12.6 C
Drama
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Γιώργος Δεμερτζής

«Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε»

Πρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δράμας
«Ενώνουμε τη Δράμα»

Στις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε λίγες μέρες, έχουμε την επίγνωση και την εμπειρία, τη σοβαρότητα και την συνέπεια να συνεχίσουμε με σταθερά βήματα το δρόμο της ανάπτυξης του τόπου μας με ηγέτη ένα ταπεινό αλλά εμπνευσμένο άνθρωπο τον Χριστόδουλο Μαμσάκο αναφέρει ο Γιώργος Δεμερτζής και νοιώθει υπερήφανος για όσα κατάφερε η δημοτική αρχή.
Δεν θεωρεί αντιπάλους τις αντιπολιτεύσεις, αλλά τα προβλήματα των συνδημοτών μας.
Παραδέχεται ότι έγιναν λάθη και παραλείψεις. Όμως όποιος εργάζεται και προσπαθεί το καταλαβαίνει γιατί το έχει ο ίδιος βιώσει, αναφέρει και τονίζει ότι… είμασταν πάντα εκεί να τα αναγνωρίσουμε και να τα διορθώσουμε. Δεν σταματήσαμε ποτέ να σχεδιάζουμε και να διεκδικούμε ακόμη περισσότερα για τη στρατηγική ανάπτυξη του Δήμου μας…

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης

– Γιατί να επιλέξουμε την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» και τον Χριστόδουλο Μαμσάκο; Είστε ευχαριστημένος από την πορεία σας στην διοίκηση του δήμου;
– Με την παράταξη μας «Ενώνουμε τη Δράμα» και επικεφαλής τον Δήμαρχο Χριστόδουλο Μαμσάκο, σε λίγους μήνες ολοκληρώνουμε μια θητεία σε δύσκολα χρόνια με δύο κρίσεις παγκόσμιας κλίμακας και με το νόμο της απλής αναλογικής δίχως αυτοδυναμία στην διοίκηση του Δήμου.
Με αυτές τις αντικειμενικές δυσκολίες που βιώσαμε όλοι μας, αν μου ζητήσετε να κάνω συνοπτικά έναν απολογισμό θα σας πω με περηφάνια ότι ναι είναι θετικός για την παράταξη μας και το έργο μας!
Η Δράμα αλλάζει, με σημαντικά έργα η πόλη και οι υποδομές της εκσυγχρονίζονται, ενώ με αυτά που είναι σε εξέλιξη με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για τις μελλοντικές εξελίξεις στον τόπο μας.
Ολοκληρώθηκε η βιοκλιματική ανάπλαση της 19ης Μαΐου και τη χαιρόμαστε όλοι μας, ένα έργο που άλλαξε την εικόνα και αναβάθμισε ουσιαστικά μια απαξιωμένη περιοχή στο κέντρο της πόλης μας, το νέο κολυμβητήριο, ένα έργο που δεν τόλμησε κανείς για ευνόητους λόγους, προχωράει με γοργούς ρυθμούς, θα έχουμε σύντομα ένα νέο σύγχρονο Εθνικό Στάδιο όταν ολοκληρωθεί το έργο με τις νέες κερκίδες και τους χώρους άθλησης, νομιμοποιηθήκαν για πρώτη φορά όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου, ξεκινάει η ανάπλαση του περιφερειακού που θα γίνει πόλος έλξης και δραστηριοτήτων ελεύθερου χρόνου για τους συνδημότες μας. Μαζί με άλλα σημαντικά αλλά μικρότερης εμβέλειας έργα έγιναν πολλά που βελτίωσαν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωή των δημοτών μας. Παράλληλα όμως δε σταματήσαμε ποτέ να σχεδιάζουμε και να διεκδικούμε ακόμη περισσότερα για τη στρατηγική ανάπτυξη του Δήμου μας.

«Ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αυτή τη τετραετία επιτρέψτε μου να δηλώσω ιδιαίτερα περήφανος για την πορεία και το πολύ σημαντικό έργο που καταφέραμε με τους συνεργάτες μου»

Εξαιρετικής σημασίας αποτελεί και η υλοποίηση από το νέο ΕΣΠΑ με 15.1 εκατ. ευρώ αρχική χρηματοδότηση για το εμβληματικό έργο της νέας Πλατείας Ελευθερίας, του νέου Δημοτικού Κήπου και της Εθνικής Αμύνης, με μελέτη που υλοποιήθηκε από κορυφαία παγκόσμια εταιρεία και δωρεά της Raycap, η οποία εντάσσεται στην αστική ατζέντα της πόλης της Δράμας σε συνάρτηση με την πρόοδο των μελετών για την αξιοποίηση και ανάδειξη του πρώην Στρατοπέδου Ανδρικάκη σε Δημιουργικό Κόμβο για τις Οπτικοακουστικές Τέχνες με άξονα το Φεστιβάλ Δράμας και αρχική δέσμευση χρηματοδότησης 7 εκατ΄. ευρώ από την Περιφέρεια. Ένα πρωτοποριακό έργο εθνικής σημασίας με διεθνή εμβέλεια, που θα ενδυναμώσει το ρόλο του Φεστιβάλ και θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για τη πόλη μας.
Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Η Ομάδα μας, με την καθοδήγηση του Δημάρχου Χριστόδουλου Μαμσάκου, αγωνίστηκε με όραμα και σχεδιασμό, σοβαρότητα, συνέπεια και διαφάνεια σε πείσμα των καιρών, των προβλημάτων και των καθυστερήσεων που προέκυπταν, για ένα καλύτερο αύριο.
Λάθη και παραλείψεις σίγουρα έγιναν. Όμως όποιος εργάζεται και προσπαθεί το καταλαβαίνει γιατί το έχει ο ίδιος βιώσει. Είμασταν πάντα εκεί να τα αναγνωρίσουμε και να τα διορθώσουμε.

Ακούσαμε από τις αντιπολιτεύσεις πολλά… με αλαζονεία και υπεροπτισμό. Μας χλεύασαν και επιχείρησαν πολλές φορές σχεδόν υβριστικά να υποβαθμίσουν το έργο μας και να υποτιμήσουν τον Δήμαρχο και την αξιοσύνη του.
Ήταν όμως επιλογή του Δημάρχου η ταπεινή στάση μας. Δεν αντιπαρατεθήκαμε σχεδόν ποτέ μαζί τους. Δεν επιθυμούσε το Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει αρένα γιατί θα ήταν πολύ εύκολο όπως καταλαβαίνετε να συμβεί. Αντίπαλοι μας δεν υπήρξαν οι αντιπολιτεύσεις, αλλά τα προβλήματα των συνδημοτών μας και οι προκλήσεις του μέλλοντος για το καλό του τόπου μας. Έτσι με υπομονή, επιμονή και στόχευση συνεχίσαμε το έργο που δραμινός λαός μας επέλεξε να πράξουμε.
Είμαι ευχαριστημένος και περήφανος για ότι καταφέραμε και ότι σχεδιάζουμε για τη Δράμα του αύριο.
Η παράταξη μας, ανανεωμένη με εξαιρετικές υποψηφιότητες στο σύνολο του ψηφοδελτίου, πιο δυναμικά από ποτέ διεκδικεί εκ νέου την εμπιστοσύνη και τη ψήφο των δραμινών,
Αν με ρωτήσετε γιατί να επιλέξουμε την Παράταξη σας, θα σας πω πολύ ειλικρινά γιατί έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε.
Στις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε λίγες μέρες, έχουμε την επίγνωση και την εμπειρία, τη σοβαρότητα και την συνέπεια να συνεχίσουμε με σταθερά βήματα το δρόμο της ανάπτυξης του τόπου μας με ηγέτη ένα ταπεινό αλλά εμπνευσμένο άνθρωπο τον Χριστόδουλο Μαμσάκο, που σέβεται και εμπιστεύεται τους συνεργάτες του και έχει δημιουργήσει εξαιρετικά ωφέλιμες σχέσεις με τα κέντρα αποφάσεων στην Αθήνα και τα επόμενα χρόνια θα συμβάλουν με κάθε τρόπο σ αυτό που όλοι μας επιθυμούμε, να ζούμε να εργαζόμαστε και να επιχειρούμε σε ένα Δήμο που έχει επενδύσει στο μέλλον του.

«Η Δράμα χρειάζεται την παράταξη με τα ικανά στελέχη και με αρχηγό αυτόν που έχει δείξει έργο, αποτελέσματα, ικανότητα, συνέπεια»

– Είναι κοινώς αποδεκτό ότι στον πολιτισμικό οργανισμό γίνεται δουλειά…
– Ως Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αυτή τη τετραετία επιτρέψτε μου να δηλώσω ιδιαίτερα περήφανος για την πορεία και το πολύ σημαντικό έργο που καταφέραμε με τους συνεργάτες μου.
Το Δημοτικό Ωδείο Δράμας με Καλλιτεχνικό Δ/ντη τον εξαίρετο Δραμινό μουσικό και μαέστρο Καμπάνη Σαμαρά αθόρυβα και συντονισμένα σήμερα εξυπηρετεί όλο τον Νομό αλλά και γειτονικούς με περισσότερους από 550 σπουδαστές, 15 μόνιμους καθηγητές και αρχιμουσικούς, ενώ 60 ωρομίσθιοι καθηγητές προσλαμβάνονται κάθε χρονιά για να καλύψουν τις ανάγκες δίνοντας το δικαίωμα και την ευκαιρία σε πολλούς μουσικούς συμπολίτες μας να εργαστούν στον τόπο τους.
Από το 2022 λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία η Θερινή Μουσική Ακαδημία, όπου παρέχεται υψηλών προδιαγραφών εκπαίδευση με καθηγητές καταξιωμένους και διάσημους Έλληνες Μουσικούς προς όφελος των σπουδαστών των καθηγητών μας αλλά και αυτών που έρχονται απ όλη την χώρα για τα παρακολουθήσουν.
Αποκαταστάθηκαν χρόνιες ζημιές και φθορές των κτηριακών εγκαταστάσεων, παράλληλα με τη νομιμοποίηση χρήσης του χώρου και εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού στην αίθουσα της φιλαρμονικής του Δήμου μας ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα των γονέων αλλά και των μελών της.
Εξοφλήθηκαν οφειλές από μισθοδοσίες παρελθόντων ετών (2012,2013,2014) με δικαστικές αποφάσεις στους ωρομίσθιους και μονίμους καθηγητές συνολικού ύψους πάνω από 350.000 ευρώ ικανοποιώντας μια δίκαιη απαίτηση ανθρώπων που εργάστηκαν και δεν πληρώθηκαν.
Με την πρόσφατη προσθήκη στο προσωπικό του Οργανισμού ενός ακόμη αρχιμουσικού θα επανασυσταθεί άμεσα και θα λειτουργήσει η Φιλαρμονική της κοινότητας Ξηροποτάμου παράλληλα με τις άλλες τρεις.
Εξασφαλίσθηκε χρηματοδότηση ύψους 700.000 € περίπου στο Ταμείο Ανάκαμψης με την οποία θα εκσυγχρονιστεί το Δημοτικό Ωδείο με νέα συστήματα κλιματισμού, φωτισμού, ήχου, νέα καθίσματα και δάπεδα και θα εξοπλιστεί με νέα όργανα καλύπτοντας το σύνολο των απαιτήσεων και αναγκών.
Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας όταν ανάλαβα τη Διοίκηση του ήταν κυριολεκτικά ένας «κοιμώμενος γίγαντας», με πολλές προκλήσεις και σημαντικά θέματα που έχριζαν αποφασιστικής αντιμετώπισης, προκειμένου να κατακτήσει τη θέση που του αξίζει εντός και εκτός συνόρων.

Με την δηλωμένη την εμπιστοσύνη και στήριξη του Δημάρχου Δράμας Χριστόδουλου Μαμσάκου, καταφέραμε να αποκτήσουμε στενή συνεργασία και υποστήριξη με το Υπουργείο Πολιτισμού. Έτσι τον Ιανουάριο του 2020, δημιουργήθηκε και υπογράφηκε μαζί τους για πρώτη φορά τετραμερής σταθερή Προγραμματική Συμφωνία Πολιτισμικής Ανάπτυξης 3ετούς διάρκειας (2020-2022), με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας& Θράκης και του Δήμου Δράμας 500.000 € κάθε έτος. Η Προγραμματική συμφωνία ανανεώθηκε φέτος και αναβαθμίστηκε με ετήσια χρηματοδότηση 600.000€ για την επόμενη 3ετία (2023-2025). Αυτό το πρώτο και καθοριστικό βήμα που μας παρείχε την ασφάλεια και τη δύναμη να συνεχίσουμε στο σχεδιασμό της επιτυχίας.
Συνοδοιπόρος μου σ’ αυτή τη προσπάθεια, από τον Μάιο της ίδιας χρονιάς ο Γιάννης Σακαρίδης, που αποδέχθηκε την πρόταση μου αλλά και την πρόκληση να αναλάβει το τιμόνι του Φεστιβάλ. Ένας δημιουργός με μεγάλη εμπειρία στον χώρο, που υπηρέτησε για χρόνια την κινηματογραφική Τέχνη στο εξωτερικό, με αληθινή αγάπη για τη Δράμα και το Φεστιβάλ, έχοντας διαγωνιστεί σ αυτό και έχοντας συμμετάσχει στις διαδικασίες του. Με αγάπη, θέληση, υπομονή και επιμονή, σχεδιάσαμε τη νέα εποχή του, που άνοιξε δρόμους και έκτισε γέφυρες με επιστέγασμα αυτών των ενεργειών την κορυφαία διάκριση που ήρθε πριν λίγες εβδομάδες από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου: Δύο εισιτήρια για τη διαδικασία ανάδειξης των Όσκαρ στους νικητές του Εθνικού και του Διεθνούς Διαγωνιστικού.
Ξεκινήσαμε με την αποπληρωμή με νόμιμο τρόπο και δημιουργικές συνεργασίες των βραβείων που κέρδισαν και δεν παρέλαβαν ποτέ οι Έλληνες σκηνοθέτες από το 2002 έως το 2011, με αποτέλεσμα να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των δημιουργών, να επιστρέψουν στο Φεστιβάλ και να συνεργάζονται μαζί μας σημαντικοί Έλληνες σκηνοθέτες με καταξιωμένη πορεία στο χώρο εντός και εκτός συνόρων.
Διαμορφώσαμε την υπέροχη ομάδα του Φεστιβάλ επενδύοντας ικανούς, με αγάπη για το σινεμά, πείρα, έμπνευση και ένα εξαιρετικό παραγόμενο έργο για τους κινηματογραφιστές εντός και εκτός συνόρων.
Σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε η νέα Οπτική Ταυτότητα του Φεστιβάλ με διαφανή διαδικασία με συνέπεια στη σύγχρονη οπτική γλώσσα και τον εξελισσόμενο ψηφιακό κόσμο.
Δημιουργήσαμε στρατηγικές συνεργασίες με Φορείς όπως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το ΕΚΟΜΕ, την RAYCAP, την ΚΥΚΛΩΨ, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, και μεγάλες ελληνικές εταιρείες του χώρου, ενισχύοντας τις προοπτικές, την παρουσία και τη δυναμική μας. Με γνώμονα την εξωστρέφεια αναπτύξαμε δεσμούς συνεργασίας, ανταλλάσσουμε προγράμματα και δημιουργούμε νέες δράσεις με τα μεγαλύτερα Διεθνή Φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι σχέσεις μας με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ του Clermont-Ferrand, του Τορίνο, των Καννών, αλλά και τα Διεθνή Ελληνικά Φεστιβάλ του Βερολίνου και του Λος Άντζελες είναι πιο κοντά από ποτέ προς όφελος της ταινίας μικρού μήκους και των δημιουργών της.

«Ο Δήμος Δράμας χρειάζεται ανθρώπους που μπορούν, που έχουν το χρόνο, τη διάθεση και πάνω απ’ όλα την ικανότητα να οραματιστούν, να υλοποιήσουν και να διαχειριστούν το μέλλον μας με σταθερότητα»

Από τις πρώτες μέρες που αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου, καταβάλαμε με τον Δήμαρχο Δράμας κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία της Σχολής Κινηματογράφου με το ΕΑΠ. Το καταφέραμε και με την έναρξη του 2023 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Προπτυχιακό Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών με το ΕΑΠ και εργαστήρια σκηνοθεσίας στη πόλη μας. Ένα όνειρο πολλών ετών που έγινε πράξη. Το Φεστιβάλ Δράμας εμπνευστής και διεκδικητής αυτής της κατάκτησης θα αναπτύξει προγράμματα και δράσεις συνέργειας με τη Σχολή, μεγιστοποιώντας το όφελος των εν δυνάμει νέων κινηματογραφιστών.
Ανανεώθηκαν εναρμονίστηκαν με το αστικό περιβάλλον και εκσυγχρονίστηκαν οι χώροι των γραφείων του Φεστιβάλ ενσωματώνοντας τη νέα ταυτότητα.
Επαναλειτούργησε και εκσυγχρονίστηκε ο Θερινός Κινηματογράφος Αλέξανδρος στον δημοτικό κήπο μετά από αρκετά χρόνια απραξίας που πλέον αποτελεί αγαπημένο χώρο παρακολούθησης ταινιών από τους σινεφίλ όλο το καλοκαίρι και φυσικά το διάστημα του Φεστιβάλ όπου πέρα του κινηματογραφικά προγράμματα υλοποιούνται πολλές δράσεις του Φεστιβάλ.
Δημιουργήσαμε Ψηφιακή Πλατφόρμα για παρακολούθηση των διαγωνιστικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ δωρεάν από τους σινεφίλ σε όλη τη χώρα.
Εξασφαλίσθηκε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 700.000 € περίπου που θα εκσυγχρονίσει τον Κινηματογράφο Ολύμπια μετά από πολλά χρόνια.
Τέλος το Φεστιβάλ Δράμας θα αποτελέσει τον άξονα ανάπτυξης και λειτουργίας του Οπτικοακουστικού Hub που σχεδιάζεται στο πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη.

«Η Δράμα αλλάζει, με σημαντικά έργα και οι υποδομές της εκσυγχρονίζονται, ενώ με αυτά που είναι σε εξέλιξη με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για τις μελλοντικές εξελίξεις στον τόπο μας»

– Ποιο το διακύβευμα των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών;
– Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε στην αρχή της προηγούμενης δεκαετίας και οι επιπτώσεις της, δημιούργησαν θεωρώ νέα δεδομένα στην κοινωνία μας. Μέσα απ αυτή την κρίση πιστεύω ότι γίναμε πιο σκεπτόμενοι ως λαός, γιατί όλοι μας λίγο ή πολύ αντιληφθήκαμε ότι κάτι δεν κάναμε καλά τα προηγούμενα χρόνια. Παρακολουθούμε πιο πολύ τα πράγματα, τις εξελίξεις στη πολιτική σκηνή, εξετάζουμε την ικανότητα και την προσωπική πορεία αυτών που επιθυμούν να εκλεγούν είτε στη τοπική αυτοδιοίκηση είτε στη βουλή. Τα χρόνια της χαλαρής ψήφου που μας οδήγησαν εδώ που είμαστε εύχομαι και ελπίζω να πέρασαν οριστικά.
Το διακύβευμα θεωρώ ότι είναι η ψήφος μας, που την 8η Οκτωβρίου θα καθορίσει τις εξελίξεις και το μέλλον του τόπου μας για την επόμενη πενταετία. Ας ψηφίσουμε λοιπόν σκεπτόμενοι για το δικό μας αύριο και αυτό των παιδιών μας. Να ψηφίσουμε την Παράταξη με τα ικανά στελέχη και με αρχηγό αυτόν που έχει δείξει έργο, αποτελέσματα, ικανότητα, συνέπεια. Δεν είναι εποχές για πειράματα και πισωγυρίσματα που θα κοστίσουν ακριβά σε όλους μας. Θέλουμε ανθρώπους που μπορούν, που έχουν το χρόνο τη διάθεση και πάνω απ’ όλα την ικανότητα να οραματιστούν, να υλοποιήσουν και να διαχειριστούν το μέλλον μας με σταθερότητα.

– Γιατί να σταυρώσει κάποιος το όνομά σας;
– Στις δημοτικές εκλογές είμαι εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» όπως και στις προηγούμενες. Εκτιμώ ότι την περίοδο που ολοκληρώνεται από τη θέση που υπηρέτησα το Δήμο Δράμας και τη Δημοτική Αρχή καταφέραμε πολλά με τη βοήθεια των συνεργατών μου.
Πιστεύω ότι έδειξα την αγάπη, το όραμα, την υπομονή και την επιμονή και όποιες ικανότητες διαθέτω για να φέρω το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αν οι συνδημότες μου είδαν σε μένα κάτι που τους άρεσε και θεωρούν ότι έχω την ικανότητα να προσφέρω για το μέλλον του τόπο μας είμαι εδώ και με τη στήριξη τους θα συνεχίσω να το κάνω.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας