τους προέδρους των κοινοτήτων για την στήριξη του, αλλά και για την κατανόηση τους, όσον αφορά την προηγούμενη χρονιά όπου λόγω του κορονοϊού δεν κατέστη δυνατό να εκτελεστεί το τεχνικό πρόγραμμα του 2020. Μαζί όμως θεωρώ ότι μπορούμε να καλύψουμε τα κενά και να πετύχουμε τους στόχους θέσαμε.

– Τι γίνεται με το σχολείο του Κάτω Νευροκοπίου; Γιατί κόλλησετο έργο;
– Η ανέγερση του νέου δημοτικού σχολείου εκτελείται από τις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να ολοκληρωθεί η εκτέλεση του στο τέλος του 2020, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε το έργο είναι ουσιαστικά σταματημένο από το 2019. Αυτό που μπορώ με βεβαιότητα να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι από τα υψηλότερα πολιτικά κλιμάκια έχουμε λάβει τις διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα εκτελεστεί με κάθε τρόπο, δεδομένου βέβαια ότι πρέπει να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

– Αναδείξατε τα ιδιαίτερα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής σας λόγω των καιρικών συνθηκών. Το κράτος τα αντιλαμβάνεται;
– Είναι δύσκολο να εξηγήσεις στην κεντρική διοίκηση του κράτους το ιδιαίτερο κλίμα της περιοχής αλλά και τις δυσκολίες που αυτό δημιουργεί.
Όλοι γνωρίζουν ότι ο Δήμος μας είναι «η Σιβηρία της Ελλάδος», αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρισθεί αυτό στο βαθμό που πρέπει όσον αφορά τις παροχές προς τους κατοίκους. Αναφέρομαι φυσικά στο κόστος θέρμανσης που αποτελεί μόνιμο πρόβλημα, το οποίο ακόμα δεν έχει επιλυθεί οριστικά.
Σκοπός μου είναι να περάσει το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να στραφούμε σε οριστικές και πάγιες λύσεις, αν θέλουμε να σταματήσει η εγκατάλειψη της περιοχής.

«Η περιοχή μας βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο από πλευράς νέων κρουσμάτων»

– Και με τη πατάτα φέτος υπήρξε πρόβλημα διάθεσης αλλά και τιμής πώλησης. Ο κορονοϊός έπαιξε και εδώ τον ρόλο του…
– Η διάθεση αλλά και η παραγωγή της πατάτας επηρεάστηκε αρνητικά από τον κορονοϊό, με την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών (φυτοφαρμάκων) αλλά και με το κλείσιμο της εστίασης που μείωσε την κατανάλωση της νωπής πατάτας.
Οι αγρότες μετά από κατάθεση φακέλου με στοιχεία προς το Υπουργείο, κατάφεραν να πετύχουν την αποζημίωση ανά στρέμμα για την περσινή χρονιά.
Η βοήθεια αυτή είναι ουσιαστική, αλλά δεν επιλύει το πρόβλημα που για μας είναι η προστασία του προϊόντος μας από αυτούς που πουλούν πατάτα Νευροκοπίου χωρίς όμως να είναι πραγματικά πατάτα Νευροκοπίου.
Πρόταση μας είναι να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο μέσω της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών ώστε να αγοράζουν πατάτα Νευροκοπίου και «βαφτισμένη» πατάτα Νευροκοπίου.
Ο Δήμος αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται πρόγραμμα προβολής των τοπικών μας προϊόντων για να βοηθήσει ουσιαστικά τους παραγωγούς προς αυτή την κατεύθυνση.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
– Το μήνυμα μου προς τους δημότες είναι ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους, και ότι με υπομονή, πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας αλλά και συμμετοχή στον εμβολιασμό γρήγορα θα επανέλθουμε στην κανονικότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ten − 6 =

Δημοφιλή Εβδομάδας