12.6 C
Drama
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Ανέστης Τοπαλίδης

«Η συμμετοχή στα κοινά δεν ξεκινά και δεν σταματά στις εκλογές, απλά συνεχίζεται»

Ελεύθερος Επαγγελματίας
Πρόεδρος ζυθεστιατόρων Ν. Δράμας
Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος «Ενώνουμε τη Δράμα» Χριστόδουλος Μαμσάκος

Η προεκλογική περίοδος σε λίγες μέρες φτάνει στο τέλος της και για κάθε υποψήφιο το εκλογικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα αποτελέσει αφετηρία των επόμενων βημάτων που θα ακολουθήσει στην πολιτική.
Ο Ανέστης Τοπαλίδης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα», κάνει έναν σύντομο απολογισμό της προεκλογικής του διαδρομής και αποτυπώνει την εμπειρία και τις εντυπώσεις που αποκόμισε καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής. Τονίζει πως η συμμετοχή του στα κοινά δεν θα καθοριστεί από το αποτέλεσμα των εκλογών, θα καθοριστεί μόνο ο τρόπος συμμετοχής του σ’ αυτά.

Συνέντευξη Βαγγέλης Ελευθεριάδης / Φωτογραφίες Αγησίλαος Στυλίδης

– κ. Τοπαλίδη, σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η προεκλογική περίοδος των αυτοδιοικητικών εκλογών και στις 8 Οκτωβρίου θα έχουμε την πρώτη εικόνα για τις επιλογές των συνδημοτών μας. Πείτε μου ποια είναι τα συναισθήματα σας για την πορεία σας μέχρι τώρα.
– Τα συναισθήματα μου μέχρι τώρα είναι θετικά και με γεμίζουν αισιοδοξία και δύναμη όχι μόνο για το αποτέλεσμα, αλλά και τον δικό μου προσωπικό αγώνα. Είναι η ολοκλήρωση μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει για τη συμμετοχή μου στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά ταυτόχρονα είναι και η συνέχιση μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια με τη συμμετοχή μου στα κοινά. Όπως όλοι πιστεύω οι υποψήφιοι, έχω αγωνία για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής των εκλογών που θα διαμορφώσει την εικόνα και το περιβάλλον που θα οδηγήσει στο τελικό αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής.
Η προεκλογική περίοδος, είναι μια εμπειρία μοναδική που πραγματικά σε γεμίζει με συναισθήματα που επιδρούν στην μετέπειτα πορεία σου, όχι μόνο στην πολιτική και στην επαγγελματική, αλλά και στην προσωπική. Αυτό νομίζω είναι και το μεγαλύτερο κέρδος, να γίνεσαι πλουσιότερος μέσα από την καθημερινή τριβή με τον κόσμο, μέσα από τη θετική και αρνητική κριτική, μέσα από όλα τα συναισθήματα που μοιράζεσαι μαζί τους. Είναι μια διαδρομή επιβράβευσης μιας μεγάλης προσπάθειας από όλους μας.

– Οι επαφές σας με τον κόσμο, οι εντυπώσεις που αποκομίσατε, η εμπειρία με την οποία εφοδιαστήκατε ως υποψήφιος για δεύτερη φορά, δικαιώνουν την επιλογή σας να ασχοληθείτε με το κοινά, μέσα από το περιβάλλον μιας παράταξης;
– Οι συχνές επαφές με τον κόσμο σε κάνουν δέκτη πολλών συναισθημάτων, θετικών και αρνητικών, περισσότερο όμως όμορφων και λιγότερο άσχημων. Είμαστε μικρή κοινωνία, γνωριζόμαστε, ξέρουμε ο ένας τον άλλο, γνωρίζουμε τον κόπο που καταβάλλει για να προσφέρει στην κοινωνία μας και ακόμα και αν δεν είμαστε ευχαριστημένοι με κάτι, οι περισσότεροι με κόσμιο τρόπο θα το εκφράσουμε. Γιατί αυτό που θέλουν όλοι, όλοι μας, είναι να βελτιωθούμε. Κατά συνέπεια τα αρνητικά σχόλια, αν θέλεις να γίνεις καλύτερος, τα αντιμετωπίζεις ως παρατηρήσεις σωστές που βοηθάνε να εξελισσόμαστε θετικά.
Οι συνομιλίες μου με τους συμπολίτες μου, όχι μόνο δικαιώνουν την επιλογή μου να ενταχθώ στην παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» με επικεφαλής τον νυν δήμαρχο Χριστόδουλο Μαμσάκο, αλλά δικαιώνουν την επιλογή μου να συμπορευτώ με κάθε έναν από αυτούς όλα αυτά τα χρόνια και μαζί να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα, διεξόδους που ανακουφίζουν τις δυσκολίες τους. Η πολιτική είναι ένας χώρος και ένας τρόπος να προσφέρεις και να διαμορφώνεις αναπτυξιακά σχέδια που βελτιώνουν την τοπική κοινωνία και κατ’ επέκταση την χώρα, αλλά δεν είναι μόνον η πολιτική, πρέπει να είμαστε ενεργά μέλη της κοινωνίας από όποιο πόστο βρισκόμαστε και να προσφέρουμε αυτό που μας αναλογεί. Όσο μικρή κι αν είναι η προσφορά μας αθροίζεται στο σύνολο και το ενισχύει.

«Πρέπει να είμαστε ενεργά μέλη της κοινωνίας από όποιο πόστο βρισκόμαστε και να προσφέρουμε αυτό που μας αναλογεί. Όσο μικρή κι αν είναι η προσφορά μας αθροίζεται στο σύνολο και το ενισχύει»

– Έχετε δηλώσει πως η συμμετοχή στα κοινά δεν ξεκινά και δεν σταματά στις εκλογές, απλά συνεχίζεται. Τι σημαίνει αυτό για εσάς, αλλά και τι σημαίνει αυτό για κάθε υποψήφιο και κάθε πολίτη του τόπου μας;
– Όπως σας ανέφερα προηγουμένως, η πολιτική είναι ένας δρόμος για να πορευτείς θέτοντας στόχο το κοινό καλό, αλλά δεν είναι ο μόνος και δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς. Η συμμετοχή στα κοινά πρέπει να μας αφορά όλους τους πολίτες και δεν πρέπει να εξαντλείται την περίοδο των εκλογών, ούτε ένα ενδεχόμενο κακό εκλογικό αποτέλεσμα για τους υποψηφίους, να λειτουργεί ανασταλτικά για την συνέχιση της προφοράς σε κάθε επίπεδο.
Ως πολίτες, η συμμετοχή στα κοινά δεν είναι μόνο η ψήφος μας, δεν είναι μόνο η μέρα των εκλογών. Πρέπει να έχουμε άποψη και να διεκδικούμε αυτή να ακούγεται κάθε μέρα του χρόνου, να είμαστε δίπλα στους εκλεγμένους πολιτικούς και σε κάθε ενεργό πολιτικό και μαζί να συμπράττουμε. Μας αφορά όλους η εύρυθμη λειτουργία του δήμου μας, η βελτίωση της καθημερινότητα μας, η δημιουργία έργων που θα δώσουν ανάσα πνοής και θα μας βάλουν σε διαδικασία αναπτυξιακής πορείας, εξωστρέφειας, θα μας κάνουν καλύτερους. Προσωπικά θα συνεχίσω να είμαι ενεργός πολίτης και υπέρ των συμμετοχικών διαδικασιών, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, γιατί η πολιτική έχει μια δυναμική καθημερινή, υπάρχει, αναπτύσσεται και εξελίσσεται με όλους και για όλους συνεχώς, δεν ξεκινά και δεν σταματά στις εκλογές, απλά συνεχίζεται.

– Σαν παράταξη πιστεύετε ότι θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη του κόσμου για τρίτη συνεχόμενη φορά; Υπάρχουν γερά θεμέλια εμπιστοσύνης και σεβασμού ανάμεσα στην παράταξη και τον κόσμο μέσα από το έργο που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια;
– Υπάρχει μια πολύ καλή επικοινωνία με τον κόσμο που θέλει να μάθει, να ακούσει, να ενημερωθεί για το έργο που έχει γίνει, αλλά και να καταθέσει τους δικούς του προβληματισμούς, τις δικές του απόψεις και ναι, να καταθέσει και τα παράπονα του και τη δικαιολογημένη, αρκετές φορές, αγανάκτηση του. Δεν σας κρύβω ότι κι εγώ εκφράζω τη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση μου για προβλήματα που αντιμετωπίζω, όπως όλοι, καθημερινά. Αλλά, όπως εγώ έχω την θέληση και την υπομονή να μου εξηγήσουν οι υπεύθυνοι όταν καταθέτω τις θέσεις και τα ερωτήματα μου – για να καταλάβω τους λόγους που κάποια πράγματα δεν ολοκληρώθηκαν, δεν έγιναν όπως υπήρχαν στον αρχικό σχεδιασμό, αλλά στην πορεία θα διορθωθούν με δουλειά και όχι με μαγικές συνταγές του δευτερόλεπτου – έτσι και ο κόσμος δέχεται να σε ακούσει και να σε καταλάβει. Αυτό το εισπράττω από τις καθημερινές, πολύωρες πολλές φορές συζητήσεις που έχω μαζί τους. Αφιερώνω χρόνο για να ενημερώσω, να εξηγήσω και κυρίως να ακούσω. Είμαι σε μια ομάδα που λειτουργεί με γνώμονα το εμείς και το εμείς δεν είναι η παράταξη, αλλά όλος ο δήμος.
Έχουν γίνει έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας και έχουν ευεργετικές επιδράσεις στις ζωές μας. Αναβάθμιση σχολικών κτιρίων, γηπέδων, κατασκευή και ανακατασκευή περισσότερων από 16 παιδικών χαρών, γήπεδα 5×5, υπαίθριοι χώροι άθλησης με σύγχρονα μηχανήματα γυμναστικής. Ανακατασκευάστηκε το ταρτάν του Εθνικού Σταδίου για να μπορούν όλοι ελεύθερα και δωρεάν να απολαμβάνουν τα οφέλη της άσκησης.

Σημαντικό το κοινωνικό έργο που έχει παραχθεί μέσα από το πρόγραμμα «Επισιτιστικής & Βασικής Υλικής Συνδρομής» του ΤΕΒΑ/FEAD, το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, το Κέντρο Κοινότητας και Παραρτήματος ΡΟΜΑ.
Σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, έχουν γίνει πολλά βήματα, όπως η δημιουργία «γωνιών ανακύκλωσης», «πράσινων σημείων» υποστηρικτικές ενέργειες διαχείρισης απορριμμάτων, τοποθέτηση συστημάτων βυθιζόμενων κάδων, αντικατάσταση λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας LED, συνεχείς δράσεις ενημέρωσης και επιβράβευσης του κοινού για την ανακύκλωση.

«Μας αφορά όλους η εύρυθμη λειτουργία του δήμου μας, η βελτίωση της καθημερινότητα μας, η δημιουργία έργων που θα δώσουν ανάσα πνοής και θα μας βάλουν σε διαδικασία αναπτυξιακής πορείας, εξωστρέφειας, θα μας κάνουν καλύτερους»

Μετά από προσπάθειες χρόνων ξεκίνησε το Μάρτιο αυτού του έτους, το Πρωτοποριακό Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» του Ε.Α.Π. με τη συνεργασία, του αναβαθμισμένου πλέον Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, η ανάπλαση της 19ης Μάϊου, μια από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις, έχει αναβαθμίσει την εικόνα της περιοχής και συνολικά της πόλης μας, δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες που καθιστούν την περιοχή νέο πόλο έλξης επισκεπτών.
Σας ανέφερα ενδεικτικά κάποια από τα έργα που έχουν γίνει και στοχευμένα κάποιοι θέλουν να απαξιώνουν, να λασπώνουν, να μηδενίζουν. Αν με ρωτάτε αν είναι αρκετά θα σας απαντήσω πως ποτέ δεν θα είναι αρκετά, γιατί όταν έχεις συνεχή σχεδιασμό και εξελισσόμενο όραμα για τον τόπο σου, πάντα θα αναζητάς περισσότερα και καλύτερα, πάντα θα επιδιώκεις να αναβαθμίζεις αυτό που έχεις ολοκληρώσει και πάντα θα στοχεύεις σε νέες καινοτόμες ιδέες που σε πάνε βήματα μπροστά. Και για να σας προλάβω, όλα όσα έχουν γίνει ναι, περιέχουν και λάθη, καθυστερήσεις, παραβλέψεις, που για ακόμα μια φορά θα επαναλάβω τις γνωρίζουμε, ακούμε τις επισημάνσεις – παρατηρήσεις των συμπολιτών μας και εργαζόμαστε με την ίδια μεθοδικότητα να τις αντιμετωπίσουμε. Δεν είναι μαυροπίνακας το έργο που παράχθηκε κι ας επιμένουν ορισμένοι. Δεν κάνουμε πολιτική του πληκτρολογίου, αλλά των έργων, επομένως η σιωπή δεν είναι αδυναμία, είναι συνειδητή επιλογή να απαντάμε μέσα από τη δουλειά μας και όχι μέσα από την ασφάλεια και ίσως και την ανωνυμία, μιας οθόνης.
Το έργο που έχει γίνει, ανοίγει το δρόμο για το έργο που έχει σχεδιαστεί. Δεν είναι στάσιμη η δημοτική αρχή, ούτε επαναπαύεται σε αυτά που έχει ήδη κάνει. Έχει αναπτύξει συνεργασίες με δήμους και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε διάφορα προγράμματα, έχει δρομολογήσει έργα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, αλλά και έργα από ίδιους πόρους και στην επόμενη τετραετία θα δούμε τεράστιες αλλαγές με θετικές επιδράσεις στην τοπική κοινωνία, που είναι και το ζητούμενο της προσπάθειας μας.

«Δεν είναι μαυροπίνακας το έργο που παράχθηκε κι ας επιμένουν ορισμένοι. Δεν κάνουμε πολιτική του πληκτρολογίου, αλλά των έργων, επομένως η σιωπή δεν είναι αδυναμία, είναι συνειδητή επιλογή να απαντάμε μέσα από τη δουλειά μας»

– Η επόμενη μέρα των εκλογών, ανεξαρτήτου, αποτελέσματος, πως σας βρίσκει;
– Με βρίσκει περήφανο για τον έντιμο, καθαρό μου αγώνα, σε μια ακόμα ολοκληρωμένη προσπάθεια μου να πετύχω τους στόχους που έθεσα. Με βρίσκει ευτυχισμένο δίπλα στην οικογένεια μου και δημιουργικό στον εργασιακό μου χώρο. Συνεχίζω ακριβώς με τους ίδιους ρυθμούς, το ίδιο μεράκι, την ίδια αγάπη γι’ αυτά που έχω και γι’ αυτά που κάνω στη ζωή μου, όπως και πριν.
Ένα καλό αποτέλεσμα θα ήταν η επανεκλογή της παράταξης στην οποία ανήκω και θα ήταν ευχής έργον, να είμαι ένας από αυτούς που θα εκλεγεί να εκπροσωπήσει στο δημοτικό συμβούλιο τους συνδημότες μας. Επειδή όμως όλοι εμείς, εκπροσωπούμε τον κόσμο και θέλουμε να εργαστούμε για τον κόσμο, για τον δήμο μας, ένα καλό αποτέλεσμα θα ήταν επίσης να καταφέρουμε στην πορεία να συνεργαστούμε ενώνοντας ουσιαστικά και αποτελεσματικά τις δυνάμεις μας όλες οι παρατάξεις, για να παράξουμε έργο για τον τόπο μας.
Ανεξαρτήτου αποτελέσματος, θα συνεχίσω με τον ίδιο ζήλο να συμμετέχω στα κοινά, έχοντας διευρύνει τις επαφές μου, τις συνεργασίες μου και το πολυτιμότερο όλων, τις φιλίες μου.

– κ. Τοπαλίδη σας ευχαριστώ για την συνέντευξη και σας εύχομαι ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα.
– Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Διαφήμιση -

Δημοφιλή Εβδομάδας